Buitenpost deelt koppositie; Grijpskerk ongelukkig

Voetbaloverzicht

STREEK – De enige eerste klasser in de streek, Buitenpost, is geklommen naar de gedeelde eerste plaats, na de zege op Groen Geel. Zuidhorn is met de neus op de feiten gedrukt door Hardegarijp. Grijpskerk ging ongelukkig onderuit tegen RWF. FC LEO kreeg een nieuwe tik: 4-1 verlies. Zondag won Surhuisterveen overtuigend en deelt nu de koppositie met vier ploegen. Een waar doelpuntenkermis in Kloosterburen, dat aan het langste eind trok: 6-5. Eenrum blijft het ook verrassend goed doen. De Roodbaadjes wonnen van Gruno en bezetten de derde plaats.

Buitenpost boekte een 1-3 overwinning bij hekkensluiter Groen Geel uit Stad. De gasten hadden het in het eerste deel heel moeilijk tegen een Groen Geel dat alleen maar verdedigde. In de rust zette Rene van der Weij de poppetjes op de juiste plaats, pepte de boel op en dit resulteerde in een uiteindelijk verdiende 1-3 zege. Joop Pijacker, Simon Schreiber en Rob Dijkstra scoorden voor de Blauwkes, die door dit resultaat met drie ploegen de koppositie delen. “Dat voelt goed. We zijn heel goed bezig”, aldus de tevreden trainer die alvast vooruit kijkt. Van Groen Geel naar Blauw Wit. Zeerobben was voor ’t Fean ’58 een kansloze missie. Al werd het niet zo erg als vorig jaar (8-2): 4-0. De Feansters konden het aardig bijbenen in de vorm van tegenhouden. Een ongelukkige handsbal van Frank Veenstra leverde de 3-0 op en was de wedstrijd gespeeld. “Verliezen van Zeerobben is geen schande, maar ik ben twee spelers (Corné Visser en Andre van der Molen) langdurig kwijt door blessures, dat is veel erger, als je bedenkt dat we nu al negen in de ziekenboeg hebben”, aldus trainer Yko de Boer. Aduard 2000 speelde een hele leuke wedstrijd tegen middenmoter De Heracliden. Het werd een kleine nederlaag aan de Burg. Barneveldweg. De eerste helft was volkomen voor de ploeg uit Oethoezermaiden. Aan de andere kant had Aduard de zaakjes niet voor elkaar. Na een 0-2 theestand werd het ook nog 0-3. In de tweede helft paste Rob Vliek enkele wissels toe en ging het lopen bij de paars-witten die door Haye van der Werf en Remco van Merode nog akelig dichtbij kwamen: 2-3. RWF was de gelukkigste in Grijpskerk: 0-1. Het doelpunt viel uit een penalty. Namens Grijpskerk miste Jorn van der Wilt een strafschop. “Je kunt ook zeggen: de keeper dook gelukkig de goede kant op”, sprak leider Dick Tillema. Grijpskerk miste verder de ervaring van Erwin Smit en Wiebe Loonstra. Zuidhorn speelde in tegenstelling tot vorige week een van de minste wedstrijden en werd afgetroefd door Hardegarijp. Zuidhorn kwam in het eerste half uur er niet aan te pas en kwam ook met 1-0 achter. In de tweede helft waren de gasten van plan het beter te doen, maar werden opnieuw getrakteerd op een doelpunt: 2-0. In het laatste deel nam Zuidhorn risico en bokste tegen een muur. Alleen Daan Kocken wist een bres te slaan, maar kopte tegen de lat. Trainer Cees Bouma vond Zuidhorn ‘loom’ spelen. FC LEO kreeg na de 7-2 in Grootegast ook een flinke dreun van Wykels Hallum, de nummer drie van de ranglijst. Volgens voorzitter Arjen Fledderman was het twintig minuten een gelijkwaardige strijd. LEO zette meer druk, maar achterin werden twee fouten genadeloos afgestraft: 2-0. De 2-0 hielp Wykels in het zadel. Na de 3-0 was de wedstrijd gespeeld. De Leensters kregen complimenten van de tegenstander omdat het bleef strijden. Het leverde slechts een tegendoelpunt op, van de voet van Frank Veenwijk, die profiteerde van een houdbare voorzet die losgelaten werd door de keeper. “Dit zijn kwalitatief betere ploegen, we moeten ons richten op andere clubs”, weet Fledderman. Opende verloor kostbare punten van Friese Boys: 1-1. Opende kwam met 0-1 voor door Jarno Westerhof, maar in dezelfde minuut werd het 1-1. Gezien het wedstrijdbeeld was de remise in orde. “Er gebeurde heel veel tussen de ‘16 en 16’, maar kansen waren op één hand te tellen”, zag Wietse van der Veen. In de tweede helft was het duel van bedenkelijk niveau. “We hadden hier drie punten