De Lauwers door overwinning aan de leiding in 5e klasse C

||||
|||| Foto: ||||

WARFSTERMOLEN – Op sportpark ’t Meertenust in de buurtschap Halfweg stond afgelopen zaterdag een heuse topper in de 5e klasse C op het programma. Thuisclub De Lauwers en het bezoekende ASC ’75 presteren dit seizoen tot nu toe beiden boven verwachting en stonden tot zaterdag op de plaatsen twee en drie van de ranglijst. ASC ’75 verzamelde welgeteld één punt meer dan De Lauwers, dat overigens nog steeds de ongeslagen status heeft weten te behouden. Aangezien de wedstrijd van koploper Drogeham werd afgelast, was op voorhand duidelijk dat de winnaar van het duel op ’t Meertenust de nieuwe koploper zou worden en daarmee tevens in beeld zou blijven voor de eerste periodetitel in 5C.

Nadat ASC’75 meteen na de aftrap een paar speldenprikken uitdeelde en aan een voorsprong mocht ruiken, was het de thuisploeg die na een klein kwartier spelen de leiding nam. Gert-Jan Verbruggen nam een afvallende bal in één keer op de schoen en doelman Van der Kooi van ASC bleef het antwoord daarop schuldig. ASC toonde zich allerminst aangeslagen door deze tegenslag en ging meteen op zoek naar de gelijkmaker. De Lauwers bleef ook de aanval zoeken en wist zes minuten na de openingsgoal de score te verdubbelen. Frans van Wieren leverde vanaf rechts enkele prima voorzetten af en uit één daarvan schoot de actieve Martijn Fokkema van dichtbij de bal binnen. Ook na deze goal bleef het een open wedstrijd, waarbij beide ploegen de aanval zochten en gevaarlijk werden. Zo zag Fokkema een schot op de deklat eindigen en wist Daniël Postma aan de andere kant bijna te profiteren van een foutieve terugspeelbal op doelman Mathijs van der Laan van De Lauwers. Op slag van rust mocht specialist Tamme de Boer namens ASC’75 vanaf ruim 20 meter aanleggen voor een vrije trap. De hard en laag ingeschoten bal smoorde in het doelgebied en kon door een verdediger van De Lauwers worden weggewerkt, voordat een tegenstander de bal binnen kon schieten. De rust brak zodoende aan met een 2-0 voorsprong voor de ploeg van coach Tinus Huisma.

Na rust moet ASC uiteraard wat gaan proberen en dat deden de gasten ook. Door twee wissels in de rust was het bij De Lauwers even zoeken naar de juiste veldbezetting en ASC zocht meteen en opnieuw nadrukkelijk het doel van De Lauwers. En met succes, want vroeg in de tweede helft kopte de geheel vrijstaande aanvoerder Harmen Tijema vanuit een corner raak en bracht daarmee ook de spanning in de wedstrijd terug. De Lauwers raakte tijdelijk de grip op de wedstrijd kwijt en ASC probeerde langszij te komen. De grootste kans van de wedstrijd was echter voor eerdergenoemde Fokkema, die na een fout in de verdediging van ASC een uitgelezen mogelijkheid kreeg om de marge weer op twee doelpunten te brengen. Fokkema schoof de bal in kansrijke positie van dichtbij echter naast. Zeven minuten later kreeg Fokkema een herkansing en deze keer miste hij niet. Op aangeven van de goed spelende Frans van Wieren maakte hij alsnog de 3-1. De wedstrijd leek hiermee beslist en dat pakte uiteindelijk ook zo uit. Het spel werd er aan beide kanten overigens niet beter op. ASC viel met de moed der wanhoop aan, maar dat leverde geen uitgespeelde kansen meer op. Aan beide kanten werd nog een aantal keren gewisseld. In totaal kwamen er maar liefst negen wisselspelers in het veld, vijf bij de thuisclub en bij de gasten vier.

In de slotfase nog wat opwinding aan de kant van ASC over het optreden van de scheidsrechter, die door liet spelen bij enkele situaties, waarvoor eigenlijk gefloten had moeten worden in het voordeel van ASC. Nadat De Lauwers in de slotfase tevergeefs claimde dat de bal de doellijn zou zijn gepasseerd voordat deze werd weggewerkt, viel de uiteindelijke 4-1 alsnog. Deze kwam op naam van invaller Arjan van Straten, waarbij invaller Bauke-Pieter Nieuwenhuis tekende voor de assist. Op basis van de kansenverhouding was de uiteindelijke overwinning van De Lauwers terecht, maar ASC toonde in deze wedstrijd wel aan, dat het kandidaat blijft voor het linkerrijtje.

Trainer Tinus Huisma erkende dat zijn ploeg het meteen na rust even moeilijk had. “Gelukkig namen we het commando weer over en profiteerden we goed van de ruimtes die ontstonden. We kwamen vooral goed door over de flanken en dat was ook ons strijdplan. Dit werd bij vlagen heel goed uitgevoerd”. Zijn collega Arend de Boer van ASC, vond de 2-0 ruststand niet geheel overeenkomen met het spelbeeld en constateerde ook dat zijn ploeg in de eerste fase van de tweede helft langszij had kunnen komen. De Boer verder daarover: “Valt de 2-2, dan kan het een heel andere wedstrijd worden. We laten ons door deze nederlaag niet ontmoedigen en gaan gewoon op de ingeslagen weg verder. We hebben bij ASC een bepaalde ontwikkeling voor ogen en die wordt steeds meer zichtbaar. We zien wel hoever we daarmee komen”.

Man van de wedstrijd: Martijn Fokkema

Opstelling De Lauwers: Van der Laan; Ozinga (Dijkstra), Paauw, T. Nieuwenhuis, Zuidema, B. Jager (S. Jager), Boschma, Verbruggen (Zuidersma), Fokkema (B.P. Nieuwenhuis), Van Wieren, Sikkema (Van Straten).

Opstelling ASC ‘75: Van der Kooi, Van Dijk, Pool (Veenstra), Sijens, Weening, M. de Haan (T. de Haan), Tijema, Van den Berg (T. Postma), D. Postma, Wijma (Alma), de Boer.