Buitenpost heer en meester tegen Veenwouden; 3-0

BUITENPOST – Afgelopen zaterdag stond het eerste duel in de noordelijke districtsbeker van de KNVB op het programma. Om 14.30 uur betraden de gasten uit Veenwouden samen met gastheer Buitenpost het hoofdveld op sportpark de Swadde. Bij Buitenpost, de ploeg van trainer René van der Weij, waren ditmaal tweede keeper Marvin Heidstra, verdediger Wim de Vries en de aanvallers Rolf Dijk en Rik Weening op de reservebank geposteerd. Bij tegenstander SC Veenwouden bevolkten Wigle Westerlaan, Frank Kloosterman en Ronald Procee de bank. Vandaag dus een derby in de districtsbeker, na de toch wel zure nederlaag in het landelijke KNVB-bekertoernooi tegen SC Genemuiden (0-2, AdeH). SC Veenwouden, dat komend seizoen weer uitkomt in de Tweede Klasse I, tegen Buitenpost, dat - evenals afgelopen seizoen - uitkomt in de Eerste Klasse E. De algehele leiding was vanmiddag in handen van arbiter de heer Hans Noppers uit Meppel en hij werd geassisteerd door vader en zoon, de heren K.H. Brondijk en S.C. Brondijk.
(door Anne de Haan)
Thuisploeg geconcentreerd en verzorgd
Na het eerste fluitsignaal van leidsman Noppers werd door Buitenpost direct de aanval gezocht. Geconcentreerd en verzorgd spelend, lijkt de thuisploeg er met enkele aanwinsten sterker op te zijn geworden. Tegenstander SC Veenwouden, onder leiding van ervaren ‘voetbalman’ Riemer Kooistra, had ervoor gekozen om zich niet van de mat te laten spelen. “Een keuze van de tegenstander”, aldus Buitenpost-trainer René van der Weij, “om de schade beperkt te houden. En dat is hun goed recht. Het is een verdienste van ons, hoe men tegenwoordig over ons denkt.” En daar mag iedereen bij Buitenpost – geheel terecht! - best trots op zijn. Er is de laatste jaren hard aan gewerkt, om de eigen jeugd naar een hoger plan te tillen om zo een goede doorstroming naar de hoofdmacht te krijgen. Over jeugdig elan in zijn selectie, heeft Van der Weij dan ook niet te klagen. Voeg daarbij enkele nieuwe ervaren krachten en je hebt een stabiele en hongerige spelersgroep tot je beschikking. De successen van vorig seizoen hebben daar natuurlijk enorm toe bijgedragen. Een prima tweede seizoenshelft, de halve finale in de noordelijke KNVB- districtsbeker bereiken – en daarmee deelname aan de nationale KNVB-beker – én daarnaast een prachtige nacompetitie om promotie naar de Hoofdklasse vorig seizoen …. Hoe kun je als Buitenpost-aanhanger nog meer worden verwend?
Buitenpost begon dus prima vandaag. “Met zo nu en dan prima aanvalscombinaties, maar de eindpass was slordig”, zo zag ook Van der Weij. “Het laatste stukje ontbrak, wel hebben we kansen gecreëerd en dan moet je ook wat mazzel hebben, dat je snel scoort.” Dat doelpunt kwam er - met wat mazzel, zo eerlijk moeten we zijn - maar pas vlak voor rust. In het begin van de wedstrijd moest SC Veenwouden-trainer Kooistra al noodgedwongen wisselen. Verdediger Robbert Lodewijks moest geblesseerd naar de zijlijn. De ervaren – en bij Buitenpost niet onbekende – Wigle Westerlaan kwam hem vervangen. Na bijna tien minuten knalde Joran Olijve keihard op de lat, na een mooie assist van Aaron Boekhout. Een fantastisch steekballetje van captain Berend Jan Schootstra op Rob Dijkstra had ook zeker een doelpunt verdiend, maar Dijkstra ontbeerde enig geluk. In de zestiende minuut mocht aan de andere kant SC Veenwouden-speler Nivard Vrieling zomaar het middenveld oversteken, maar blijkbaar schrok hij hier zo van, dat hij te gehaast én naast én hoog over schoot. Dat was eigenlijk ook het enige wapenfeit van de ploeg van trainer Kooistra. Het verschil in kwaliteit was simpelweg te groot.
Buitenpost komt gelukkig aan voorsprong
Er waren wel wat mogelijkheden in de eerste helft. Zo knalde Rob Dijkstra vanaf ongeveer twintig meter via vuisten van SC Veenwouden-keeper Coenraad van der Mark net over en was er een prima actie en voorzet van aanvaller Martijn van Roeden, welke voor het vijandige doel door enkele Blauwkes glansrijk werd gemist. Zoals al aangegeven, kwam de thuisploeg vlak voor rust aan de zo gewenste voorsprong. Aanvaller Jorrit Terpstra kreeg van de assistent-arbiter een corner, wat het – eerlijk gezegd – absoluut niet was …. Als Buitenpost-supporter zie je dat echter door de vingers en laat nou net uit deze toegekende corner door Buitenpost worden gescoord … En dat was best zuur voor de SC Veenwouden-liefhebbers! Terpstra nam de corner zelf, de bal werd met een acrobatische actie doorgekopt door Schootstra, en werd hierna binnengekopt door spits Rudmer Loonstra, 1-0. Twee minuten later schoot nieuweling Joost Jesse Visser nog over, na knap voorbereidend werk van Terpstra, waarna arbiter Noppers afblies. Ruststand 1-0.
