Boek Sven van der Woude toch in de verkoop

‘Dit wil ik achterlaten als nalatenschap’

OPENDE – Het bleek een kwestie van een lange adem, maar het boek van Opendenaar Sven van der Woude mag toch verkocht worden. Hij schreef een reeks boeken over zijn leven, maar ook over zijn strijd om een arbeidsongeschiktheidsuitkering te krijgen. Na een verloren rechtszaak aangespannen door het UWV mag het vijfde deel de reeks eindelijk weer compleet maken.

Van der Woude is zijn hele leven al aan het strijden. Het lukt hem niet zijn draai te vinden. Hoewel hij graag wil werken, heeft hij ervaren dat dit niet lukt. Eerder vertelde hij al hierover aan de Streekkrant. ‘Ik vind geen aansluiting met mensen. Dat is altijd zo geweest. Mijn vrienden warende geiten en de teddyberen. Ik voelde me vaak onbegrepen. Bij de bijstand zeiden ze: als je niet wilt werken, dan laat je maar behandelen. Ik kreeg dwangzorg via het OGGZ. Dat was gek. Ik voelde me vertrouwd zoals ik zelf was. Ik weet dat ik anders ben dan de meeste mensen, maar dat had ik geaccepteerd. Je wordt pas verdrietig als je geconfronteerd wordt met dat het leven anders hoort te zijn. In het Autisme Kenniscentrum in Utrecht is op latere leeftijd autisme vastgesteld. Ook de chronische oorontsteking heeft een grote invloed op mijn leven. Zeventien keer ben ik geopereerd. De oorsuizen en de ontstekingen gaan nooit meer weg. Het is een opstapeling van factoren die het leven dikwijls niet  meer dragelijk maakt’, zegt Sven die een euthanasieverklaring heeft aangevraagd en kreeg toegewezen.

Een arbeidsongeschiktheidsuitkering krijgen, lukte maar niet. Van der Woude voerde rechtszaak na rechtszaak en het kwam zelf zover dat hij met een team van PowNed de directeur van het UWV opzocht en zich uiteindelijk liet vastketenen aan een openbaar hekwerk tegenover diens woning.

Over alles wat Van der Woude meemaakte in zijn leven schreef hij een boekenreeks. Tegen het laatste deel werd een kortgeding aangespannen, van der Woude heeft dit boek aangepast conform de eisen van het UWV. Zo moest hij onder andere de cartoons verwijderen en mocht hij de naam van de UWV directeur niet meer gebruiken. ‘Ik ben blij dat de reeks weer compleet is’, stelt hij. ‘Dit is mijn nalatenschap.’ De opbrengst schenkt hij aan een goed doel: hondenopvang. Ook de opbrengst van andere boeken gaan daar heen.

Zijn reeks is nu afgesloten, want door neurologische problemen, kan Sven niet meer verder met schrijven. Hij benadrukt dat zijn laatste boek meer is dan een klaagschrift over het UWV. ‘Het is breder dan dat. Ik beschrijf  uiteraard de UWV demonstratie uit 2020, maar ook mijn vlucht naar een Franse berghut om mijn heil daar te zoeken en mijn eigen missers staan erin.’

Daarnaast heeft hij veel aandacht voor ‘mensen die tussen wal en schip raken’. ‘Een Groningse politieagente vertelde me ooit dat de meeste zelfdodingen voortkwamen uit mensen die in de knel zitten met instanties. Door mijn demonstratie bij de UWV directeur voor de woning (waarmee ik een signaal wilde afgeven) bereikten mij tientallen verhalen van nabestaanden die hun dierbaren verloren omdat ze knel zaten met het UWV de bijstand of belastingdienst.’

Wie de boeken van Van der Woude wil bestellen kan terecht op: boekenbestellen.nl/auteurs/sven