Buitenpost zet flinke stap richting handhaving

BUITENPOST – Met ONS Sneek ontving Buitenpost afgelopen zaterdag de enige andere Friese club uit de Hoofdklasse B. De belangen waren daarbij zeer groot. Tot zaterdag stond bij zowel Buitenpost als ONS Sneek de teller op 29 punten, waarmee voor beide ploegen de nacompetitie voor handhaving in de Hoofdklasse nog nadrukkelijk dreigde. Het werd op sportpark ‘De Swadde’ een zeer onderhoudende wedstrijd, waarin vrijwel alles zat wat voetbal zo mooi en spannend kan maken. De wedstrijd werd ook nog eens onder fraaie weersomstandigheden en voorafgegaan door een sfeeractie met vlagvertoon, vuurwerk en blauwe rook, gespeeld. Na afloop van de met 3-2 gewonnen wedstrijd was de ontlading bij Buitenpost zeer groot.

Willem Brouwer moest met zijn staf wel wat puzzelen op de basisopstelling. Naast het ontbreken van de geblesseerde flankspeler Rolf Dijk, bleek ook linksachter Durk de Haan in aanloop naar de wedstrijd niet fit genoeg om te kunnen starten. David Kazimier werd daarom op de positie van De Haan in de verdediging geposteerd en Max Huiskamp complementeerde de middenlinie. Buitenpost speelde vanaf minuut één met de wil om te winnen en toonde geen enkele angst voor de ploeg uit Sneek, die al enige tijd ongeslagen was gebleven. De aanvalsdrift van Buitenpost leverde al in de 6e minuut een grote scoringskans voor Mark van der Meer op, maar de aanvaller stuitte op de attent uitgekomen doelman van de Snekers. Hierna meldde ONS zich ook enkele keren gevaarlijk voor het doel van sluitpost Kevin van der Meulen. Zo werd een uitbraak over rechts gevolgd door een strakke lage voorzet, die net niet kon worden aangeraakt door een ONS-speler en daardoor voorlangs ging. Na een kleine 20 minuten spelen mocht Buitenpost twee corners op rij nemen, welke door Willem de Boer genomen. Deze corners leverden geen echte doelkansen op. Dat veranderde enkele minuten later. Kort nadat David Kazimier voor een pittige overtreding de eerste gele kaart van de wedstrijd incasseerde, bediende Jorrit Terpstra met een splijtende pass de op snelheid liggende Mark van der Meer. Zijn voorzet werd er ten koste van een hoekschop ‘uitgehaald’. De opnieuw door Willem de Boer genomen hoekschop werd door aanvoerder Berend Schootstra bij de 1e paal onberispelijk binnengekopt. De 1-0 bracht wat meer rust in het spel van Buitenpost, dat daarmee ook iets meer controle over de wedstrijd kreeg. Toch wist ONS enkele minuten voor rust langszij te komen. Ook dit doelpunt viel uit een hoekschop. Doelman Van der Meulen bleef op de lijn staan en zag twee van zijn verdedigers wel hoog opspringen, maar de bal niet raken. De bal kon vervolgens door een speler van ONS van dichtbij binnengekopt worden. De rust leek met een gelijke stand aan te breken, maar daar dacht Willem de Boer anders over. In de laatste minuut legde hij van grote afstand aan voor een vrije trap. De bal werd daarbij door de doelman van ONS wel tegengehouden, maar belandde voor de voeten van de attente Rob Schokker. De spits schoot tegen de doelman op, maar vanuit de rebound was het wel raak. De 2-1 voorsprong bij rust was op basis van de kansenverhouding ook wel verdiend te noemen. De 2e helft was nog maar enkele minuten onderweg, toen rechtsachter Wim de Vries in de fout ging. Hij zocht op een moment dat het niet kon naar een voetballende oplossing en dat pakte niet goed uit. Een aanvaller van ONS schoot via het been van verdediger Bernd Douma de bal achter de kansloze Kevin van der Meulen. Hen kenmerkt het huidige Buitenpost, dat dit soort tegenslagen geen invloed heeft op het moreel en de spirit binnen het elftal. De wil om te winnen, maakte dat de ploeg een aantal keren dichtbij een nieuwe voorsprong was. Maar ook ONS liet zich in aanvallend opzicht niet onbetuigd. Met name als de snelle rechterspits, die David Kazimier een lastige middag bezorgde, aan de bal was dreigde er gevaar. Na ruim een uur spelen bereidde Willem Brouwer een driedubbele wissel voor. Bij een aantal spelers, die wedstrijdritme ontberen, raakte de tank wat leeg. Terwijl het trio invallers klaar stond, mocht Willem de Boer nog een keer aanleggen voor een vrije trap. Hij stuurde de bal van de linkerkant van het veld richting de verre paal. Onderweg toucheerde Jorrit Terpstra de bal met het hoofd, waardoor deze bij de 2e paal binnenviel. Het betekende dat Buitenpost voor de 3e keer op voorsprong kwam. Het inbrengen van drie verse krachten bleek vervolgens een prima zet van Willem Brouwer, want het werd meer en meer een vechtwedstrijd. Op dit aspect is Buitenpost onder het bewind van Brouwer duidelijk gegroeid. ONS werd nog wel een aantal keren dreigend, maar Buitenpost bleef keurig overeind. Zelf claimde het nog een keer een strafschop toen Jorn Jongsma in de zestien neerging, maar de scheidsrechter liet doorspelen. Over en weer liepen de gemoederen en daarmee ook de irritaties nog wat op en dat kostte in de slotfase een speler van ONS een tweede gele kaart en daarmee een veldverwijdering. Willen Brouwer had daarvoor ook nog een vierde en vijfde wissel toegepast, waarbij Wim de Vries met een blessure het veld verliet. Het deed aan het spelbeeld niets meer af, waarbij nogmaals werd bevestigd dat Buitenpost over een sterke bank beschikt. Willem Brouwer durft daarbij vertrouwen schenken aan jong talent en die stelden hem ook deze keer niet teleur. Willem de Boer, die vanuit drie dode spelmomenten evenzovele assists verzorgde bij de doelpunten van Buitenpost, reageerde meteen na afloop als volgt: “We hebben met elkaar een geweldige overwinning behaald. Vooral in de eerste helft speelden we met veel druk naar voren en dwongen daarmee een voorsprong af. Voor mij persoonlijk is het prachtig om bij de drie door ons gescoorde doelpunten betrokken te zijn. We hebben denk ik nog één winstpartij nodig om ons definitief veilig te spelen en die gaat er komen ook”. Het bleef afgelopen zaterdag nog lang feestelijk en gezellig op ‘De Swadde’. Het mag nu eigenlijk niet meer fout gaan.

Man van de wedstrijd: Willem de Boer.

Opstelling Buitenpost: Van der Meulen, de Vries (Olijve), Douma, van der Galiën, Kazimier,  Huiskamp, Schootstra (Huizinga) , de Boer, Terpstra (Jongsma) , Schokker (Radenkovic), van der Meer (van Dongera).