Buitenpost gooit wedstrijd snel op slot
Van der Weij sprak de Blauwhemden in de rust geruststellend toe. “Rustig blijven. De kansen blijven echt wel komen, daar hebben we gewoonweg te veel kwaliteit voor.” En dat zal ook zijn collega-trainer Kooistra hebben opgemerkt. Na de rust kwam nieuweling Rolf Dijk binnen de lijnen, Terpstra was in de kleedbox achter gebleven. De thee had de Buitenposters blijkbaar uitstekend gesmaakt, want binnen tien minuten was het klaar en was de wedstrijd definitief gespeeld. Eerst kon SC Veenwouden-keeper Van der Mark nog tweemaal prima redden, maar drie minuten later was het wél raak. Na een prima aanval via Dijk en Van Roeden, belandde het speeltuig uiteindelijk bij Loonstra. Die schoot prima in, 2-0. Enkele minuten later kreeg SC Veenwouden nog een mogelijkheid, maar aanvaller Liekele Paulusma schoot voorlangs. Hierna werkte Loonstra ook zijn derde doelpunt binnen. Van Roeden bezorgde de bal bij Visser, waarna diezelfde Visser de bal middels een volley voorgaf. En daar was Loonstra er als de kippen bij om heel knap zijn derde doelpunt binnen te koppen, 3-0. Hierna mocht de goalgetter naar de kant, Rik Weening kwam hem vervangen. SC Veenwouden probeerde het met via een volley van Vrieling, maar via enkele Buitenposters vloog de bal naast en leverde het geen problemen op. Captain Schootstra leverde hierna zijn aanvoerdersband in bij Aaron Boekhout en mocht hierna gaan rusten. Wim de Vries mocht invallen.
Eindfase niet meer interessant
Ook SC Veenwouden wisselde hierna en trainer Kooistra bracht Ronald Procee voor spits Liekele Paulusma. De wedstrijd was echter gespeeld, zo zou blijken in de slotfase. Bij Buitenpost was het vizier niet scherp gesteld en tegenstander SC Veenwouden had er eenvoudigweg de kracht niet meer voor. Zo schoot voor de thuisploeg Visser via een Veenwoudster verdediger net over. Bij de gasten mocht Nico van der Mark gaan douchen en voor hem kwam Frank Kloosterman in het veld. Buitenpost-verdediger Visser veroorzaakte nog een vrije trap na een overtreding op Hessel Ellens. De vrije trap van Rinse Procee kon Buitenpost-keeper Kevin van der Meulen niet verontrusten en hij redde eenvoudig. Ook een volgende mogelijkheid werd door SC Veenwouden teniet gedaan. Het slotakkoord werd er één van de gemiste kansen …. Zo stonden er drie Blauwkes alleen voor keeper Coenraad van der Mark, maar invaller Weening knoeide net zo lang, dat diezelfde Van der Mark eenvoudig kon redden. Buitenpost-verdediger Robin Huisman de Jong schoot van afstand nog naast en collega Visser testte – ook van afstand – keihard de lat boven de Veenwoudster keeper. Vlak voor tijd schoot Olijve nog over, waarna arbiter Noppers besloot de wedstrijd te beëindigen. Eindstand Buitenpost – SC Veenwouden 3-0.
Van der Weij tóch tevreden
“Wanneer het hier 6-0 wordt is iedereen het er mee eens. Ik ben blij hoe we hebben verdedigd. Overal druk gegeven, vooruit, op de bal en geen kans weggegeven. Ik denk over de gehele wedstrijd twee à drie schoten tegen gehad, dus daar mag ik alleen maar tevreden over zijn! Er zit niet alleen ervaring in de selectie, maar ook genoeg karakter. De wil is er om te winnen!”

Opstelling Buitenpost: Kevin van der Meulen, Joost Jesse Visser, Danny Boersma, Robin Huisman de Jong, Aaron Boekhout, Berend Jan Schootstra (63/Wim de Vries), Rob Dijkstra, Joran Olijve, Martijn van Roeden, Rudmer Loonstra (54/Rik Weening), Jorrit Terpstra (46/Rolf Dijk).
Opstelling SC Veenwouden: Coenraad van der Mark, Jelke Jaap de Roos, Klaas van der Veen, Robbert Lodewijks (8/Wigle Westerlaan), Nico van der Mark, Nivard Vrieling, Stefan Jan Sijtsma, Johannes van der Galiën, Hessel Ellens, Liekele Paulusma (67/Ronald Procee), Rinse Procee.
Aantal toeschouwers: 150
Gele kaart: -
Rode kaart: -
Scoreverloop: 41. Rudmer Loonstra (1-0), 48. Rudmer Loonstra (2-0), 53. Rudmer Loonstra (3-0)