ChristenUnie Westerkwartier draagt Pieter van der Zwan voor als wethouder

“Ik zet vol in op verbinding”

WESTERKWARTIER – De fractie van de ChristenUnie Westerkwartier gaat Pieter van der Zwan voordragen als nieuwe, tijdelijk wethouder in de gemeente Westerkwartier. Dat heeft de partij afgelopen vrijdag bekendgemaakt. Van der Zwan moet Bert Nederveen vervangen, die vanwege ziekte tijdelijk uit de roulatie is. “Enkele weken geleden werd ik vanuit de fractie benaderd”, vertelt Van der Zwan. “Ik had het bericht over de ziekte van Bert Nederveen al eerder gelezen en daar was ik ontzettend van geschrokken. Gelukkig is zijn prognose positief. De komende periode neem ik graag de verantwoordelijkheid om zijn werkzaamheden goed uit te voeren”.

Van der Zwan is woonachtig in Drachten en heeft in de gemeente Smallingerland politieke ervaring opgedaan. Zo was hij tussen 2010 en 2017 raadslid, fractievoorzitter en zelfs een jaar wethouder namens de ChristenUnie. “Tijdens mijn politieke functies hield ik mij voornamelijk bezig met het sociaal domein”, zegt Van der Zwan. “Onder andere jeugdzorg was daarbij een belangrijk onderwerp. Jeugdzorg domineert namelijk al enkele jaren op de politieke agenda en daarnaast ben ik er ook ontzettend in geïnteresseerd”. Na zeven jaren in de politiek te hebben gezeten, kwam er in 2017 voorlopig een eind aan. “Reden hiervoor was dat de ChristenUnie niet terug kwam in de coalitie in de gemeente Smallingerland. Vanuit de gemeente werd toen gevraagd of ik me wel wilde blijven inzetten voor de jeugdzorg in een andere functie. Sindsdien ben ik programmaleider bij Foar Fryske Bern. Deze organisatie probeert ervoor te zorgen dat kwetsbare jongeren niet tussen wal en schip raken”. Naast zijn werkzaamheden bij Foar Fryske Bern heeft Van der Zwan ook de nodige bestuurlijk ervaring. Zo is hij lid van de Raad van Toezicht van ROC Friese Poort en is hij voorzitter van de Stichting Kwaliteitsregister Jeugd.

Met de politiek was Van der Zwan de laatste jaren niet meer actief bezig, maar toch ziet hij het wethouderschap in de gemeente Westerkwartier als een mooie uitdaging. “Je kunt wel zeggen dat dit onverwachts op mijn pad is gekomen”, vertelt Van der Zwan. “Het is inmiddels een aantal weken geleden dat de fractie van de ChistenUnie Westerkwartier mij benaderde en daar heb ik goed over nagedacht. Ik heb verschillende gesprekken met de fractie gehad en vanaf het eerste moment was er eigenlijk een wederzijdse klik. Ik heb de politiek in de gemeente Westerkwartier de afgelopen periode heel globaal gevolgd, maar heb wel gezien dat de gemeente in het Noorden heel actief is. Het is een mooie, jonge gemeente en het moet de zaken vanaf de basis nog wat opzetten. Daarin zie ik ook uitdagingen, vooral op het gebied van het sociaal domein. Landelijk zijn daar zorgen over, maar de gemeente Westerkwartier is zeker op de goede weg”.

De installatie van Van der Zwan is op 25 augustus tijdens een raadsvergadering in Zuidhorn. Als de gemeenteraad met de komst van de Drachtster instemt, neemt hij de hele portefeuille van Nederveen over. “Ik kijk uit naar deze uitdaging en heb alle vertrouwen in een goede samenwerking met de hele gemeentelijke organisatie. Ik heb slechts een korte tijd om kennis te maken, maar daar stel ik me helemaal voor open. Ik zet vol in op verbinding en contacten leggen. Vorige week heb ik al even een rondje door de gemeente gemaakt om wat feeling te krijgen met het gebied. Als de raad ermee akkoord gaat, kijk ik ernaar uit om deze klus te klaren”, besluit Van der Zwan.

De fractie van de ChristenUnie Westerkwartier is blij met de komst van Van der Zwan. “In Pieter van der Zwan zien wij een kundige vervanger van Bert Nederveen”, zegt fractievoorzitter Peter Holsappel. “We zijn in een situatie terechtgekomen waarin we eigenlijk niet terecht wilden komen, maar het is vervolgens wel onze taak om een vervanger te vinden. Het voordeel van onze partij is dat deze ook landelijk actief is, waardoor je middels een landelijk bureau kunt kijken naar een kandidaat-wethouder. We zijn de afgelopen weken met een aantal personen in gesprek geweest om de geschikte kandidaat te vinden. Dat was niet gemakkelijk, vooral omdat het gaat om een korte, ingewikkelde periode van vier of vijf maanden. We hebben vooral gekeken naar iemand die feeling heeft met hetzelfde werkgebied als Bert, dus het sociaal domein en de financiën. Op deze manier zijn we bij Pieter uitgekomen”.

Holsappel verwacht een fijne samenwerking met Van der Zwan, maar weet ook dat het wat anders zal gaan dan de afgelopen jaren. “Het huidige college zit in een afrondende fase en dat je voor zo’n korte tijd nog wat moet veranderen in het veld is niet prettig. Echter hebben we met Pieter wel een goede klik. Ik ben blij dat we zo snel een uitstekende kandidaat heb gevonden en dat het college bereid is om hem op de juiste manier in te werken”.

De benoeming van Van der Zwan is allereerst voor vier maanden. Mocht een langer verblijf nodig zijn, is het mogelijk dat de Drachtster nog een langere periode aanblijft als wethouder.