De Lauwers verzuimt om te scoren tegen Grijpskerk en verliest

||
|| Foto: ||

WARFSTERMOLEN – De Lauwers deed afgelopen zaterdag zeker in de eerste helft niet veel onder tegen het twee klassen hoger spelende Grijpskerk. De Lauwers verzuimde voor rust enkele grote kansen op een doelpunt te verzilveren en keek toe hoe Grijpskerk dat via twee intikkers wel deed. Sluitpost Dirk Jan Postma verrichtte bovendien enkele prima reddingen en voorkwam daarmee dat De Lauwers hoop kreeg op een goed resultaat. In de tweede helft was het klassenverschil wat meer zichtbaar en scoorde Grijpskerk nog tweemaal. De Lauwers was enkele keren dichtbij een eretreffer, maar opnieuw wenste Postma daar niet aan mee te werken.

Aan beide kanten ontbraken overigens een aantal vaste basisspelers op het appél, waardoor een aantal andere spelers mocht laten zien wat ze in huis hadden. Beide oefenmeesters konden het duel in aanloop naar het eerste competitieduel over twee weken dus ook goed gebruiken om wat experimenteren met de basisopstelling. De Lauwers kwam beter uit de startblokken dan Grijpskerk en de eerste kans was namens de thuisclub voor Martijn Fokkema, die bij de tweede paal dichtbij de openingstreffer was. De Lauwers mocht vervolgens vier hoekschoppen op rij nemen, maar werd daaruit niet echt gevaarlijk. Grijpskerk vatte de wedstrijd duidelijk wat te licht op en speelde in een te laag tempo om de wedstrijd meteen naar haar hand te zetten. Ook Grijpskerk kreeg een aantal hoekschoppen, maar grote scoringskansen kwamen ook daar niet uit voort. Na een overtreding op Joran de Boer mocht Luuk Schreurs namens Grijpskerk een vrije trap nemen. Hij schoot de bal goed in, maar doelman Martijn van der Laan kon ten koste van een hoekschop redding brengen. In de 27e minuut kwam Grijpskerk op voorsprong, toen Van der Laan een schot vanaf de linkerkant van Jorn van der Wilt niet afdoende verwerkte en Joost Schoenmaker van dichtbij de bal kon binnentikken. Enkele minuten later zag trainer Rini Jurna zich al genoodzaakt tot zijn eerste wissel, omdat Joran de Boer wat hinder ondervond van zijn hamstrings. Grijpskerk drong vervolgens wat meer aan en De Lauwers beperkte zich in deze fase tot een aantal uitvallen, waarbij Fokkema opnieuw een schietkans kreeg. Postma liet zich wederom niet verrassen. In de verdediging van De Lauwers greep Louis Zuidema nog een keer sterk in en aan de overkant probeerde Robert Lietmeijer het met een omhaal. De volgende kans voor Grijpskerk was wel meteen weer raak. Een lage voorzet werd door de attente mee naar voren getrokken Stefan Reker van dichtbij binnengeschoten. Kort voor het rustsignaal incasseerde Thomas Nieuwenhuis een gele kaart na een pittige overtreding op Joost Schoenmaker. Een slippertje van Reker leidde kort daarna een kans voor Fokkema in, maar zijn schot was deze keer te matig om Postma in de problemen te brengen. Het sierde De Lauwers dat het meteen na rust op jacht ging naar de aansluitingstreffer en via Lietmeijer er ook heel dichtbij was. De nieuwe aanwinst schoot de bal vanuit de lucht in één keer op doel, maar Postma had een uitstekende reflex in huis. Met nog een half uur op de klok viel de 0-3 en dat doelpunt mocht doelman Van der Laan zich aanrekenen. Hij verwerkte een hoge bal onvoldoende en Joost Schoenmaker stond op de juiste plaats om zijn tweede goal van de wedstrijd te maken. De wedstrijd leek daarmee wel gespeeld. In de periode die volgde liet de fysiek sterke Brian Tefi zich op de linkerflank een aantal keren nadrukkelijk zien. Hij leverde een aantal strakke voorzetten af, welke echter niet aan zijn medespelers waren besteed. Beide trainers pasten meerdere wissels toe, maar het spelbeeld veranderde daardoor niet. De Lauwers probeerde nog wel om een goal te maken, maar had daarbij het geluk niet mee. Het slotakkoord was voor Brain Tefi. Hij schoot eerst kiezelhard tegen de scheidsrechter aan, die daarop het spel hervatte met een scheidsrechtersbal. Hij wierp deze als een soort assist voor de voeten van Tefi, die vanaf een kleine 20 meter meteen uithaalde en de bal in de rechterkruising joeg voor de 0-4. Timo Boschma kreeg nog een uitgelezen kans om toch nog de ook wel verdiende eretreffer voor De Lauwers op het bord te krijgen. De invaller schoot een bijna niet te missen kans echter jammerlijk naast.

Trainer Rini Jurna stelde vast dat zijn spelers wat verwend zijn met kunstgras en zich niet voldoende beseften dat op een echte grasmat net even wat anders gevoetbald moet worden. “Mijn spelers gingen het veld in met de instelling ‘dat doen wel even’. De Lauwers kreeg daardoor de nodige kansen. Gelukkig herstelden ze zich daarna en stelden ze de winst veilig”. Zijn collega Tinus Huisma van De Lauwers was ondanks de nederlaag tevreden: “We hebben geprobeerd te voetballen en mijn spelers hebben gestreden voor wat ze waard waren. Zo wil ik het straks in de competitie ook graag zien”.

Man van de wedstrijd: Dirk-Jan Postma:

Opstelling De Lauwers: van der Laan, Osinga, Paauw, T. Nieuwenhuis, Zuidema, Wilpstra (Jager), Lietmeijer (Postma), Verbruggen, Boschma, Sikkema, Fokkema (Storm).

Opstelling Grijpskerk: D.J. Postma, Penninga, van der Kamp, Reker, van der Wilt, Broeils (Leijenaar), Schreurs (W. Postma), de Boer (Soldaat), Cruiming (Baar), Schoenmaker, Tefi.