Dadendrang Ezinge teveel voor Zeester

|
| Foto: |

Ezinge wint dankzij energiek spel en hecht collectief met ruime cijfers (4-1)

FEERWERD – Ezinge, dat haar thuishaven in het pittoreske Feerwerd heeft, ontving afgelopen zaterdag streekgenoot Zeester. Eerder dit seizoen trokken de Zoutkampers in hun thuiswedstrijd met 3-2 aan het langste eind. Het belang van de wedstrijd lag deze keer vooral bij Ezinge. Zeester is al verzekerd van nacompetitie en vormt geen bedreiging meer voor het stadgroninger Lycurgus dat regelrecht op het kampioenschap afstevent. Zeester wil wel graag de 2e plaats op de ranglijst veiligstellen. Ezinge heeft nog twee ijzers in het vuur. De ploeg aast op de 3e periodetitel, maar kan ook in de eindrangschikking nog goede zaken doen, door hoger te eindigen dan de huidige 5e positie. De 2e of 3e plaats is nog steeds haalbaar. Winst op Zeester was dus van groot belang. De mannen van trainer Leendert Nieborg waren zich daar zichtbaar van bewust. De wedstrijdinstelling was deze middag dik in orde en juist op dat punt liet Zeester het in deze wedstrijd min of meer afweten.

Na het 1e fluitsignaal van scheidsrechter van Ittersum uit Winsum, was er aanvankelijk sprake van een evenwichtig duel. Aan beide kanten ontstond wel enig gevaar, maar hele grote kansen deden zich niet voor. Zeester hanteerde veelal de lange bal en Ezinge probeerde vooral meer voetballend tot kansen te komen. Ezinge legde daarbij meer energie in de wedstrijd dan Zeester en daardoor raakte Zeester na de openingsfase het lichte overwicht kwijt en kreeg Ezinge kansen om op voorsprong te komen. Eén van die kansen ontstond na een corner, waarbij doelman Daniël Veenstra van Zeester de bal wel beroerde maar niet klemvast had. Ezinge wist hiervan net niet te profiteren. In de fase die volgde was Ezinge een aantal keren gevaarlijk. Een kansrijke aanval werd wegens buitenspel afgevlagd en ook bij een scrimmage in de doelmond kwam Zeester met de schrik vrij. Aan de andere kant liet ook Zeester een goede aanval zien, waarbij Dieter Schulz koppend Henri Nienhuis bediende, maar de kopbal van laatstgenoemde ging over het Ezinger doel. Niet veel later viel het eerste doelpunt van de wedstrijd. Sil Douwsma brak namens Ezinge op rechts door en zijn voorzet werd niet goed weggewerkt. Dennis Abbas zag vervolgens kans om de 1-0 te scoren. Aan de kant van Zeester was men van mening dat doelman Veenstra de hand op de bal had en de treffer daarom afgekeurd had moeten worden. Scheidsrechter van Ittersum zag in de actie van Abbas echter geen overtreding. Vier minuten later mocht Vince van der Veen namens Zeester een vrije trap nemen. Hij bereikte het hoofd van Jasper Nienhuis, maar diens kopbal miste kracht en richting. Even later zag de verdediging van Zeester er weer niet goed uit en werd er niet resoluut genoeg verdedigd. Ezinge kon niet profiteren en zag meteen daarna Zeester via een lange bal vanuit de eigen zestien gevaarlijk worden. De goed uit zijn doel gekomen doelman Nooren greep ten koste van een corner goed in.

Na een korte sneeuwbui meldde Zeester zich wederom nadrukkelijk voor de goal  van doelman Nooren. Zeester mocht maar liefst vier corners op rij nemen en stichtte daaruit het nodige gevaar. Nooren redde een keer met de voet en ook werd een corner maar net over het doel van Ezinge gekopt. Het betekende in dit geval uitstel van executie, want in de 37e minuut kwam Zeester toch langszij. Vince van der Veen vond met een prima voorzet vanaf rechts opnieuw het hoofd van de geheel vrijstaande Jasper Nienhuis. Nooren had geen verweer op de goed geplaatste kopbal. In het restant van de 1e helft golfde het spel nog een paar keer op neer en viel ook nog een goal. Edward Gerritsen werd binnen de zestien in kansrijke positie onderuitgehaald door Dieter Schulz van Zeester en de scheidsrechter wees vervolgens terecht naar de stip en gaf Schulz gele kaart. Dennis Abbas verzilverde de strafschop en bracht Ezinge daarmee weer op voorsprong. Vier minuten voor het rustsignaal claimde ook Zeester een strafschop, toen doelman Nooren bij een ingreep Vince van der Veen bij de achterlijn ten val bracht. Deze actie kon in de ogen van de scheidsrechter echter wel door de beugel. In het restant van de 1e helft kreeg Ezinge nog enkele kansen om met een 3e goal de voorsprong te vergroten. Dit bleef de Zoutkampers bespaard en daardoor mocht men nog hopen op een ommekeer in de 2e helft.

