Buitenpost wint spectaculaire wedstrijd; OKVC verliest ook van Niekerk

Voetbaloverzicht

STREEK – Buitenpost won afgelopen zaterdag in een spectaculaire wedstrijd van directe concurrent Deto. De Blauwkes begonnen wel belabberd, ondanks dat het belang voorafgaand aan het duel duidelijk was. Bij rust keek Buitenpost tegen een 2-0 achterstand aan. Na de pauze herpakte de ploeg van trainer Jasper Bouma zich ontzettend knap. In de 53e minuut zorgde Rolf Dijk voor de 1-2 en in de 70e minuut verzilverde Robin Huisman de Jong een strafschop, waarmee de stand op 2-2 werd gebracht. De Blauwkes kregen meer en meer kansen en vijf minuten voor tijd schoot Dijk de 2-3 tegen de touwen. In de blessuretijd zorgde Rudmer Loonstra voor de verlossende 2-4. Bouma was tevreden na afloop: “Wat een wereld van verschil met de eerste helft. Mooi voor de jongens, zij werken er altijd keihard voor, ook op de trainingen. Ze verdienden deze overwinning”. (Foto: Petra Holland).

Voor Zuidhorn stond afgelopen weekend een wedstrijd in en tegen Nijland op het programma, de nummers laatst van de 2e klasse L. De ploeg uit Nijland behaalde tot zaterdag slechts één punt uit twaalf wedstrijden en daar kwam, na de wedstrijd tegen Zuidhorn, ook geen punt bij. De Zuidhorners stonden zo’n 25 minuten voor tijd met 2-0 voor door doelpunten van Milan Stad en Thijs Zwarteveen. Er leek geen vuiltje aan de lucht voor de uitploeg, maar twintig minuten voor tijd bracht Nico Pieter Bonnema de spanning weer volledig terug. De thuisploeg ging opzoek naar de gelijkmaker, maar zover liet Zuidhorn het niet komen. Ruben Buursema zorgde met een treffer in de 86e minuut voor de 1-3. Het slotakkoord was echter wel voor Nijland. Fokke Jan Kooistra bepaalde de eindstand in de blessuretijd op 2-3.

In diezelfde 2e klasse L nam ’t Fean ’58 het op tegen SC Joure. Voor het eerst lukte het de Feansters om een punt af te snoepen van angstgegner Joure, dat zowel in de competitie als beker al twee jaar lang een maatje te groot is. Al na een minuut spelen keek de ploeg uit Surhuisterveen tegen een 1-0 achterstand aan door een doelpunt van Jelmer van der Meer. Net op het moment dat de blauwhemden beter in de wedstrijd leken te komen, schoot William Vermaning de 2-0 tegen de touwen. Na een half uur spelen deed ’t Fean, onder leiding van Wietze Vrij, wat terug: 2-1. De doelpunten bleven echter maar vallen, want niet veel later zorgde Vermaning weer voor een marge van twee treffers. Vlak voor rust zorgde Jens Hamstra via een strafschop voor de 3-2 ruststand. Na de pauze waren de Feansters de bovenliggende partij en was het wachten op de gelijkmaker. Die leek niet te vallen, maar in de blessuretijd zorgde Hamstra wederom vanaf de strafschopstip voor de verdiende 3-3.

Na de nederlaag van vorige week tegen Twijzel, wachtte voor Fc. Grootegast afgelopen zaterdag een wedstrijd in en tegen Waskemeer. Dat het een lastige wedstrijd zou worden, was voor de Grootegasters van te voren al wel duidelijk. Tijdens het duel bleek die voorspelling de juiste. Na ongeveer een kwartier spelen kwam de thuisploeg door een benutte strafschop van Regillio Holder op een 1-0 voorsprong. Slechts drie minuten later trok Grootegast de stand via Tim Veenstra weer gelijk: 1-1. Vlak voor de pauze moesten de gasten met tien man verder, toen Joran Hoekstra zijn tweede gele kaart kreeg. Na de rust was het Waskemeer dat op zoek ging naar de voorsprong en die vond het in de 69e minuut toen Holder de bal vanuit een hoekschop inkopte: 2-1. In de 72e minuut zorgde Bouwe Veenstra voor de 3-1 eindstand.

Aduard 2000 leed afgelopen weekend een kansloze nederlaag tegen koploper Be Quick 1887, dat wat recht te zetten had na het puntverlies van een week eerder tegen Grijpskerk. In Aduard lieten de gasten zien waarom ze met een ruime marge bovenaan in de derde klasse C staan. Bij rust stond Be Quick 1887 op een 2-0 voorsprong. In de tweede helft probeerde Aduard wel op zoek te gaan naar de aansluitingstreffer, maar die kwam er niet. Vlak voor tijd maakte de uitploeg ook nog de 3-0, waardoor het met drie punten op zak weer huiswaarts keerde. Een jammerlijke nederlaag voor Aduard, maar er is geen man over boord. Volgende week hoopt de ploeg weer punten te pakken tegen Holwierde.

