Doelman Stephan Smit met hoofdletsel naar ziekenhuis; wedstrijd gestaakt

|
| Foto: |

GVB: van tegenslagen tot drama

HAULERWIJK - Wat begon met tegenslagen eindigde in een drama voor GVB in Haulerwijk. Doelman Stephan Smit probeerde vlak voor rust met een onmogelijke redding een doelpunt van Haulerwijk te voorkomen, kwam zwaar ten val en werd afgevoerd naar het ziekenhuis in Drachten. De wedstrijd werd gestaakt. Ook al liep het goed af met Smit (’s avonds kon hij weer naar huis), de schrik zat er goed in.

Scheidsrechter Dissel zag het gebeuren. “Hij strekte zich om de bal uit de kruising te halen, ging daarbij te ver met zijn hoofd achterover en bij het vallen klapte zijn nek nog eens dubbel en kwam ook nog eens tegen de paal”. Spelers en technische staf bleven bij de keeper die in een deken werd gewikkeld. Enkele spelers trilden op hun benen in de kleedkamer. De scheidsrechter voerde overleg met beide clubs en de uiteindelijke beslissing was wel begrijpelijk: de wedstrijd gestaakt. En dat na zo’n mooie eerste helft tussen twee voetballende, technisch vaardige ploegen, die vol op de aanval speelden. GVB deed bepaald niet onder voor de thuisclub- integendeel- maar kende al veel tegenslagen. Na een sterk begin met dreiging via met name Marcel van der Wijk - handig passerend en gevaarlijk met voorzetten- werd vervolgens de verzorgde opbouw ruw verstoord en kwam GVB goed weg bij een inzet tegen de paal. Grootegaster Voetbal Boys liet zich niet van de wijs brengen en de al vroeg ingevallen Frank Vening zorgde voor 0-1 door een zwak schot die tergend langzaam binnenrolde. GVB had het duel op dat moment onder controle. Maar dan een doelpoging van Janus Pol namens Haulerwijk. Remco Duyker strekte zijn armen en kreeg de bal er tegenaan. Scheidsrechter Dissel twijfelde niet en legde de bal op de stip. Smit zat er dichtbij maar de 1-1 was een feit. De penalty zette de wedstrijd op zijn kop. Binnen enkele minuten stond het 3-1, na een slechte pass van Duyker die onderschept werd. Ondanks deze tegenslagen bleef de blauw-zwarte ploeg uit Grootegast voetballen. De jonge ploeg van Sjoerd Visser begon wel meer fouten te maken; de domper werkte toch door. In de 35e minuut toch een aardige kans. Weer glipte Van der Wijk langs zijn tegenstander. Zijn voorzet werd van dichtbij net niet binnengewerkt door Emiel Geling. GVB werd vervolgens verslagen door een even gelukkige als weergaloze treffer van Janus Pol die een onmogelijke bal van de zijkant in de uiterste hoek mikte: 4-1. Een zeer geflatteerde stand. De Stellingwerfers waren voetballend de mindere, maar in de afwerking effectiever. In de 42e minuut werd de bal planklaar gelegd voor Geraldo de Jong die uithaalde. Met een fabuleuze parade voorkwam Smit de 5-1. In de rebound had Hielke Hut de hoek voor het uitzoeken, maar knikte naast. Op slag van rust vloog een boogbal van Daniel Hut richting kruising. Smit probeerde het onmogelijke om de bal eruit te werken. Met fatale gevolgen. Heel GVB was aangeslagen door het voorval. Een brancard bleek niet genoeg. Een ambulance moest er aan te pas komen. Doelman Smit werd naar het ziekenhuis in Drachten vervoerd. Na 45 minuten kwam er einde aan een mooie voetbalmiddag. GVB dat al een wedstrijd gemist heeft doordat de scheidsrechter niet kwam opdagen zal ook deze helft moeten inhalen. Niemand die daar op dat moment bij stil stond. Voetbal is even bijzaak. In de avonduren was er een en al opluchting. “Er zijn foto’s gemaakt. Hij heeft geen nekletsel opgelopen. Smit is alleen nog stijf en misselijk. Maar hij kon alweer naar huis”, aldus trainer Sjoerd Visser.

HAULERWIJK-GVB 4-1 (na 45 minuten gestaakt); Scoreverloop: 13. Frank Vening 0-1, 20. Hielke Hut 1-1 (pen.), 23. Harrit Boonstra 2-1, 24. Janus Pol 3-1, 38. Janus Pol 4-1; Scheidsrechter: Dissel (Anloo); Toeschouwers: 120

OPSTELLING GVB: Stephan Smit, Tjeerd Smaal, Heine Scheerhoorn, Remco Duyker, Lieuwe Veens, Jos Lebesque, Marcel van der Wijk, Harm Visser, Jeffrey Kruizinga, Rob Jager (Frank Vening), Emiel Geling