De Lauwers pakt de laatste periodetitel

facebook

WARFSTERMOLEN – De Lauwers speelde afgelopen zaterdag de laatste wedstrijd van het huidige seizoen. Na een matige eerste seizoenshelft, kwam De Lauwers na de winterstop een stuk beter voor de dag. De weg naar boven werd stap voor stap ingezet, maar de top drie bleek niet meer haalbaar. Wel nam de ploeg van trainer Tinus Huisma de leiding in de 2e en laatste periode en die prijs kon afgelopen zaterdag binnengehaald worden. Dat moest gebeuren tegen FC LEO, dat vorig seizoen nog in de 4e klasse uitkwam. Een overwinning was daarbij pure noodzaak. Bij een gelijkspel of een nederlaag zou De Lauwers ‘gewoon’ in de 5e klasse blijven. De Lauwers was gedurende het grootste deel van de wedstrijd de bovenliggende partij en speelde duidelijk ook met de wil om te winnen. Op de uiteindelijke 3-1 overwinning viel niets af te dingen.

De Lauwers zocht vanaf de aftrap meteen de diepte in hun spel en dit bleek achteraf ook het strijdplan van trainer Tinus Huisma te zijn. “Als wij verdedigend goed staan en het spel zo snel mogelijk verplaatsen naar de helft van de tegenstander, dan kunnen wij het iedere ploeg lastig maken”, zo stelde Huisma na afloop. Hij zag zijn ploeg al in de 4e minuut op voorsprong komen en dat betekende een geweldige opsteker. Bauke-Pieter Nieuwenhuis legde de bal keurig af op Gert-Jan Verbruggen en laatstgenoemde schoot via de keeper raak. Meteen daarna forceerde FC LEO een hoekschop, maar deze kon worden weggewerkt door Ellery Paauw. Hierna ging De Lauwers op zoek naar een 2e doelpunt. Een handvol aanvallen leidde daarbij tot evenzovele hoekschoppen, die prima werden genomen, maar geen 2e doelpunt opleverden. FC LEO kon er aanvallend niet heel veel tegenoverstellen. Na een half uur spelen werd FC LEO wel via een kopbal gevaarlijk, maar deze werd voor de doellijn door Paauw weggekopt. Kort daarna besloot de trainer van FC LEO tot een dubbele wissel en daardoor kreeg zijn ploeg meteen ook wat meer grip op het spel van De Lauwers. In de 35e minuut kwam FC LEO tot een perspectiefrijke aanval, maar doelman Mathijs van der Laan liet zich in de korte hoek niet verrassen en werkte de bal tot hoekschop. Deze leverde geen gevaar op en De Lauwers kon meteen weer de diepte zoeken. Robert Lietmeijer werd daarbij onderuit gelopen en dat leverde De Lauwers op ongeveer 18 meter van het vijandelijke doel een vrije trap op. Martijn Fokkema schoot hieruit de bal over de kruising. De magere 1-0 voorsprong bleef daarmee tot het rustsignaal op het bord staan. Tinus Huisma besloot in de rust ook tot een dubbele wissel. Arjan van Straten en Bert Jager namen de plaatsen in van Bauke-Pieter Nieuwenhuis en Robert Lietmeijer. FC LEO leek vervolgens wat beter uit de kleedkamer te komen dan De Lauwers, maar in de 49e minuut verdubbelde invaller van Straten de voorsprong middels een prachtig afstandsschot, dat via de paal doel trof. De Lauwers bleef daarna gedisciplineerd spelen en gaf achterin nauwelijks iets weg. In de 62e minuut viel de 3-0. Gert-Jan Verbruggen nam vanaf de linkerkant van het veld een vrije trap en deze werd bij de 2e paal door Martijn Fokkema met het hoofd in een doelpunt omgezet. De trainer van FC LEO besloot kort daarop opnieuw tot een dubbele wissel, maar het spelbeeld veranderde er deze keer niet door. De Lauwers controleerde de wedstrijd. Met nog een kwartier te spelen volgde Huisma opnieuw het voorbeeld van zijn collega, door Wilco Sikkema en Martijn Fokkema te wisselen voor Frans van Wieren en Marten Postma. Laatstgenoemde schoot na een balverovering nog een keer op doel, maar het schot miste kracht en precisie. De wedstrijd leek vervolgens dood te bloeden, maar FC LEO richtte zich toch nog even op. Nadat een gevaarlijke inzet net voor de doellijn werd weggehaald, werd na een vlot lopende aanval de eretreffer gemaakt. Meteen na de aftrap floot de goed leidende leidsman voor het einde van de wedstrijd. De spelers en supporters van De Lauwers vierden op het veld een welverdiend feestje. Om daadwerkelijk de sprong naar de 4e klasse te maken dienen er echter nog twee wedstrijden in de nacompetitie in winst te worden omgezet. Trainer Huisma heeft van een mix van meer ervaren en jonge spelers een echt team weten te smeden, dat naar haar mogelijkheden voetbalt. Zoals hij aangaf, kan zijn ploeg het elke tegenstander moeilijk maken en dat is precies wat De Lauwers in de nacompetitie ook zal doen. De pas 19-jarige ‘Man van de wedstrijd’ Gert-Jan Verbruggen was na afloop uiteraard blij: “We hebben een team dat alles voor elkaar over heeft. Ik speel al vanaf mijn vijfde jaar bij De Lauwers en ben vorig seizoen bij de selectie gehaald. We hebben vandaag een prijs gehaald en gaan nu met elkaar op voor de hoofdprijs”. Na afloop werd er nog even gepuzzeld op het speelschema voor de nacompetitie en daarbij bleek dat De Lauwers op zaterdag 3 juni begint met een uitwedstrijd tegen VVS uit het Oost-Groninger Oostwold. Als die wedstrijd in winst wordt omgezet, volgt een finale tegen een nog onbekende tegenstander op neutraal terrein. Al lijkt het nog ver weg, De Lauwers is maar ‘slechts’ 180 minuten van de 4e klasse verwijderd.

Man van de wedstrijd: Gert-Jan Verbruggen.

Opstelling De Lauwers: van der Laan, P. Ozinga, Paauw, Grijpma, Zuidema, Zuidersma, van Wieren (Sikkema), Lietmeijer (Jager), Sikkema, Fokkema (Postma), B.P. Nieuwenhuis (van Straten).