De Man met de Hamer – Pieter Simon van der Veen

Voorzitter Spulwike Surhuzum

SURHUIZUM – ‘Ik ben inmiddels vijf jaar de voorzitter van Spulwike Surhuzum. Dit wordt overigens wel mijn laatste jaar. We roteren graag om de vijf jaar met bestuursfuncties. Gelukkig heb ik een waardige opvolger gevonden in Janneke Elzinga. Ze loopt momenteel met me mee door de voorbereidingen van de feestweek. Op diezelfde manier ben ik zelf ook in het voorzitterschap gerold. De vorige voorzitter vroeg of ik in de commissie wilde. Ik twijfelde eerst een beetje, maar hakte op een gegeven moment de knoop door. Het is een hartstikke leuk feest met een open karakter, die traditie moet altijd doorgaan. We dragen het bestuur met negen mensen, daarnaast zijn er veel vrijwilligers die een steentje bijdragen. Dit is inmiddels alweer de 48ste editie. Door corona is het twee jaar niet doorgegaan, anders hadden we nu een jubileum. Dinsdagmorgen beginnen we met het opzetten van de tent. Woensdag zetten we dan nog de puntjes op de I en dan om 13.00 uur open ik het feest. Ik houd dan even een praatje en vraag of mensen er zin in hebben. Aan het geluid te horen zit dat altijd wel goed. Daarna gaan de kinderen van start met een GPS-tocht. De Spulwike is voor alle leeftijden. Donderdagochtend hebben we bijvoorbeeld een theatervoorstelling van Griet Wiersma op de planning staan. Het is uiteraard voor alle leeftijden, maar we hebben het opgezet met vooral de ouderen in gedachten. Dan kunnen zij ook even rustig en gezellig een bak koffie drinken. Daarna is de schuimparty. Natuurlijk zijn de ouderen daar ook welkom hoor. Ik zie de feestweek als het hoogtepunt van het jaar. We hebben veel organisaties in het dorp, van de korfbalclub tot het dorpshuis. Normaal zijn dat individuele organisaties, maar tijdens de feestweek komen we allemaal samen. Ik ben dan zelf ook overal bij. Soms is dat pittig. Vrijdag is echt de feestavond en dat wordt een latertje. De volgende ochtend moet je dan weer fris en fruitig zijn. Maar met een bak koffie erbij komt het altijd goed. Zaterdag hebben we ook de markt, met ongeveer 25 kramen. Dat is altijd ongelofelijk gezellig. De barbecue is ook op zaterdag. Ook terug van weggeweest is de playbackshow op donderdag. Wanneer ik na de feestweek terugkijk en al die glimlachen gezien heb, dan kan ik zeggen: het was weer mooi.’