Doelpuntrijke wedstrijd in Surhuisterveen

|
| Foto: |
geen categorie

SURHUISTERVEENGrote vraag voorafgaand aan de wedstrijd tussen ’t Fean ’58 en Zuidhorn was of de thuisclub in staat zou zijn om Zuidhorn de eerste punten van het seizoen afhandig te maken. Een doelpuntrijk en enerverend duel leverde na het laatste fluitsignaal een ontkennend antwoord op deze vraag op. Zuidhorn noteerde met de cijfers 3-5 de vierde opeenvolgende overwinning en daar viel maar weinig op af te dingen. ’t Fean ’58 had door een overwinning het verschil op de ranglijst tot twee punten kunnen verkleinen, maar door de nederlaag tegen de koploper vindt de ploeg zich nu met slechts vier punten terug op een gedeelde achtste plaats.

Beide ploegen lieten na het eerste fluitsignaal aanvallende intenties zien en daardoor werd het een open wedstrijd. De eerste dreiging kwam van de kant van de thuisclub, maar Erwin Tabak bereikte met een voorzet vanaf rechts geen medespeler. Aan de andere kant werd Jaap Jacobs bijna bereikt, maar de topscoorder kon net niet met zijn hoofd bij de bal. Zuidhorn bleef in de openingsfase dreigender en nadat Brian Tefi in de achtste minuut het doel te hoog zocht, was de volgende kans weer voor Jacobs, die zijn kopbal tegen de paal zag eindigen. Niet veel later stond Jacobs op de goede plek om zijn ploeg alsnog op voorsprong te zetten. Een voorzet vanaf rechts werd niet goed door de verdediging van ’t Fean verwerkt en toen de bal bij de vrijstaande Jacobs terecht kwam was het dus raak. ’t Fean leek even aangeslagen en Zuidhorn kreeg enkele kansen om de score te verdubbelen. Vooral Jacobs bleef de aandacht van de verdedigers van ’t Fean trekken en mede daardoor kregen andere spelers van Zuidhorn ruimte en mogelijkheden. Zo brak Jordi Schuiling een keer op links door, maar was de goed uitkomende doelman Jelmer van der Meer van de thuisclub eerder bij de bal om zo de aanval onschadelijk te maken. Ondertussen bleef ook ’t Fean ’58 de aanval zoeken en het had daarmee in de 23e minuut succes. Het was Jens Hamstra, die de bal na een voorzet vanaf rechts onder controle kon brengen om vervolgens beheerst raak te schieten: 1-1. Slechts acht minuten later kwam Zuidhorn al weer op voorsprong. Aan het doelpunt ging een vrije trap vooraf. Wouter de Boer schoot de bal in de muur, maar de bal werd daarna in de doelmond gebracht en het was Tefi die attent de bal achter de kansloze Jelmer van der Meer werkte. Volgens grensrechter Steven From deed Tefi dit vanuit buitenspelpositie, maar de pas 20-jarige scheidsrechter Hasse Aartsen uit Groningen, ging op zijn eigen waarneming af en keurde de treffer ondanks hevige protesten van de thuisclub goed: 1-2. Niet veel later snelde Tefi langs verdediger Raoul Dijkstra, maar zijn voorzet vanaf de achterlijn kon worden weggewerkt. In de 33e minuut kwam ’t Fean na een snel genomen vrije trap opnieuw langszij. De verdediging van Zuidhorn lette daarbij niet goed op en het was Tabak die raak schoot: 2-2. ’t Fean bleef in het restant van de eerste helft de aanval zoeken en was daarbij enkele keren dichtbij een voorsprong. Zo schoot Harm Vrij een keer voorlangs en werd een inzet van Tabak door Stefan Smit tot corner verwerkt. Vervolgens kwam de eerste gele kaart van de wedstijd, wegens commentaar op de leiding, op de naam van Zuidhorner Wouter de Boer. Ook ploeggenoot Milan Stad kreeg wegens een overtreding een kaart met dezelfde kleur voorgehouden. Nadat Frank ten Hoeve namens ’t Fean bij de tweede paal de bal vijf minuten voor rust maar net naast kopte, was het aan de andere kant wel weer raak. Schuiling ontdeed zich van Wouter de Boer en haalde vanaf een meter of 20 fantastisch uit. De bal verdween daarbij in de rechterbovenhoek: 2-3. Het spel golfde tot de rust nog een paar keer heen en weer, maar gescoord werd er niet meer.

