Buitenpost en ‘t Fean ‘58 winnen; Grijpskerk moet in tweede helft buigen

STREEK - In de hoogste regionen won Buitenpost met 2-3 bij Trynwalden. In de tweede klasse was er winst voor ‘t Fean’58 en Aduard 2000, terwijl Grijpskerk onderuit ging. Derde klasser FC LEO pakte een punt tegen Marum (zie verslag elders). Opende werd verslagen door Groen Geel. Fc Grootegast won weer eens: 2-4 bij De Vogels. De trein Zuidhorn dendert door (4-0 tegen Engelbert). Ook GSVV gaat als een speer (6- 1 winst op Wardy). OKVC kwam sneu weg bij De Fivel: 3-2 verlies. Kloosterburen won knap van Leek Rodenburg. ODV-Niekerk werd afgelast.

BUITENPOST speelde op het slechte kunstgras van Trynwalden. De thuisclub kon in de eerste helft beter uit de voeten op het nepgras. Bij rust was de stand echter gin evenwicht. In de tweede helft sloegen de Blauwkes op de counter toe. De 1-3 kwam op naam van Dorian Berisha. “We hadden uit kunnen lopen naar 1-5, maar de grensrechter liet het niet toe. Hij vlagde werkelijk voor alles”, aldus de sluipschutter die Trynwalden nog terug zag komen tot 2-3. Door de winst nestelde Buitenpost zich in de middenmoot. GRIJPSKERK hield lang stand tegen Leeuwarder Zwaluwen maar moest in de slotminuten buigen op eigen veld. De gastheren waren in de eerste helft heer en meester,kwamen voor via Bert Reitsma en hadden pech met een bal tegen de lat. Na rust werden de rollen omgedraaid en werd Grijpskerk op alle fronten overklast. De roodhemden bleven aanvankelijk overeind tegen de Friezen die bleven komen en de winst naar zich toetrokken: 1-3. ‘T FEAN ‘58 trof in Sneek Waterpoort Boys. Beide ploegen misten in de eerste helft veel kansen. In de slotfase stond het 2-2. Twee minuten voor tijd wonnen de Feansters alsnog. Een voorzet van Imani Mchwimbwa werd afgerond door Egbert Groen: 2-3. ADUARD 2000 verliest meestal de ‘busreizen’, maar dit keer gingen de punten mee uit Sint-Jansklooster. Aduard overleefde het eerste kwartier en kwam vervolgens op 0-2. De 0-3 kwam op naam van Eltjo Velting die zijn eerste doelpunt van het seizoen maakte. En wat voor een: ‘een streep’. De paars-witten stegen door de winst naar de vierde plaats. OPENDE kreeg thuis twee punten te weinig tegen Groen Geel. De rood-witten zetten het met verve recht na vorige week en hadden recht op de winst tegen de koploper. Opende gaf volgens afspraak vol gas, maar uit de eerste tegenaanval werd het 0-1. In de tweede helft deed de Olde Wierden-club er een schepje bovenop en kwam langszij. De tweede kans voor de bezoekers bleek ook de winnende: 1-2. De druiven smaakten dan ook zuur voor de Peendermantsjes. FC GROOTEGAST herstelde zich knap na de laatste moeizame weken en versloeg op kunstgras De Vogels. Grootegast toonde zich mentaal sterk. Na een 1-0 achterstand schoot A-junior Stefan Krijthe de groenen weer langszij. Na rust domineerde Grootegast en via Tim Veenstra (2) en Ite Hoolsema liepen de gasten verder weg. Het werd uiteindelijk 2-4. Een gehavend OKVC hield aardig stand bij De Fivel dat het geluk van de koploper had. Tot twee keer toe werd Christiaan Koopman getorpedeerd. De eerste had een penalty moeten zijn en de tweede een rode kaart. OKVC dat schlemielig op ruime achterstand kwam draaide de wedstrijd na rust om en kwam nog terug tot 3-2. De kans op 3-3 