Buitenpost wint nipt in Dokkum

BUITENPOST - De derby tussen Be Quick Dokkum en Buitenpost is zaterdag in 0-1 geëindigd. De eerste helft was een mooi spektakel dankzij twee goede, aanvallende ploegen en daarmee een genot voor de neutrale toeschouwer. Buitenpost-middenvelder Rob Dijkstra beloonde in het eerste bedrijf zijn goede spel met een doelpunt. In de tweede helft was er minder te genieten. Be Quick Dokkum ging op zoek naar de gelijkmaker, maar het lukte de ploeg niet om voorin een vuist te maken. Buitenpost kon niet profiteren in de counter, met name de aanvallers hadden het vizier deze middag niet op scherp.
Gevaarlijk
De thuisploeg startte fel aan het duel en creëerden meteen een aantal kansen. Al in de vijfde minuut juichte het publiek voor een doelpunt, maar de bal bleek in het zijnet te zijn beland. Door de ruimte die de Dokkumers achterin weggaven, werd ook Buitenpost gevaarlijk en kreeg na een kwartier spelen verschillende mogelijkheden de score te openen. Het lukte Rolf Dijk tot drie keer toe niet de keeper te passeren. Zes minuten voor rust was het eindelijk raak voor de Blauwkes. Joran Olijve zette een aanval op, bracht de bal bij Rudmer Loonstra die op zijn beurt Rob Dijkstra in stelling bracht. Dijkstra rondde vervolgens prima af.
Opgelegde kansen
Be Quick Dokkum ging niet bij de pakken neerzitten en kreeg direct na de aftrap een kans om op gelijke hoogte te komen. In de tegenaanval had Buitenpost op 0-2 moeten komen, maar Loonstra verspeelde de bal oog in oog met de doelman. Zo werd de ruststand 0-1.  “De eerste helft geven we door eigen toedoen een halve kans weg, waarna we gevaarlijk zijn en zeker vier opgelegde kansen missen. De wedstrijd had bij rust al gespeeld moeten zijn”, was de conclusie van Buitenpost-trainer René van der Weij.
Buitenspel
In de tweede helft wist Buitenpost dat de thuisploeg zou komen en dat gebeurde ook. De Dokkumers speelden veel feller, wonnen meer duels en kregen een aantal mogelijkheden op de gelijkmaker op rij. Buitenpost kwam maar moeizaam onder de druk vandaan en ook het vele balverlies en foute passes hielpen daar niet bij. Ook werd er onvoldoende geprofiteerd van de ruimte die de Dokkumers weggaven. 25 minuten voor tijd legde Robin Huisman de Jong aan voor een vrije trap. Hij mikte de bal op het hoofd van Dijk die vervolgens binnenkopte. De assistent-scheidsrechter constateerde onterecht dat er sprake was van buitenspel. De treffer werd afgekeurd. De wedstrijd bloedde vervolgens een beetje dood. Het lukte de thuisploeg niet meer om echt gevaarlijk te worden en Buitenpost kwam niet verder dan een afkeurde goal een paar minuten voor tijd, terecht dit keer voor buitenspel. Zo werd Rob Dijkstra de matchwinnaar van de derby.
Zeer tevreden
“Ik ben heel blij met deze punten”, zei Van der Weij. “Je weet dat Be Quick Dokkum moet komen in de tweede helft. Maar we zijn niet goed omgegaan met de ruimte die we kregen. Be Quick Dokkum is een goede ploeg met een aanvallende spelopvatting die in de tweede helft wel dreigender werd, maar niet verder kwamen dan twee schietkansen. Ik ben zeer tevreden met het resultaat. We houden de nul voor de tweede keer op rij. Dat is goed voor onze verdediging en geeft vertrouwen.” Dinsdag 28 november speelt Buitenpost een bekerduel in Leeuwarden. De wedstrijd tegen Blauw Wit ’34 begint om 20.00 uur.