Een weekje in de wereld van Zuidhorner FC Groningen speler Remco Balk

|
| Foto: |

ZUIDHORN – Al voor de tweede maal op rij draait de 19 jarige Zuidhorner Remco Balk, samen met een andere Zuidhorner Leonel Miquel, de voorbereiding mee met de hoofdmacht van FC Groningen. Dit jaar met een wel heel speciaal tintje, want de vaardige aanvaller mag trainen en spelen met niemand minder dan voormalig wereldster Arjen Robben. Zowel tegen Emmen als PEC Zwolle speelde de aanvaller een helft en tegen FC Volendam een hele wedstrijd. Hij was een van de opvallendste spelers van het keurkorps van Buijs en gaf niet alleen mooie assists, maar scoorde ook nog! Speciaal voor de Streekkrant hield hij een dagboek bij van zijn belevenissen. Spelen in de hoofdmacht van FC Groningen, mét de grote Arjen Robben.

Donderdag 6-8-2020
De wekker gaat om 8:30 na een warme nacht. Meteen kom ik uit bed en doe ik mijn trainingskleding aan en ga ontbijten. Snel tandenpoetsen en om 9:00 uur vertrek ik met de auto naar Corpus den Hoorn, wat een kwartiertje rijden is. Eenmaal aangekomen doe ik daar mijn laatste dingen voor de training die om 9:30 begint. Na een warming-up van een half uur staan we een half uur later op het veld. Vandaag is vooral een zware training om conditioneel sterker te worden. Veel kleine partijtjes en positiespelletjes. Na 2 uren zit de training erop en ga ik douchen en kan ik om 12:30 lunchen op de club. Daarna heb ik krachttraining van een uur ongeveer en ben ik rond 16:00 uur klaar en keer ik terug naar huis. Als ik thuis kom pak ik vooral mijn rust en ga even de bank liggen om Netflix te kijken. Na het eten nog even gamen en ik zoek rond 22:00 mijn bed op.

Vrijdag 7-8-2020
Vandaag gaat de wekker weer om 8:30 uur en heb ik hetzelfde ritueel als de vorige dag. Ook vandaag is het weer een zware training, maar tussendoor ook tactisch. We deden veel kleine partijtjes en ik zat vandaag in het winnende team. Dat kon ook bijna niet anders want één van mijn teamgenoten was Arjen Robben! Dat is natuurlijk best wel raar, want had eigenlijk nooit gedacht dat ik ooit met hem zou samenspelen. Ik als speler kijk en luister op trainingen veel naar hem, zodat ik zoveel mogelijk kan leren. Na 2 uren training ga ik douchen en daarna nog lunchen. Na een tactische bespreking keer ik huiswaarts. Als ik thuis kom, help ik mijn vader nog even met het wegbrengen van catering en pak vooral mijn rust. Het is weer een snikhete dag dus rij ik ook nog even door naar Ten Boer om daar met mijn vriendin te zwemmen en te eten bij mijn schoonfamilie.

Zaterdag 8-8-2020
Vandaag zijn we vrij dus slaap ik lekker uit tot ongeveer 10 uur. Ik heb vandaag afgesproken met mijn vrienden om te gaan zwemmen. We gaan vandaag naar Meerstad, omdat het daar rustiger is dan andere plekken en je kan er heerlijk zwemmen. Maar op zo’n rustdag doe ik verder vrij weinig, omdat het niets voor niets een rustdag is. In de avond zit ik gezellig met de familie op de bank, kijken we wat tv en ga ik weer rond 22:00 uur slapen .

Zondag 9-8-2020
Het is 10 uur als ik wakker word en begin de dag met een ontbijt. We trainen vandaag om kwart voor 7, omdat we dinsdag tegen Emmen ook zo laat voetballen en zo kunnen we alvast wennen aan de warmte rond dit tijdstip. Op zo’n dag doe ik eerlijk gezegd vrij weinig. Ik let er wel dat ik goed eet en drink, want het is nog altijd heet. Op die manier krijgen mijn benen veel rust. Om 16:30 rij ik samen met Leonel naar de club, waar we om 17:00 uur verwacht worden. Als we daar aankomen, hebben we eerst een tactische bespreking en beginnen we om kwart voor 7 aan de training. Deze training staat vooral in het teken van tactische dingen, dus veel 11 tegen 11. We oefenen het verdedigen. Deze training duurt 2 uur dus we zijn om 21:00 uur klaar. Na de training ga ik avondeten en slapen.

Maandag 10-8-2020
Vandaag is de dag voor de wedstrijd en trainen we weer om kwart voor 7. Eigenlijk doe ik deze dag bijna precies hetzelfde als zondag, alleen doe ik vandaag nog de catering voor ons restaurant. Leo en ik vertrekken weer om 16:30 en komen om 17:00 uur aan. Eerst hebben we een bespreking voor de wedstrijd van morgen. Daarna de training die niet heel lang duurt maar wel erg leuk is. We beginnen met een rondo, positiespel en daarna kleine partijtjes. Dan kom ik rond 20:45 en ga ik weer eten om vervolgens rond 22:00 uur weer te gaan slapen.

