De Lauwers onnodig onderuit tegen Ezinge

facebook

WARFSTERMOLEN –  Afgelopen zaterdag ontmoetten twee streekploegen elkaar op sportpark ’t Meertenlust in Warfstermolen. Voor beide ploegen betrof het een cruciale wedstrijd. Ezinge wilde zich graag handhaven in de subtop van de ranglijst, terwijl het thuisspelende De Lauwers graag middels een overwinning aansluiting wilde vinden met diezelfde subtop. De Lauwers slaagde niet in die missie. Een in de eerste helft opgelopen 0-2 achterstand, werd na rust nog wel rechtgetrokken, waarna Ezinge met een derde goal de wedstrijd besliste.

Op een koud en in nevelen gehuld sportpark begonnen beide ploegen energiek aan de wedstrijd. Dit leidde in de 6e minuut tot de eerste kans voor De Lauwers, maar Bauke-Pieter Nieuwenhuis schoot na een voorzet van Wilco Sikkema hoog over het door John Nooren verdedigde doel. Na pakweg 10 minuten spelen verhinderde Jasper Dijkstra aan de andere kant dat De Lauwers kon uitverdedigen. De bal kwam voor de voeten van Mark Vlonk, die beheerst kon afronden. De vroege achterstand betekende voor De Lauwers, dat het meteen in de achtervolging moest. Dit leverde wel de nodige dreiging op, maar de ploeg van trainer Tinus Huisma kon de verdediging van Ezinge daarbij niet echt verontrusten. Na een kwartier spelen legde Bauke-Pieter Nieuwenhuizen de bal goed terug op Ellery Paauw, maar de goed opgestelde doelman John Nooren wist de inzet onschadelijk te maken. Halverwege de eerste helft kwam Wilco Sikkema op de rechterflank nog een keer goed door, maar hij werd op het laatste moment gestuit door de verdediging van Ezinge. Op links ontdeed Arjan van Straten zich vervolgens van zijn directe tegenstander Jesper Bouwman, maar hij kwam daarbij niet tot een bruikbare voorzet. Ezinge werd nauwelijks gevaarlijk, maar kwam dankzij een inschattingsfout van Jacob Grijpma na een half uur spelen wel op 0-2. Jasper Dijkstra profiteerde dankbaar, omspeelde doelman Mathijs van der Laan en schoof de bal in het doel. De Lauwers probeerde nog voor rust de aansluitingstreffer te forceren. Gert-Jan Verbruggen dook na een pass van Bauke-Pieter Nieuwenhuis nog een keer alleen voor doelman Nooren op, maar laatstgenoemde keerde zijn inzet met de voet. Tinus Huisma greep in de rust in met een dubbele wissel. De gebroeders Thomas en Bauke-Pieter Nieuwenhuis werden gewisseld voor Pieter Osinga en Martijn Fokkema. Laatstgenoemde was eerder in de week ziek geweest en startte daarom op de bank. De Lauwers speelde na rust met meer drive naar voren en voerde daarbij tevens het tempo op. Ezinge werd op de eigen helft teruggedrongen en moest zich noodgedwongen vooral beperken tot verdedigen. De Lauwers mocht meerdere keren een corner nemen en uit één daarvan viel in de 53e minuut de aansluitingstreffer. Deze kwam overigens op naam van Jasper Dijkstra, die de bal wilde wegkoppen, maar via zijn hoofd verdween de bal bij de tweede paal in het eigen doel. Het was voor De Lauwers het sein om op jacht te gaan naar de gelijkmaker, maar Ezinge werd via een aantal uitvallen ook weer gevaarlijk. Trainer Ronald Bouwman van Ezinge greep met een wissel en een paar omzettingen in om wat meer onder de druk van De Lauwers uit te kunnen komen. Hij haalde Mark Vlonk naar de kant en bracht Ewold Staal in. Staal werd op de plaats van Ewart Gerritsen centraal achterin geposteerd en Gerritsen werd naar de frontlinie gestuurd. Kort na een doelpoging via een uitbraak van diezelfde Gerritsen viel de gelijkmaker. Sander Wilpstra, die net was ingevallen voor Arjan van Straten nam vanaf rechts de zoveelste corner voor de Lauwers en zijn eerste balcontact leverde meteen een doelpunt op. De bal werd door niets en niemand aangeraakt en verdween na een stuit rechtstreeks achter doelman Nooren. De verwachting dat De Lauwers in het laatste deel van de wedstrijd erop en erover zou gaan, kwam vervolgens niet uit. Nog geen minuut na de gelijkmaker kwam Ezinge namelijk op een 2-3 voorsprong te staan. Na een snelle uitval werd Ewart Gerritsen in stelling gebracht en die haalde de trekker doeltreffend over. De Lauwers probeerde met de moed der wanhoop opnieuw langszij te komen, maar dat lukte niet meer. De nauwkeurigheid ontbrak, terwijl ook irritatie over de beslissingen van de scheidsrechter steeds hoger opliepen. Dat laatste is meestal niet bevorderlijk voor het spelniveau. Na het laatste fluitsignaal kon gesteld worden, dat De Lauwers de nederlaag vooral aan zichzelf te wijten had. Trainer Tinus Huisma, die onlangs heeft bijgetekend, baalde na afloop stevig van de nederlaag: “Wij wilden vooral over de zijkanten de diepte zoeken, maar dat werd niet goed uitgevoerd. Mijn spelers maakten herhaaldelijk verkeerde keuzes en riepen daarmee de nederlaag over zichzelf af.  Na de gelijkmaker kwamen we meteen weer op achterstand en dat kwamen we niet meer te boven”. Zijn collega Ronald Bouwman zat er heel anders bij: “Wij misten met Paul Broekhuizen en Wiebe Leistra twee belangrijke schakels, maar dat werd goed opgevangen. De druk van hun kant werd in de tweede helft groot en daarom heb ik het wat omgezet. Dat pakte goed uit, mede doordat Ewart Gerritsen de winnende goal maakte. We gaan met een goed gevoel de winterstop in”.

Man van de wedstrijd: Jasper Dijkstra

Opstelling De Lauwers: van der Laan, Boschma, Grijpma, T. Nieuwenhuizen (Osinga), Zuidema, Paauw, van Wieren, Verbruggen, van Straten (Wilpstra), B.P. Nieuwenhuizen (Fokkema), Sikkema

Opstelling Ezinge: Nooren, Bouwman, M. Gerritsen, E. Gerritsen, Jordy Huizing, Vergeer, Jelle Huizing, Rosema, Giesen (T. Vlonk), M. Vlonk (Staal), Dijkstra