Buitenpost op eigen veld pijnlijk onderuit tegen d’ Olde Veste

facebook

BUITENPOST - ‘We schoten onszelf vandaag in voet’, concludeerde trainer Willem Brouwer na afloop van het thuisduel van Buitenpost tegen ‘d Olde Veste, dat op kunstgras werd gespeeld. Hij doelde daarmee op de wijze hoe Buitenpost de kort na rust verkregen 1-0 voorsprong door eigen toedoen uit handen gaf. Nadat Buitenpost na de 1-0 een prima mogelijkheid op verdubbeling van de voorsprong niet benutte, kantelde de wedstrijd in het voordeel van de bezoekers uit Steenwijk. Buitenpost verloor niet alleen drie punten, maar zag ook twee spelers na een rode kaart van het veld gaan. De uiteindelijke nederlaag had Buitenpost aan zichzelf te wijten, al moet ook gezegd worden dat ‘d Olde Veste een prima tweede helft speelde.

In de eerste helft gebeurde er binnen de lijnen maar weinig. Beide elftallen speelden gedisciplineerd en georganiseerd, waarbij het aanvalsspel aan beide kanten niet goed uit de verf kwam. Buitenpost had in de beginfase wat meer de bal, maar gaandeweg de eerste helft toonde ‘d Olde Veste zich qua veldspel gelijkwaardig aan ‘de blauwkes’. Buitenpost kreeg meer dan een handvol corners te nemen, maar daaruit ontstond geen enkel gevaar. De eerste helft werd dan ook afgesloten met de zogenaamde brilstand. Na rust kwam de wedstrijd meer tot leven en was er bij tijd en wijle sprake van een meeslepend gevecht. Een opvallende pion daarbij was de scheidsrechter van dienst F. Lodeweegs. Hij floot veel, maar toonde zich daarbij niet altijd even consequent. Na een kwartier spelen in de tweede helft, was het centrale verdediger Danny Boersma die Buitenpost op voorsprong zette. Willem de Boer stuurde vanuit een vrije trap de bal richting de tweede paal, waar Boersma de bal met het hoofd tegendraads tot doelpunt promoveerde. Het doelpunt brak de wedstrijd open en op slag veranderde ook het spelbeeld, wat de amusementswaarde behoorlijk deed toenemen. Trainer Willem Brouwer besloot tot een dubbele wissel om daarmee mogelijk te kunnen profiteren van de ruimte, welke d’ Olde Veste zou moeten weggeven om op jacht te gaan naar de gelijkmaker. Genoemde wissels waren kort na hun entree ook daadwerkelijk dicht bij een verdubbeling van de voorsprong. Weening legde de bal na een sterke actie terug op Berend Schootstra, die van de zestienmeterlijn kon uithalen. Schootstra koos voor een schuiver over de grond, waarbij de doelman van ‘d Olde Veste kans zag om in de weg te gaan liggen om zo de bal te keren. Met nog ruim 20 minuten te spelen stichtte d’ Olde Veste gevaar met een verre ingooi, waarbij de afvallende bal fraai door een speler van d’ Olde Veste achter doelman Kevin van der Meulen in de rechterbovenhoek werd geschoten. Hierna begon Buitenpost de grip op de wedstrijd te verliezen en dat werd ook nog eens versterkt door de tweede gele kaart voor aanvaller Bas Verbree. Hij leek correct de bal te spelen, maar raakte daarna kennelijk ook nog het been van een tegenstander. In de ogen van de scheidsrechter was het een overtreding, welke hij bestrafte met een gele kaart en twee keer geel betekende rood voor Verbree. De man-meersituatie gaf d’ Olde Veste zichtbaar het gevoel dat er meer te halen was dan één punt. De degradatiekandidaat ging dan ook vol overgave naar op zoek naar een tweede doelpunt. Kevin van der Meulen wist aanvankelijk met enkele prima reddingen zijn ploeg voor een achterstand te behoeden, maar moest ongeveer vijf minuten voor het einde van de wedstrijd toch nog kapituleren. Een vloeiende aanval van d’ Olde Veste over rechts, werd gevolgd door een prima voorzet en op het geplaatste schot in de benedenhoek dat volgde, had doelman Van der Meulen geen antwoord. In een poging nog iets te forceren, paste Willem Brouwer zijn derde wissel toe. Verdediger Bernd Douma maakte daarbij plaats voor Joran Olijve. Diezelfde Olijve was er verantwoordelijk voor dat Buitenpost het duel met negen man eindigde. Zonder dat de bal in de buurt was, reageerde hij zich af op een tegenstander. Op aanwijzing van de grensrechter toonde de scheidsrechter hem terecht de rode kaart. De laatste hoop op wellicht toch nog een punt was daarmee meteen vervlogen. Door de nederlaag blijft Buitenpost op 28 punten staan en zag het de marge met de degradatiezonde kleiner worden.

Willem Brouwer toonde zich daarvan na afloop van de wedstrijd goed bewust: ‘De uitslag is een domper voor ons. We kregen een enorme kans op 2-0 en als die er ingaat, dan kan dat zomaar de beslissing betekenen. Na de gelijkmaker en de eerste rode kaart werden we teruggedrongen. We schoten onszelf in de voet. Zij roken hun kans, moeten punten pakken en kunnen ook nog eens vrij aardig voetballen. We hebben het weggegeven op een manier die niet nodig was. Het wordt voor ons weer wat spannender en we moeten nog steeds naar beneden kijken. We moeten zo snel mogelijk boven de 30 punten zien te komen, want de ervaring leert dat je dan veilig bent. We zitten nu even in een fase dat het niet meezit. We raken niet in paniek en gaan echt nog wel voldoende punten pakken.’

Man van de wedstrijd: Danny Boersma

Opstelling Buitenpost: K. van der Meulen, de Vries, Douma (Olijve), Boersma, Sletering, Schaafsma, Kazimier, de Boer (Schootstra), Wormmeester (Weening), Verbree, van der Meer.