Buitenpost wint met tien man nipt van Berkum

BUITENPOST - VV Buitenpost heeft zaterdag drie belangrijke punten gepakt in Zwolle. Concurrent VV Berkum werd met 0-1 verslagen door een doelpunt van Rik Weening in de beginfase. De Blauwkes moesten ruim een half uur met tien man spelen na een rode kaart voor captain Berend Schootstra. Voor zijn overtreding in het strafschopgebied werd tevens een penalty gegeven. Keeper Kevin van der Meulen pakte echter op een geweldige manier de ingeschoten strafschop. De verdediging hield de rest van de wedstrijd eenvoudig stand waardoor de vroege voorsprong niet meer uit handen werd gegeven.
Buitenpost begon de eerste wedstrijd na de winterstop gehavend. Danny Boersma, Joost Jesse Visser en Halbe Elsenga keerden ziek terug van het trainingskamp van de eerste selectie in Barcelona en Pieter Henstra had zijn pols gebroken in een oefenwedstrijd in Spanje. Toch was Berkum beducht voor het team van trainer René van der Weij. Zo had de ploeg een extra verdediger opgesteld. Dat mocht niet baten. Al na zeven minuten spelen was het 0-1. Rolf Dijk had een prachtige pass op Rik Weening die koelbloedig afmaakte. Buitenpost speelde de eerste helft goed, zo zag ook Van der Weij. “We stonden goed georganiseerd te verdedigen en in balbezit wisten we goed de vrije man te vinden op het middenveld.” Berkum kreeg nog wel drie kansen, maar die werden niet verzilverd. Zoals verwacht gingen de Zwollenaren na rust op zoek naar de gelijkmaker. Dit leverde niet meer dan enkele mogelijkheden voor de thuisploeg op. Na bijna een uur voetballen hield aanvoerder Berend Schootstra in het zestienmetergebied de doorgebroken Johnsen Bacuna vast, waarvoor scheidsrechter Schul de bal op de stip legde en Schootstra van het veld stuurde. De prima ingeschoten strafschop van Berkum-aanvoerder Marc van der Meulen werd op fantastische wijze gepareerd door Kevin van der Meulen. Berkum probeerde daarna met een slotoffensief de gelijkmaker te forceren, maar de Buitenpost-verdediging stond als een huis en Van der Meulen bleek niet passeerbaar. Van der Weij roemde de verdedigende teamprestatie. “Na de rode kaart heeft het team geknokt en hebben we geen kopduel voor de goal verloren.  Goed om te zien hoe we de 0-1 over de streep hebben getrokken met tien man. Volgende week weer een super belangrijke wedstrijd tegen DETO Twenterand thuis.” Foto: Hans Zwamborn.
Opstelling Berkum: Dominic van Hoof, Jason Huisman, Jasper Bremmer, Dennis Horstman, Rico Wolven, Patrick van der Veen (67. Yannick Kaluzi), Björn Bakker, Marc van der Meulen, Thom Kooke (61. Yoram Zandvliet), Chris van der Meulen (81. Jasper van der Stouw), Johnsen Bacuna
Opstelling Buitenpost:  Kevin van der Meulen, Jelmer Vos, Aaron Boekhout, Durk de Haan (62. Jorrit Terpstra), Berend Schootstra, Robin Huisman de Jong, Wim de Vries, Rob Dijkstra, Rolf Dijk, Rudmer Loonstra (70. Martijn Douma), Rik Weening (78. Joran Olijve)
Scoreverloop: 7. Rik Weening 0-1
Gele kaart: Thom Kooke (Berkum), Wim de Vries, Rudmer Loonstra, Jorrit Terpstra (Buitenpost)
Rode kaart: 58. Berend Schootstra (Buitenpost)