De Lauwers verliest thuis van koploper Drogeham

WARFSTERMOLEN – De voetbalcompetities zijn voor de Streekclubs in een cruciale fase beland. Dat geldt zeker ook voor De Lauwers, dat zowel in de stand op de ranglijst, als in de strijd om de 2e periode tot zaterdag nog ijzers in het vuur had. Een overwinning op koploper Drogeham in de thuiswedstrijd van afgelopen zaterdag, zou op ’t Meertensnust een absolute feeststemming hebben opgeleverd. Hoewel De Lauwers wel uitzicht op dat scenario heeft gehad, kwam het er niet van. Nadat de ploeg van trainer Tinus Huisma al in de 2e minuut op achterstand kwam, liep het tot en met het laatste fluitsignaal achter de feiten aan en neemt het voor wat betreft het verdelen van de prijzen in de 5e klasse C plaats in de wachtkamer. De drie punten gingen namelijk mee naar Drogeham, dat daardoor volledig op koers blijft liggen voor het kampioenschap.

De weersomstandigheden waren afgelopen zaterdag verre van ideaal. Nou waait overigens altijd op sportpark ’t Meertennust, maar de koude noordwester wind maakte in combinatie met een matige grasmat goed voetbal zaterdag wel een stuk lastiger. Tegenstander Drogeham kent een uitstekend seizoen, waarin nog geen enkele nederlaag werd geleden. De Lauwers is één van de twee ploegen, die Drogeham eerder in het seizoen op een gelijk spel wist te houden. De Lauwers begon niet scherp en dus ook niet goed aan de wedstrijd en kwam al in de 3e minuut op achterstand. Een bal door het centrum werd een prooi voor de behendige spits Nanne Storm van Drogeham, die Timo Boschma aftroefde en doelman Mathijs van der Laan het nakijken gaf. Met de wind mee probeerde De Lauwers vervolgens wel om gevaarlijk te worden, maar dat laatste deed Drogeham ook. Nadat Drogeham een prima kans op verdubbeling van de score niet benutte, was het aanvoerder Thomas Nieuwenhuis van de thuisploeg, die de bal vanuit een corner recht in de handen van de doelman van Drogeham kopte. Ook zijn broer Bauke-Pieter Nieuwenhuis kreeg een kans op de gelijkmaker, na een te korte terugspeelbal van een verdediger van Drogeham. Nieuwenhuis was net iets eerder bij de bal dan de uitkomende doelman, maar schoof de bal naast het doel. Het bleef in de eerste helft bij één doelpunt. Met in de 2e helft het windvoordeel, had De Lauwers nog alle kans om resultaat te gaan halen. De Lauwers speelde na rust meer op de helft van de tegenstander en kreeg ook zeker kansen op de gelijkmaker. Achterin bleef het oppassen geblazen, want Drogeham beschikt over een aantal balvaste spitsen, die bovendien in staat bleken te zijn om via individuele acties tot kansen te komen. Acht minuten na rust vond Arjan van Straten vanuit een corner het hoofd van Bert Jager, maar zijn kopbal ging voorlangs. Niet veel later had de doelman van Drogeham moeite om een schot van Gert-Jan van Bruggen tot corner te verwerken. Drogeham leek vooral de voorsprong te koesteren en kwam slechts sporadisch nog tot doelkansen. Na ruim een kwartier spelen in de tweede helft, besloot Tinus Huisma om twee verse krachten binnen de lijnen te brengen. Sander Wilpstra en Martijn Fokkema namen de plaatsen in van Bauke-Pieter Nieuwenhuis en Sietze Jager. Wilpstra liet zich meteen zien, maar zijn schot ging naast. Met nog een kwartier te spelen volgde een derde wissel aan de kant van de thuisclub. Huisma besloot achterin één op één te gaan spelen. Hij haalde Thomas Nieuwenhuis naar de kant en bracht de offensief ingestelde Wilco Sikkema binnen de lijnen. Niet veel later trad een oude voetbalwet in werking. Doordat De Lauwers de gelijkmaker niet produceerde, viel het doelpunt aan de andere kant. Het was overigens een goal uit het boekje. Remco Wijma gleed op links langs een paar verdedigers en bediende de vrijstaande Nanne Storm op maat. Zijn beheerste schot betekende de 0-2. De wedstrijd leek daarmee wel gespeeld, maar daar dacht Gert-Jan Verbruggen anders over. Met nog een paar minuten op de klok schoot hij van afstand de bal fraai in de kruising. In de resterende tijd speelde Drogeham de wedstrijd gecontroleerd uit, al werd Fokkema nog wel twee keer dreigend. En er kwam ook nog een duidelijke kans op de gelijkmaker voor Verbruggen, maar hij kon zijn kopbal net niet de goede richting meegeven. De 1-2 overwinning betekent voor Drogeham een grote stap in de richting van de titel en voor De Lauwers rest voor wat betreft het verdelen van de verdere prijzen, voorlopig de wachtkamer. Trainer Tinus Huisma reageerde na afloop teleurgesteld maar ook realistisch: “We hebben onszelf tekortgedaan. We gaven de 0-1 weg. Daarna hebben we wel alles op alles gezet om de wedstrijd om te draaien, maar het was niet genoeg. Het speelt ons parten dat we moeilijk tot scoren komen. Ik vond ons niet echt minder dan Drogeham, maart zij counterden heel sterk. Wij moeten op bepaalde momenten meer durf tonen, want dan dwing je ook meer af. Het was een cruciale wedstrijd, waarin aanhaken of afhaken op het spel stond. De teamspirit is goed en we gaan met de kop omhoog verder. Vandaag incasseerden we een domper, maar er is nog niets verloren”.

Man van de wedstrijd: Gert-Jan Verbruggen

Opstelling De Lauwers: van der Laan, Dijkstra, Paauw, T. Nieuwenhuis (Sikkema), Boschma, B. Jager, B.P. Nieuwenhuis (Wilpstra), Verbruggen, S. Jager (Fokkema), van Wieren, van Straten.