In het begin van de tweede helft ontstond er wat irritatie, doordat de verder prima leidende scheidsrechter Aartsen twee keer floot voor een vermeende overtreding van Jens Hamstra. Bij de eerste had Hamstra de vrije trap eigenlijk mee moeten krijgen en bij de twee leek er niet zoveel aan de hand. Ook het wegens buitenspel afvlaggen van een aanval via Frank ten Hoeve, leidde tot onbegrip bij de thuisclub. ’t Fean bleef zoeken naar de gelijkmaker en daarbij werd Chiel de Jong ingebracht voor Vrij. Toch was het Zuidhorn dat weer van zich deed spreken en zich daarbij deze middag effectiever toonde dan de Feansters. Het was wederom Schuiling, die uit een hoekschop van Wouter de Boer wist te scoren. Schuiling kopte hoog opspringend bij de eerste paal de bal fraai in het Feanster doel: 2-4. Met nog een half uur te spelen leek de wedstrijd hiermee wel beslist, maar daar dacht ’t Fean anders over. Nadat aan beide kanten eerst nog een gele kaart werd gegeven, bracht trainer Mark Bosma met Edwin Notebomer voor André van der Molen nog een verse kracht binnen lijnen, in een poging om een derde goal te forceren. De kans daarop werd zo rond de 68e minuut vergroot, doordat Zuidhorn met tien man verder moest. Milan Stad vergat zichzelf even en trapte na en dat betekende een directe rode kaart. Doordat ’t Fean de man meer situatie niet goed wist uit te spelen, bleef Zuidhorn vrij gemakkelijk overeind. Zuidhorn wist zelfs nog een aantal keren gevaarlijk te worden en verzuimde eigenlijk om de voorsprong te vergroten. Toch zou de aansluitingstreffer nog vallen. Tien minuten voor tijd pareerde doelman Stiesenou nog wel een inzet van Wibo van der Werff, maar op de rebound van Frank ten Hoeve had hij geen antwoord: 3-4. In hun haast om de bal zo snel mogelijk naar de middenstip te brengen kwamen enkele spelers van ’t Fean op de doelman van Zuidhorn af, die daarbij aan het hoofd werd geraakt en ook na behandeling kon hij niet verder spelen. Zijn plaats onder de lat werd voor de laatste tien minuten ingenomen door de jeugdige reservedoelman van Zuidhorn. Een kansrijk slotoffensief bleef helaas voor de thuisclub uit. Zuidhorn speelde de wedstrijd slim uit en toen Raoul Dijkstra binnen de 16 een domme overtreding maakte, viel de definitieve beslissing. Een spits van het kaliber Jaap Jacobs weet met een dergelijk buitenkansje wel raad. Hij schoot de strafschop beheerst binnen, waarmee de eindstand op 3-5 werd bepaald.

Trainer Marc Bosma oordeelde als volgt over de wedstrijd. “Het was een gelijk opgaande eerste helft, waarbij mijn ploeg voor de goal wel wat minder was dan Zuidhorn. Zij laten op cruciale momenten in de wedstrijd  gewoonweg meer ‘voetbalgogme’ zien”. Bosma wees in dat verband ook op de man meer situatie: “Dat speelden we niet goed uit en als je dan bij 3-4 ook nog via een domme overtreding een strafschop veroorzaakt, is het over en uit”. Zijn collega Bob Pontjodikromo sprak van een verdiende overwinning. “We stonden in de eerste helft bij de tegengoals niet goed op te letten, maar toonden ons gelukkig effectief bij de kansen die we kregen. We beschikken over veel voetballend vermogen en dat was doorslaggevend”, aldus de trainer.

Zuidhorn wint streekderby met 3-5 en bindt ook ’t Fean ’58 aan de zegekar

Man van de wedstrijd : Frank ten Hoeve

Opstelling ‘Fean ‘58: Van der Meer, Vos, van der Werff, Groen, Dijkstra, Van der Molen, (A. Notebomer), Mellema, Vrij (de Jong), Hamstra, Ten Hoeve, Tabak.
Opstelling Zuidhorn: Streisemau (Hofman), S. Smit, Spijkerman, De Boer, M. Smit, Tefi (Schultinga), Zwarteveen, Stad, Schuiling, Jacobs, Kooistra.