De grote stap van clown tot cabaretier

DOKKUM - Adriana Westra

Kleintje Cultuur

DOKKUM – In Dokkum en omstreken is ze niet een onbekende, toch wordt ze op straat maar nauwelijks herkend zonder rode neus. Adriana Westra ging met de stichting Kuritsa jarenlang langs ziekenhuizen en verzorgingstehuizen om ouderen een gezellige tijd te bezorgen. Als clown welteverstaan. Het begon met reizen naar Rusland, waar zij samen met clowns van over de hele wereld kindertehuizen bezocht om een lach op de gezichten van de kinderen te toveren. ‘Nadat ik een aantal keer in Rusland was geweest kwam de behoefte bij me op om ook in Nederland wat te doen met het clown-zijn. Ik had me toen aan kunnen sluiten bij de Clini Clowns, maar ik werkte liever met ouderen.’ Adriana maakte bijzondere dingen mee tijdens haar bezoeken in de verzorgingshuizen. ‘Het gaat er niet altijd om om grappig te zijn als clown. Gewoon er even voor iemand zijn, dat is het belangrijkst.’ Tijdens de vele bezoeken merkte Adriana dat demente ouderen helemaal konden opleven tijdens het horen van kinderliedjes. ‘Sommige ouderen, die al in tijden niet meer hadden gepraat, begonnen mee te zingen en te lachen. De verpleging wist niet wat hun overkwam.’ In de jaren als clown genoot Adriana van elk moment, maar het gevoel van graag de bühne op willen bleef op de achtergrond altijd spelen. Een paar jaar geleden zette zij de stap om zich te gaan storten op acteren. Sindsdien is zij te boeken voor feesten en partijen en aankomende zaterdag staat zij voor het eerst met haar eigen show ‘Eigen-aardig’ op het podium van het bowlingcentrum bij Dokkum. Het idee voor een cabaretshow ontstond nadat ze het nummer ‘Stilte’ schreef, geïnspireerd op de demente ouderen die zo genoten van liedjes uit de oude doos. Nadat zij meer nummer schreef bouwde de cabaretshow als vanzelf zich er omheen. De cabaretshow, zal ‘een gezellige avond uit’ zal worden. ‘Eigen-aardig is een show met allerlei uitersten. Van botox tot overgang, van kamerplant tot hondenleven en met een lach en een traan. Er zijn verschillende typetjes in verwerkt.’ Adriana had nog nooit eerder zelf nummers geschreven, maar merkte in de voorbereiding van de show dat dit haar enorm veel plezier gaf. ‘Dat je achter een piano zit, en twee uur later een nummer op papier hebt. Dat ik dat heb geschreven, dat verbaast me zelf nog wel eens!’ Omdat het voor Adriana de eerste keer is dat zij met een eigen show op de planken staat heeft zij er bewust voor gekozen om de entree zo laagdrempelig mogelijk te houden. Voor slechts €5,- in de voorverkoop en voor €6,- aan de zaal is het mogelijk om de show bij te wonen. ‘Het is natuurlijk allemaal nieuw, ook voor mij. Ik heb onlangs wel een try-out gehouden bij vrijwilligers van het verzorgingshuis in Ferwerd, en zij waren razend enthousiast.’ Voor de lage toegangsprijs vraagt Adriana de bezoekers wel wat terug. ‘Feedback! Na afloop krijgen de bezoekers de gelegenheid om op papier te zetten wat zij er van vonden, zodat ik daar van kan leren. Ook hoop ik dat de bezoekers andere locaties inlichten over de show, zodat ik hopelijk ook op andere locaties de show kan gaan spelen.’ Adriana hoopt in de toekomst nog veel meer op het podium te kunnen staan met eigen shows. ‘Ik zeg niet dat ik de nieuwe Brigitte Kaandorp zal worden, ik doe mijn eigen ding en hoop daarmee mensen te inspireren en te vermaken. Dat is mijn doel, dat hoop ik nog jaren te mogen doen.’ Kaarten voor ‘Éigen-aardig’ zijn verkrijgbaar bij de Primera in Dokkum.