Collectief spelend Aduard 2000 verslaat Helpman; Grijpskerk opnieuw onderuit

Voetbaloverzicht

STREEK – Buitenpost keerde met een 1-0 nederlaag terug uit Urk. Volgens trainer Willem Brouwer was het een verdiende nederlaag tegen een zeer sterke tegenstander. Doordat zijn ploeg de schade tot één tegengoal beperkte, zou één benutte kans toch een punt hebben betekend. Die kans kwam er ook, maar een minuut of zeven voor het einde van de wedstrijd eindigde een kopbal van Jorn Jongsma tegen de paal. Zaterdag gaat Buitenpost thuis tegen RKAV Volendam proberen de prima competitiestart een passend vervolg te geven.

’t Fean ’58 won in Joure ook de tweede wedstrijd van het seizoen. De Feansters speelden met veel ‘drive’ naar voren. Een vroege achterstand werd daarbij nog in de eerste helft omgebogen tot een 1-3 voorsprong. Na rust werd de voorsprong uitgebreid naar 1-6, waarna SC Joure nog een keer tegen scoorde voor de 2-6 eindstand.

Zuidhorn kreeg in Marum van de gelijkmatige titelfavoriet een lesje in effectiviteit. Uit meerdere uitgespeelde kansen in de eerste helft werd door Zuidhorn slechts één keer gescoord. Marum kwam nog voor de rust langszij en daarna op een 2-1 voorsprong. Ook in de tweede helft kreeg Zuidhorn de nodige kansen, maar het lukte niet om daaruit te scoren. Marum had aan minder kansen genoeg om het net nog twee keer te vinden voor een geflatteerde 4-1 overwinning.

Fc. Grootegast
deelde op bezoek bij Minnertsga de punten met de thuisclub. In de eerste helft zette Johan Beute uit een pass van Kevin Houweling zijn ploeg na een ongeveer een half uur spelen op voorsprong. Kort na de pauze maakte Minnertsga na slecht ingrijpen van de Grootegaster verdediging gelijk. Beide teams scoorden daarna niet meer, hetgeen een terechte puntendeling opleverde. Fc. Grootegast gaat komende zaterdag op bezoek bij Anjum, dat ook na twee wedstrijden op vier punten staat.

Aduard 2000 kent een voortvarende competitiestart. Na de uitzege op Glimmen werd thuis het hoger aangeslagen Helpman met 3-2 verslagen. De tevreden trainer Edwin Prins noemde het een overwinning van het collectief. Alle doelpunten vielen in de tweede helft. De winnende goal werd gescoord door Rick Kazemier, waarbij de assist werd geleverd door Guus Tichelaas, die zelf eerder al de 2-2 binnenschoot. Komende zaterdag gaat Aduard proberen in en tegen Holwierde de derde zege op rij te boeken.

Grijpskerk kent een slechte competitiestart. Trainer Rinie Jurna zag zijn ploeg in Ten Boer tegen Omlandia zonder overtuiging spelen en daarmee om moeilijkheden vragen. Die kwamen er ook, want Omlandia strafte de instelling van de Grijpskerkers af en scoorde na rust twee keer. Grijpskerk heeft na twee wedstrijden nog geen enkel doelpunt gemaakt en staat met nul uit twee op de laatste plaats. Komende zaterdag wacht de uitwedstrijd tegen SC Stadspark.

Opende verzuimde de thuiswedstrijd tegen Ternaard al in de eerste helft te beslissen. Na de vroege goal van Arnold Oosterbaan regende het kansen, maar deze werden allemaal om zeep geholpen. Opende kreeg het daardoor in de tweede helft nog lastig. Na de gelijkmaker van Ternaard werd door een goal van Corwin Westerhof opnieuw een voorsprong genomen, maar met een strak schot in de kruising kwam Ternaard nogmaals langszij. Kort voor tijd stelde Daan Vlastuin de 3-2 zege veilig en bleven de drie punten in Opende.

Een verslag van de wedstrijd GSVV – Dokkum (1-2) staat elders in deze krant.

Niekerk, dat de eerste competitieronde vrijaf had, opende het seizoen met een ruime 5-0 overwinning op het bezoekende ONR. De eerste 10 minuten werd Niekerk overdonderd door het met veel druk naar voren spelende ONR. Niekerk kwam die fase goed door en nam vervolgens de wedstrijd in handen. Na een 3-0 ruststand volgden er nog twee goals. ONR zette er geen enkele doelrijpe kans tegenover. Jeroen Beerlings nam drie goals voor zijn rekening. De beide andere treffers werden gemaakt door Edwin Zwier.

OKVC delfde na de thuisnederlaag tegen het sterke Mamio, opnieuw het onderspit tegen een club uit de stad Groningen. In de uitwedstrijd tegen Amicitia VMC werd een 3-2 nederlaag geleden. Timon van der Helm opende namens OKVC de score. Bij een achterstand van 3-1 scoorde Otis Mos de tweede treffer voor OKVC, maar de resterende tijd was te kort om een verdiend punt aan de wedstrijd over te houden.

ASC ’75
speelde al op donderdagavond de uitwedstrijd tegen Suameer en wist deze met 1-2 in winst om te zetten. ASC was de eerste helft de mindere, maar haalde ongeschonden de rust. De tweede helft was gelijkwaardiger en daarin speelde ASC met meer drive naar voren. Twintig minuten voor het einde van de wedstrijd maakte Hille Wijma op aangeven van Nick van den Berg de 0-1. Suameer drong aan, waardoor ASC kans zag om een aantal scherpe counters op de mat te leggen. Na een overtreding op de rand van de zestien mocht Tamme de Boer aanleggen voor een vrije trap en hij vond hard en laag de lange hoek voor de 0-2. Een misverstand in de verdediging van ASC leidde nog wel tot de 1-2, maar ASC gaf daarna niets meer weg.

Ook De Lauwers heeft nog geen puntverlies geleden. In Twijzelerheide boekte de brigade van Tinus Huisma een verdiende 1-3 overwinning. De Lauwers was in de eerste helft heer en meester, maar verzuimde dat in de score voldoende tot uiting te brengen. Dankzij een door doelman Matthijs van der Laan gestopte penalty, werd er met een 0-1 voorsprong gerust. Kort na rust werd de bevrijdende 0-2 gemaakt, maar in de slotfase scoorde VVT toch nog tegen. Het laatste woord was echter aan Wilco Sikkema, die de eindstand 1-3 op het bord zette.

Surhuisterveen
zag de wedstrijd tegen Noordbergum afgelast worden, vanwege een aantal coronagevallen bij de tegenstander.

Ezinge, dat nog steeds op zoek is naar een nieuwe trainer, was in de uitwedstrijd tegen Wagenborger Boys duidelijk de betere ploeg, hoewel dat uit de uitslag niet echt af te leiden is. Ezinge liet de kans op een momsteruitslag liggen, maar trok uiteindelijk wel met 3-4 de wedstrijd naar zich toe. Routinier Jasper Dijkstra scoorde een hattrick. De vierde goal kwam van de voet van invaller Steven Werkman. Ezinge ontvangt komende zaterdag op het eigen sportpark in Feerwerd medekoploper Corenos uit Roodeschool.