Diana Vernooij – Voorzitter Toneelvereniging Het Zat

‘Ik ben in 2019 in Zuidhorn komen wonen. Ik zocht naar een manier om in contact te komen met andere dorpsbewoners. Ik heb vroeger ook toneelgespeeld en toen ik op toneelvereniging Het Zat stuitte, heb ik mij gelijk aangemeld als lid. Ik heb daarbij ook aangegeven open te staan voor andere zaken, zoals bestuurstaken. Ik vind het belangrijk om me als lid van een vereniging actief op te stellen. Toen de voorgaande voorzitter in 2020 besloot om te vertrekken, werd ik gekozen als bestuurslid. Ik heb daarbij de voorzittershamer overgenomen. Het voorzitterschap heeft veel raakvlakken met mijn werk als manager in de gehandicaptenzorg. Ik vind het leuk om dingen te organiseren en regelen. De pandemie maakte mijn start wel wat bijzonder, ineens stond alles stil. Toen we dit jaar in juni de voorstelling ‘Het Sprookje’ konden opvoeren, voelde dit als een verademing. We hebben drie voorstellingen gespeeld voor basisscholen en een avond voor volwassenen. In totaal zijn er zo’n 250 kinderen en volwassenen komen kijken. Het enthousiasme van zowel de leden als het publiek was groot.

Het leukste aan de vereniging vind ik de gezelligheid. Je doet het met elkaar en iedereen is welkom. Wanneer je liever niet op de planken staat maar bijvoorbeeld wel handig bent aangelegd, kun je terecht bij de commissie decorbouw. De vereniging bestaat uit verschillende mensen met hun eigen kwaliteiten en talenten. Op dit moment zijn we met 23 leden. Echter is er altijd ruimte voor nieuwe leden, er is genoeg te doen. Zo hebben we bijvoorbeeld ook een feestcommissie, die ervoor zorgt dat er een drankje na de optredens klaarstaat. Ook organiseren zij activiteiten voor de verenigingsleden.

Op dit moment zijn we druk aan het repeteren voor het nieuwe stuk, dat zich af zal gaan spelen in ‘het ziekenhuis’, waar natuurlijk van alles misgaat. De insteek is om mensen aan het lachen te maken, echter de lat ligt hoog. We willen kwalitatief een goed stuk neerzetten. In maart 2023 is iedereen weer welkom om naar ons te komen kijken! Voorgaande voorstellingen trokken zo’n 350 mensen. Dat is een behoorlijk aantal! Op dit moment zijn we dan ook nog druk opzoek naar een nieuwe locatie in Zuidhorn. Voorheen traden we vaak in de Balk op. Helaas is deze locatie inmiddels afgebroken en andere plekken bieden vooralsnog te weinig capaciteit. We hopen dat Zuidhorn in de toekomst weer een locatie creëert waar we onze voorstellingen voor een groot publiek kunnen opvoeren.’