Buitenpost voetbalt als team en verslaat ONS Sneek na rust met 2-0

|||
||| Foto: |||

BUITENPOSTIn de eerste thuiswedstrijd van het seizoen kruiste Buitenpost afgelopen zaterdag de degens met de enige andere Friese club uit de Hoofdklasse B. Tegenstander ONS Sneek degradeerde na het coronaseizoen op eigen verzoek uit de landelijke 3e divisie. Bij Buitenpost, dat onderaan de ranglijst bungelde, is een verzoek om vrijwillig te degraderen totaal geen optie geweest. De ‘blauwkes’ zijn er juist op  gebrand om zich in de Hoofdklasse B te gaan bewijzen. Aangezien beide ploegen de eerste competitiewedstrijd hadden verloren, stond er meteen enige druk op het duel op sportpark ‘de Swadde’. Grote vraag vooraf was welke ploeg na afloop verlost zou zijn van ‘de hatelijke nul’. Na een moeizaam tot stand gekomen overwinning kon Buitenpost na afloop de eerste driepunter van het seizoen bijschrijven.

Buitenpost kon niet op volle oorlogssterkte aantreden, aangezien Berend Schootstra en Mark Huizinga geblesseerd moesten toekijken. Ook aanwinst Wessel van der Galiën, die met een liesblessure kampt, kon voor eigen publiek niet zijn competitiedebuut voor zijn nieuwe club maken. De andere aanwinst Erolind Derguti was wel van de partij. Derguti speelde een nuttige wedstrijd, is zeker van toegevoegde waarde, maar hij oogt nog niet honderd procent scherp en fit. In de openingsfase van de wedstrijd ging de meeste dreiging van de bezoekers uit. Buitenpost beperkte zich tot verdedigen en kwam slechts enkele keren in de buurt van het vijandelijke doel. Zo forceerde Derguti op links enkele hoekschoppen, welke door hem zelf genomen werden. In de achtste minuut kopte Danny Boersma bij de tweede paal vanuit een hoekschop van Derguti de bal een meter naast. Zoals gezegd was ONS Sneek wat dreigender, waarbij het gevaar via de flanken kwam. De jeugdige Bernd Douma incasseerde al vroeg in de wedstrijd namens de thuisploeg de eerste gele kaart, toen hij een dreigende doorbraak van ONS Sneek over links met een pittige overtreding verijdelde. Enkele minuten later kreeg Tom Arissen van ONS Sneek een kaart van dezelfde kleur voorgehouden, nadat hij in de buurt van de middellijn de behendige Rolf Dijk onderuithaalde. ONS Sneek bleef iets dreigender, zonder tot echt doelrijpe kansen te komen. Dit was vooral ook de verdienste van Buitenpost, dat achterin de verdedigende organisatie vrij goed had staan en ook de discipline opbracht om dat de hele wedstrijd vol te houden. Buitenpost-verdediger Danny Boersma kreeg in de slotfase van de eerste helft ook een gele kaart voorgehouden. Voor rust viel aan beide kanten nog één kans op een doelpunt te noteren. Namens Buitenpost schoot Rolf Dijk echter in het zijnet en aan de andere kant belandde een verre bal via de handen van doelman Van der Meulen tegen de deklat. De bal viel vervolgens gelukkig voor de voeten van één van zijn verdedigers, waardoor de bal tot hoekschop kon worden getrapt.

Negen minuten na rust werd het vrij onverwacht 1-0 voor Buitenpost. Rick Weening kreeg op rechts de bal vanuit de kluts wat gelukkig mee en zag kans een strakke voorzet te geven op de goed opgestelde Rolf Dijk, die met een diagonale schuiver prima afrondde. Na deze goal werd het duel wat levendiger. ONS Sneek ging op zoek naar de gelijkmaker en Buitenpost kreeg daardoor wat meer ruimte om aan te vallen. Opnieuw bleven de doelrijpe kansen aan weerskanten schaars. Na een bodycheck kreeg ook Buitenpost-aanvoerder Robin Huisman de Jong de gele kaart voorgehouden. Halverwege de tweede helft kreeg Buitenpost een uitgelezen kans om de voorsprong te verdubbelen. Linksachter Durk de Haan stuurde met een prima pass Erolind Derguti de diepte in. Derguti kruiste slim voorlangs zijn tegenstander, werd daarbij net binnen het strafschopgebied van achteren geraakt en kwam ten val. De scheidsrechter zag er terecht een strafschop in, welke feilloos door Robin Huisman de Jong werd benut en zo een 2-0 voorsprong opleverde. ONS Sneek probeerde nog wel om de aansluitingstreffer te maken, maar de Buitenpost-verdediging bleef zonder veel problemen overeind. Ook doelman Kevin van der Meulen liet zien dat hij deze wedstrijd hoe dan ook de nul wilde houden. De scheidsrechter van dienst, die deze middag erg gemakkelijk de gele kaarten tevoorschijn haalde, slingerde ook Jorrit Terpstra nog op de bon. Hetzelfde gold voor twee spelers van ONS Sneek, waarbij Tom Arissen kort voor tijd zijn tweede van de wedstrijd kreeg en dus met rood kon vertrekken. Beide trainers brachten nog de nodige wissels in, maar gescoord werd er niet meer. Ondanks de zeven gele kaarten kan gesproken worden van een vrij sportieve en niet erg hoogstaande wedstrijd, waarin de echte derbysfeer toch wel wat ontbrak. Bij Buitenpost maalde daar na afloop niemand om. De eerste driepunter van het seizoen kon worden bijgeschreven en dat was deze middag belangrijker dan het vertoonde spel. Komende zaterdag speelt Buitenpost wederom thuis, wanneer Flevo Boys op bezoek komt. Een mooie gelegenheid om het puntentotaal zo vroeg in het seizoen te gaan verdubbelen.

Buitenpost-trainer Jasper Bouma was uiteraard blij met de drie punten. Hij roemde vooral de teamprestatie: “We zullen dit moeten blijven opbrengen om resultaat te halen. Het was niet altijd even goed, maar dat werd met hard werken gecompenseerd. De verdedigende organisatie stond goed en na de 1-0 kregen we meer ruimte, waardoor de 2-0 viel. We wisten tot het eind van de wedstrijd de concentratie vast te houden en hebben mede daardoor verdiend gewonnen”.