Opende herstelde zich knap na de zeperd van vorige week tegen Harkema Opeinde. Thuis rechtte de ploeg knap de rug door WTOC met 3-1 te verslaan. Ouderwets knokken en na een achterstand toch erin blijven geloven. Opende miste in het begin een grote kans en vervolgens werd er een penalty gemist. In de twintigste minuut werd het ook nog 0-1 via een scrimmage. Daarna maakte Jarno Westerhof binnen vier minuten twee treffers, waardoor de rust met 2-1 werd bereikt. In de tweede helft waren er kansen om de score te vergroter, maar de doelman van WTOC was een sta in de weg. Vlak voor tijd zorgde wederom Westerhof toch nog voor de bevrijdende 3-1.

GSVV, de nummer laatst in de vierde klasse B, nam het afgelopen weekend op tegen ODV, de nummer vijf. Een lastig duel dus voor de ploeg uit Gerkesklooster-Stroobos. In de eerste wedstrijd van het seizoen stonden beide teams tegenover elkaar in Wijnjewoude. Toen werd het 5-2 voor de thuisploeg. Zo’n doelpuntenfestijn werd het in Gerkesklooster-Stroobos niet afgelopen weekend. Ondanks een aantal goede mogelijkheden, stond na 90 minuten nog steeds de brilstand op het scorebord. Hiermee komt het puntentotaal van GSVV op zes te staan, nog drie punten minder dan de nummer één-na-laatst.

In de vierde klasse C stond afgelopen weekend een duel tussen twee ploegen uit het Westerkwartier op het programma. OKVC, de nummer laatst, kreeg in Oldehove Niekerk op bezoek, dat in de middenmoot staat. Al na vier minuten spelen kwamen de gasten op voorsprong via een doelpunt van Jort Zuidersma. Lang bleef de stand van 0-1 op het scorebord staan, maar daar kwam in de zeventigste minuut verandering in toen Brian Wiersma voor de 2-0 tekende. Het slotakkoord was voor Gert Jan de Vries, die de 3-0 maakte. Niekerk staat dankzij deze overwinning stevig in de middenmoot en vindt aansluiting bij de subtop.

De Lauwers boekte afgelopen weekend een ruime overwinning op nummer laatst Drogeham. Sietse Jager zorgde na acht minuten spelen voor de openingstreffer en twintig minuten later was het Frans van Wieren die de voorsprong verdubbelde. In de tweede helft scoorde Jager nog tweemaal, waardoor de eindstand bepaald werd op 4-0. Door de overwinning staat De Lauwers nu op een vijfde positie in de vijfde klasse C. Volgende week wacht voor de ploeg uit Warfstermolen een duel tegen VVT, dat slechts één punt minder heeft.

In diezelfde vijfde klasse C nam ASC’75 het op tegen koploper Noordbergum. De openingsfase van dit duel was licht in het voordeel van de thuisploeg, maar tot grote kansen leidde dit niet. ASC kreeg die mogelijkheden wel en na ruim een half uur spelen schoot Tamme de Boer de 0-1 tegen de touwen. De thuisploeg moest nu echt aan de bak en dat resulteerde in de 43e minuut in de gelijkmaker. Lang leek het erop dat de wedstrijd afstevende op een 1-1 eindstand, maar met nog tien minuten speeltijd te gaan, bracht de thuisploeg de stand op 2-1. ASC zat echter niet bij de pakken neer en schakelde waar mogelijk zelfs nog een tandje bij. Noordbergum bezweek onder de druk en hiervan wist ASC captain Jelmer Sijens te profiteren. Hij schoot op fraaie wijze de 2-2 binnen. Volgende week wacht voor ASC een duel tegen de nieuwe koploper in 5C: VCR.
Ezinge heeft na de winterstop duidelijk de smaak te pakken. Na de 5-0 overwinning op Stedum van vorige week, was het nu Warffum dat de nodige doelpunten te verwerken kreeg. Na negentig minuten spelen, stond er een eindstand van maar liefst 7-1 op het scorebord. Jordy Huizing (2), Wiebe Leistra (2) en Ewart Gerritsen (3) zorgden voor de doelpunten aan de kant van Ezinge. Door deze opnieuw ruime overwinning staat Ezinge keurig in de middenmoot van de vijfde klasse D.

In diezelfde competitie nam Zeester het op tegen TEO, dat voor de start van het duel één puntje meer had dan de ploeg uit Zoutkamp. Dat beide teams aan elkaar gewaagd waren, was ook op het veld duidelijk zichtbaar. In een spannend duel was het uiteindelijk Zeester dat aan het langste eind trok. In de negende minuut kwam de thuisploeg op een 1-0 voorsprong, door een eigen doelpunt van een speler van TEO. Chris Noordhof bracht de stand in de 33e minuut op 2-0. TEO probeerde in het vervolg van alles om een doelpunt te maken en dat lukte zo’n twintig minuten voor tijd. Verder dan deze ‘aansluitingstreffer’ kwamen de gasten echter niet, waardoor Zeester de derde zege op rij boekte.

In de zondag derde klasse A nam Surhuisterveen het op tegen Oosterlittens. Voor zondag had Surhuisterveen één puntje meer dan Oosterlittens, maar daar kwam afgelopen weekend verandering in. Na een goede eerste helft van de Feansters, draaide de thuisploeg de wedstrijd in de tweede helft volledig om. Na een 2-0 voorsprong werd het uiteindelijk 5-2 voor Oosterlittens. De doelpunten aan de kant van Surhuisterveen werden gemaakt door Jelte Bottema en Joeri Feenstra. Volgende week nemen de Feansters het op eigen veld op tegne Fiesland LVV.