Buitenpost verliest in oefenduel met ruime cijfers van Harkemase Boys

Afbeelding

BUITENPOST – VV Buitenpost speelde op dinsdagavond 3 augustus een oefenwedstrijd tegen ‘grote broer’ Harkemase Boys. De wedstrijd trok flink wat toeschouwers naar sportpark ‘De Swadde’, maar die werden niet verwend met hoogstaand voetbal. Op zich hoeft dat niet verontrustend te zijn, omdat het een oefenwedstrijd betrof, maar er resteren nog maar enkele weken om helemaal klaar te zijn voor de eerste competitiewedstrijd. Na een 1-1 ruststand trok Harkemase Boys de wedstrijd in de tweede helft naar zich toe en zegevierden de ‘Harrekieten’ met 1-4.

Derde divisionist Harkemase Boys startte eerder met de oefencampagne dan Buitenpost en noteerde al een 3-3 gelijkspel uit tegen HHC Hardenberg en een 2-4 uitoverwinning tegen Staphorst. Prima uitslagen tegen sterke tegenstanders. Buitenpost oefende alleen nog maar tegen DESZ (Zwartsluis) en verloor van deze tweedeklasser met 2-3. In het openingskwartier van de wedstrijd hield Buitenpost gelijke tred met Harkemase Boys. Buitenpost liet zich in deze de openingsfase offensief nadrukkelijk gelden en dwong een drietal corners af. Uit één van die corners werd de bal maar net over de deklat gekopt. Verdedigend gaf Buitenpost in de openingsfase maar weinig weg. Na ruim een kwartier spelen nam Harkemase Boys wat meer het initiatief, maar het speelde in een te laag tempo om de verdediging van Buitenpost echt in de problemen te brengen. De eerste doelrijpe kans voor de Boys kondigde zich halverwege de eerste helft aan en toen was het ook meteen raak. Mart Dijkstra scoorde na een steekpass de 0-1. In de overigens sportieve wedstrijd werd het even onvriendelijk toen Robin Huisman de Jong namens Buitenpost een pittige overtreding beging op de behendige Jari Slort. Het leverde Huisman de Jong een gele kaart op. Kort daarop leek een speler van Harkemase Boys hiervoor revanche te nemen op Huisman de Jong, wat ook deze speler een gele kaart opleverde. Scheidsrechter Marco Oosting uit Niekerk kon in het verdere verloop van het sportieve duel de kaarten op zak houden. Na ruim een half uur spelen kwam Buitenpost langszij. Een snelle aanval over enkele schijven resulteerde in een schot van Mark van der Meer, dat door de doelman van Harkemase Boys wel werd gepareerd, maar de bal kwam voor de voeten van Max Huisman, die vervolgens wel doel trof. In het restant van de eerste helft werd Harkemase Boys wat meer dominant, maar de verdediging van Buitenpost bleef vrij gemakkelijk overeind. In de tweede helft kwam Buitenpost er in aanvallend opzicht steeds minder aan te pas. Harkemase Boys schroefde het tempo eindelijk wat op, waardoor Buitenpost op de eigen helft werd teruggedrukt. Na een klein kwartier spelen in de tweede helft kwamen de Boys weer op voorsprong. Een pass van achteruit werd goed aangenomen en in de verre hoek geplaatst. Vervolgens werd aan beide kanten volop gewisseld. Buitenpost had steeds meer kleine overtredingen nodig om het spel van de Boys te ontregelen. Meer tegengoals konden echter niet uitblijven en die vielen dan ook. Harkemase Boys scoorde nog twee keer. Buitenpost werd via een uitbraak van Mark van der Meer ook nog een keer gevaarlijk, maar moest dus uiteindelijk genoegen nemen met een 1-4 nederlaag. Assistent-trainer Marcel Hiemstra van Buitenpost vond zijn team goed aan de wedstrijd beginnen, maar zag ook dat het goede spel niet kon worden vastgehouden. In de tweede helft vloeiden ook de krachten wat weg en werd het duidelijk dat Harkemase Boys naast meer kwaliteit ook wat verder met de voorbereiding is. Bij Buitenpost ontbraken door uiteenlopende redenen nog spelers als Rolf Dijk, Jorrit Terpstra en Joran Olijve. Hiemstra oordeelde verder: “We boeken voortuitgang, maar we moeten nog wel stappen maken. Over ruim drie weken spelen we de openingswedstrijd van de competitie thuis tegen ASV De Dijk, die we als een directe concurrent zien voor handhaving in de Hoofdklasse. Dan zullen en moeten we er met elkaar klaar voor zijn”, aldus Hiemstra.