Trainer Marinus Siekman van Zeester liet de met een gele kaart bestrafte verdediger Schulz in de kleedkamer achter en bracht voor hem Ruben Postma in het veld. Het verwachte offensief van Zeester bleef echter uit en het was opnieuw Ezinge dat op basis van een betere wedstrijdinstelling bovenliggend was. Het leverde Ezinge een aantal kansen op, maar er werd meerdere keren verzuimd om de trekker over te halen. Zeester mocht hierdoor blijven hopen op de gelijkmaker, al zou die niet terecht zijn geweest. Sil Douwsma bracht Dennis Abbas nog maar eens in stelling, maar diens inzet werd door doelman Veenstra van Zeester met de voet gekeerd. Zeester probeerde het ook nog wel, maar zonder echte overtuiging. Cees de Jong van Zeester ontsnapte halverwege de 2e helft na een onbeholpen overtreding op doelman Nooren van Ezinge aan een rode kaart. Ondanks het feit dat Nooren de bal al klemvast had, haalde De Jong toch nog uit en raakte daarbij het lichaam van de doelman. Scheidrechter Van Ittersen hield het bij een gele kaart.

Aan beide kanten werden de nodige wissels toegepast, maar het spelbeeld veranderde daardoor niet echt. Zeester kwam door goed verdedigen aan de kant van Ezinge niet echt tot doelrijpe kansen. Ezinge bleef daar waar het kon zelf de aanval zoeken en loerde op nog een goal, die er ook zou komen. Ongeveer 5 minuten voor het einde van de wedstrijd mocht Ezinge op ruim 20 meter van het doel van Zeester een vrije trap nemen. Een supporter van Ezinge voorspelde dat Wiebe Leistra de bal wel even zou binnenschieten en hij kreeg gelijk. De bal werd onderweg nog wel aangeraakt, maar verdween onhoudbaar in de linker benedenhoek. De wedstrijd was hiermee wel beslist en de score zou zelfs nog hoger uitvallen. Er volgende namelijk nog een mooie aanval van Ezinge met daarbij een hoofdrol voor de balvaste Eward Gerritsen. Mede dankzij hem kreeg Dennis Abbas de gelegenheid om zijn 3e van de middag te maken. Het betekende een terechte en verdiende 4-1 overwinning voor Ezinge, dat daarmee aan de leiding blijft in de 3e periode en ook de positie op de ranglijst verstevigde.

Trainer Leendert Nieborg sprak van een verdiende overwinning. Hij vond dat zijn verdediging prima had gespeeld. Zeester is volgens hem een ploeg die veel de lange bal hanteert en zo strijd wil leveren. Door daar niet in mee te gaan en zelf te blijven voetballen trok zijn ploeg de wedstrijd naar zich toe. Zijn collega Marinus Siekman van Zeester sprak ook van een verdiende overwinning voor Ezinge. Hij vond zijn ploeg ondermaats spelen en op een aantal cruciale momenten viel het voor zijn ploeg de verkeerde kant op. Er werd volgens hem niet geconcentreerd gespeeld en te veel ruimte weggegeven. Ezinge heeft dat in zijn ogen goed afgestraft.

Man van de wedstrijd: Dennis Abbas

Opstellingen:

Ezinge: Noren, M. Gerritsen, D. Douwsma, Broekhuizen, E. Gerritsen, Dijkstra, Leistra, S. Douwsma (Kempkers), Rosema (Vergeer), Abbas, de Wit.Zeester: Veenstra, Schulz (Postma), Zwart, Alt, de Jong, Knol (Noordhof), H. Nienhuis, J. Nienhuis, Beerda (Dijkstra), Brink, van der Veen.