moeten weghalen om uit de gevarenzone te raken. Dan moeten we maar punten stelen tegen het betere Grootegast. Met hard werken kunnen we veel compenseren”. Niekerk pakte een verdiende overwinning tegen De Fivel. De rood-witten moesten wel eerst terugkomen van een 2-0 achterstand, dit als gevolg van twee persoonlijke fouten. Jasper Siepelinga maakte de score weer dragelijk: 2-1. In de tweede helft een heel ander Niekerk, dat met goed voetbal uitliep naar 2-4. Siepelinga (twee), Hidde Kijf en Patrick de Pender zorgden voor de doelpunten. De Lauwers speelde gelijk tegen Twijzel en had daar vooraf voor getekend. De Lauwers kwam met 1-0 achter door een penalty. Meteen na rust viel de 1-1, na een mooie aanval, afgemaakt door Bert Jager. Het duel leek in 1-1 te eindigen. In blessuretijd ging Jeffrey Brink alleen op de keeper af en faalde oog in oog. “Hij dacht te veel na”, keek Oedse Pauw met afgrijzen terug op de actie, die de winnende had kunnen zijn. GSVV blijft op nul staan. De ploeg uit Gerkesklooster en Stroobos verloren de kelderkraker van VCR: 3-1. OKVC moest zich neerleggen bij een nederlaag, na een vreemde en ongelukkige wedstrijd, tegen Boornbergum. OKVC kwam al vroeg met 0-1 achter door een ongelukkige actie van doelman Marko van der Zijl. Vervolgens kreeg Mark Smid rood na een volgens de scheidsrechter overtreding binnen de lijnen. De thuisclub kwam vervolgens steeds terug. Na de 2-3 kon ook Ruben Meijer douchen. Met negen man hield OKVC de spanning er nog steeds in, maar de nederlaag was niet te voorkomen. “Een hele, hele zure dag”, zei Wim Nube na afloop, die de kater nog moet verwerken. VVSV’09 speelde tegen Noordbergum. Het duel kwam niet tot een einde. Het beloofde een doelpuntenfestijn te worden. Na vijf minuten stond het 1-2. Vijf minuten later botsten twee spelers van Noordbergum met de hoofden tegen elkaar. De wedstrijd werd gestaakt. Beide spelers moesten met bloedende hoofden naar het ziekenhuis. Liefst twaalf hechtingen werden gezet. VVSV en deze redactie wensen de spelers beterschap. Zeester verloor voor de derde keer op rij met maar één doelpunt verschil. En dat tegen Kootstertille, toch de nummer vier van de ranglijst. Zondag won Surhuisterveen overtuigend met 4-0 van Sportclub Makkinga. De Feansters creeërden in de eerste helft volop kansen. Trainer Andre de Vries zag dat het goed zat en dat werd het ook. Leon van Dijk (twee), Wierd Hamstra en Toby Nijboer waren de goalgetters. Vijf ploegen leiden de dans met ieder negen punten, waaronder Surhuisterveen. “Komende weken krijgen we zwaardere tegenstanders. Dat worden de weken van de waarheid”, voorspelt De Vries. Eenrum pakte op bezoek bij Gruno opnieuw drie punten. Voor rust kregen de stadjers de betere kansen, maar Anton Brontsema had wederom overal een antwoord op en hield voor de derde keer deze competitie alles tegen. Na de pauze benutte Eenrum de kansen wèl. In de 67e minuut liet Jesse Schaap met een snelle rechts-links voetbeweging de keeper kansloos. Hierna kwam er meer ruimte achterin bij de gastheren, waar Tim Veenstra en Dennis Tromp dankbaar van wisten te profiteren. De ‘roodbaadjes’ staan nu op een, gezien de blessureperikelen, vooraf onmogelijk gehouden derde plaats. “Er staat gewoon elke zondag een hecht team waarin niemand verzaakt”, aldus elftalleider Tjidsger Veenstra. Kloosterburen heeft de boel ook op de rit. De selectie is weer compleet en dat betaalt zich uit. Aan de Westerklooster regende het doelpunten, maar wel over en weer. Kloosterburen dacht met 6-2 dat de buit al meer dan binnen was. VVK kwam nog akelig dichtbij: 6-5. “Gezien de kansen hadden we veel dikker moeten winnen”, vond Bert Mennes, die geen penalty mocht nemen. Joost Gerdes scoorde drie keer. GVB was in de eerste helft kansloos tegen Bakkeveen, dat riant met 0-4 leidde. Vlak voor en direct na de pauze scoorde GVB (2-4), dat groeide in de wedstrijd. Het werd 2-6. Naast veel doelpunten regende het ook kaarten, waaronder een discutabele rode kaart voor Tim Renkema. GVB wacht nog altijd op de eerste punten. .