was aanwezig, maar viel niet. “Wat hebben wie een slechte heft speult, was de analyse van De Fivel. “Ze hadden ons de complimenten moeten geven”, vond Jur Smit. GSVV had een makkie aan Wardy: 6-1. De ploeg uit Gerkesklooster en Stroobos baalde van het enige doelpunt. En vooral keeper Johannes van der Meer die bij zeven keer de nul een krat bier had verdiend en dus ernaast greep. GSVV blijft stevig tweede, voor ASC’75 dat de winst in eigen huis hield in de derby tegen Drogeham. De ploeg van Jelle de Wind leek bij 3-0 op rozen te zitten, maar de ‘Hamsters’ geven nooit op en kwamen nog aardig dichtbij: 3-2. ZUIDHORN hield Engelbert onder zich. Na een gelijkopgaande eerste helft sloeg Zuidhorn na rust toe, terwijl de subtopper alleen maar bezig was met ‘proberen te blesseren van spelers’. De mannen van Martin Lobers liepen drie punten uit op Stedum, dat echter door afgelasting niet in de wei kwam. Zuidhorn speelt nog drie wedstrijden voor de eerste periode. In deze klasse zijn er twee periodetitels te verdelen. VVSV’09 kende weinig moeite met Ezinge. In Feerwerd werd het 2-6. ‘Vol Vertrouwen Samen Verder’ wisselde stuivertje met Potetos dat niet verder kwam dan een gelijkspel. DE LAUWERS komt op stoom. De blauw-witten deelden voor de tweede keer op rij een zevenklapper uit. Nu was Boornbergum het slachtoffer: 7-1. De Lauwers krijgt door de winst aansluiting met de subtop. NIEKERK speelde voor 150 toeschouwers tegen titelkandidaat WVV en was een maatje te groot. Na een halve minuut stond het al 0-1. Jeroen Beerlings deed nog wel iets terug, maar de Winschoters kwamen wederom op voorsprong. Niekerk zette tegen het betere WVV een portie strijdlust tegenover en was nog dichtbij de 2-2. Bij Niekerk viel Patrick de Pender uit. Hij heeft zijn schouder uit de kom. SURHUISTERVEEN- Franeker was een hele mooie, maar ook beladen wedstrijd. De thuisclub overdonderde de gasten in de eerste helft en kwamen met 2-0 voor. De bezoekers uit het kaatsdorp trokken ze zaak weer recht. In de tweede helft kwam de mentale kwetsbaarheid van de gastheren weer bovendrijven. In een open wedstrijd trok Surhuisterveen aan het langste eind en klom naar de vierde plaats. ZUIDHORN zegevierde volkomen terecht bij FVV. Na een slordig begin kwamen de manschappen van Marinus Siekman op toeren. In het laatste deel werd het nog even spannend (1-2), maar Evert Zwaagman maakte aan alle onzekerheid een einde. Zuidhorn dat nu vierde staat, toont zich voorlopig ook de beste in de tweede periode, die net is begonnen. KLOOSTERBUREN won in een meeslepende wedstrijd van Leek Rodenburg, Wat heet. Het winnende doelpunt (3-2) viel twaalf minuten in blessuretijd. Matchwinner was Marcel Romijn. “Na de 2-2 kreeg Peter Reitsma een rode kaart en hink je op twee gedachten”, vertelt trainer Willem Pettinga. “Als je dan in staat bent om een doelpunt meer te maken dan de tegenstander heb je het goed gedaan”, aldus de winnende coach. GVB en Blauw Geel’15 hielden elkaar in evenwicht. Het werd 1-1. De eindstand was bij rust al bereikt. De ploeg uit Grootegast schoot met het punt niks op, maar liep ook geen schade op. De nummer drie EENRUM moest op bezoek bij de nummer een, De Walden. De koploper won nipt: 2-1. Concurrent SVMH profiteerde en passeerde de rood-zwarten op de ranglijst .