Buitenpost probleemloos langs Omlandia; Eenrum kan lang mee tegen SVZ

STREEK – Op een zonovergoten weekend kon eindelijk het volledige programma worden afgewerkt, al was het een inhaalronde. Buitenpost won probleemloos van Omlandia. Opende daarentegen zit in de problemen na nieuw verlies. Al was het wel een sneu verlies tegen Wykels Hallum. De Lauwers verloor het gevecht van Lions ’66 (voor een uitgebreid verslag zie elders in dit nummer). VVSV’09 dolf het onderspit tegen Drogeham. Zondag verloor Eenrum maar net van kampioenskandidaat SVZ. Surhuisterveen won opnieuw en kwam daardoor gelijk met koploper Mildam.

Buitenpost miste vijf basisspelers voor de confrontatie tegen Omlandia. De vervangers deden het naar behoren. In Ten Boer kwamen de Blauwkes geen enkel moment in de problemen en zegevierde met overtuigende cijfers: 1-4. Jorrit Terpstra brak de ban (0-1). Na de 1-1 maakte Joop Pijnacker er 1-2 van. Diep in de tweede helft was het Joran Olijve die de bevrijdende 1-3 scoorde, waarna Simon Schreiber er nog een schepje bovenop deed: 1-4. Buitenpost klom daardoor naar de vijfde plaats en kan bij winst de derde plaats veroveren. Alle ogen zijn nu gericht op de derby tegen BCV. Plaats van handeling: Koningsland in Bergum. Opende verloor de slag bij Wykels Hallum, dat nog volop meestrijd om het kampioenschap. Maar ondanks de 2-0 speelde Opende heel goed op de knollentuin in Hallum, die Opende beter lag dan de thuisclub dat het meer van voetbal moet hebben. De gasten hielden knap stand tegen een Wykels dat maar een paar kansen kreeg. Een penalty, die gestopt werd door Eppie Pijpker werd de rood-witte ploeg in de tweede helft fataal. Daaruit ontstond een hoekschop die raak gekopt werd: 1-0. Opende probeerde de 1-1 te forceren en kreeg in de 92e minuut de 2-0 om de oren. Leider Kees van der Molen noemde het dan ook sneu verlies. “We hadden een punt verdiend. Als we tegen Dokkum dit ook kunnen opbrengen komen de punten vanzelf”. De Peendermantsjes hebben die punten hard nodig, want bezetten nog altijd de voorlaatste plaats en dat betekent rechtstreekse degradatie. Ook VVSV’09 blijft voorlaatste, maar dan in de vijfde klasse. De Ulrumers verloren de strijd in de staartgroep van Drogeham, dat er wat hoger aanhangt. En dat na een eerste helft, waarin de kobaltblauwen het betere van het spel hadden, wat drie goede kansen opleverde, waarvan een tegen de lat uiteen spatte. Trainer Jaap van der Ploeg zag met lede ogen aan hoe ‘de Hamsters’ de wedstrijd op zijn kop zetten en beschreef het op zijn kenmerkende wijze: “Na de rust was een goede uitbraak in de 57e minuut van Drogeham voldoende om VVSV’09 af te drogen en ingeblikt naar huis af te laten reizen en wel puntloos”. Al werd het slechts 1—0…Eenrum speelde prima tegen kampioenskandidaat SVZ, maar stond aan het eind wel met lege handen. Na een half uur viel de enige treffer voor de Drentse ploeg, die in de eerste helft voortdurend een veldoverwicht had, maar verder weinig kansen creëerde. In het laatste kwartier was de thuisploeg heer en meester, maar de bal viel steeds nèt niet goed. Twee kopballen van invaller Enrique Rubio Garcia waren bij de dadendrang de belangrijkste feiten. Surhuisterveen bedwong Nieuweschoot op eigen veld. Het werd 2-4. De Feansters misten vier spelers en op het laatste moment meldde de keeper zich af. A-junior Remco Wobbes maakte daardoor zijn opwachting. De beste schutter kwam uit de verdediging. Willem-Snoek scoorde zowel de 0-1 als de 2-4 vlak voor tijd. Leon van Dijk en Joeri Veenstra waren ook trefzeker. “Het klinkt arrogant, maar als we compleet waren geweest hadden we Nieuweschoot opgerold”, weet trainer Andre de Vries zeker. Surhuisterveen staat nu gelijk met koploper Mildam, die echter een wedstrijd minder heeft gespeeld. .GVB blijft in positieve zin verrassen, ook al was het een opleving. De binnenkort opgeheven vlaggenschip stond tegen het sterke Houtigehage met 2-0 voor (Emiel Geling en Siebren De Blois), maar gaf de partij in vijf minuten weg. Meteen na rust werd het duel volledig op zijn kop gezet: 4-2. “En dat terwijl we de 3-0 op de schoen hadden en na de 2-1 kans hadden op 3-1”, zag trainer Sjoerd Visser tot zijn ontzetting. Overigens wilde de scheidsrechter het slechte veld afkeuren, maar beide clubs oordeelden dat het veld dit seizoen toch niet beter wordt; Kloosterburen kreeg een pak rammel van runner-up FVV: 6-1. Nigel Martin scoorde namens FVV drie keer. In de thuiswedstrijd hadden de zwart-witten ook al niets te vertellen. Toen werd het 1-7.