Dinsdag 11-8-2020
Matchday! Vandaag is de wedstrijd tegen Emmen en ik weet al dat ik de tweede helft speel. Ik doe de hele dag niks. behalve goed drinken en eten. Ik eet 3 uren voor de wedstrijd warm want dat is het beste. We gaan niet met de spelersbus in verband met de coronamaatregelen maar met eigen vervoer. Ik hoef daardoor pas om 18:30 aanwezig te zijn. Leonel en ik komen daar rond die tijd aan en beginnen we met omkleden. Na het omkleden kijken we naar de wedstrijd. We komen op een 0-1 voorsprong! Helaas kwam Emmen een paar minuten later langszij. Inmiddels zijn wij begonnen aan de warming-up. In de rust staat het 1-1. Maar daar komt de tweede helft snel verandering in. Ik kreeg de bal aan de rechterkant en gaf de bal voor en kon mijn medespeler hem zo in de goal schuiven. Voor mij was dit heerlijk zo te beginnen. En in de 80ste minuut kreeg ik een dieptebal van mijn vriend Leonel en gaf ik de bal weer voor net zoals mijn eerste assist en werd het uiteindelijk een eigendoelpunt. Even later werd de 1-4 eindstand op het scorebord gezet. Na de wedstrijd moest ik nog een interview  geven aan Fox Sport en dat was een mooie ervaring. Eenmaal thuis duik ik direct moe maar ook tevreden mijn bed in: het was een zware wedstrijd..

Woensdag 12-8-2020
Vandaag trainen we al om 9:30 uur. Het was een hersteltraining dus deden we kracht voor het bovenlichaam. Na de training hadden we een nabespreking. Verder heb ik de dag doorgebracht met vrienden en moest ik nog catering wegbrengen voor ons restaurant. Met vrienden gingen we daarna gewoon ergens zitten en genieten van de zon.

Donderdag 13-8-2020
De wekker gaat om kwart over 8:15 uur en ik vertrek rond 9 uur naar corpus. We trainen om 10 uur en het is weer een rustige training omdat we de volgende dag weer een wedstrijd hebben. Het begon met een rondo, positiespel en op het laatst kleine partijtjes. Na deze training hebben we alvast de bespreking voor de wedstrijd van morgen. Na de training ga ik Netflixen en pak ik lekker mijn rust voor morgen.

Vrijdag 14-8-2020

“Aangever zijn en scoren, dit smaakt naar meer”

Matchday! Vandaag heb ik weer niet zoveel gedaan, alleen goed eten en drinken. Ik kwam bij deze wedstrijd er na 60 minuten in want deze wedstrijd duurde 2x 60 min. Deze wedstrijd was moeilijker voor ons en voor mij ook ik kreeg weinig de bal en verdedigend was het ook moeilijk. We hebben deze wedstrijd ook 0-2 verloren.

Tegen FC Volendam speelt Remco de hele wedstrijd en rond een mooie week af met een doelpunt. Vanaf de linkerkant trekt de aanvaller in de 22e minuut naar binnen en haalt uit. De lage schuiver lijkt houdbaar, maar de doelman van Volendam blijft het antwoord schuldig en zo zet de Zuidhorner de Trots van het Noorden op een 1-0 voorsprong in een wedstrijd die uiteindelijk met 2-0 gewonnen wordt. Veel speelminuten, twee keer een assist, een doelpunt en spelen met de grote Arjen Robben. “Een prachtige ervaring”, vat de jonge aanvaller de week samen. “Dit smaakt naar meer”.

Ook Leonel Miquel kijkt tevreden terug op de voorbije periode. De 19-jarige atletische verdediger uit Zuidhorn zat zowel tegen Emmen (45 minuten) Zwolle (60 minuten), Heracles (45 minuten) en Volendam (90 minuten) bij de wedstrijdselectie en kreeg veel speeltijd van trainer Danny Buijs. Iets waar hij al op had gehoopt: “Er zijn een paar verdedigers vertrokken, dus hoopte ik al dat ik vaak betrokken zou zijn bij de eerste selectie. En dat was ook zo. Dat is geweldig! Alleen het feit dat we na 5 maanden weer echte duels aan konden gaan, voelde al als een bevrijding. En dat dan te doen bij het eerste elftal is helemaal mooi!” Over zijn eigen prestaties is de Zuidhorner bescheiden: “Ik weet dat ik nog veel kan verbeteren. Vooral wanneer ik een duel al dan niet aan moet gaan bij lopende spitsen. Een missertje wordt hier keihard afgestraft. Bij je jeugd kom je er mee weg. Hier niet meer. Ik ben soms nog te gretig. Waar ik het meest tevreden over ben? Dat we eindelijk weer konden voetballen. Met Robben voetballen is natuurlijk geweldig, maar ook alle wedstrijdminuten en de voor-assists op Remco zijn leuke dingen. En natuurlijk hoop ik stiekem dat ik er bij ben tijdens de eerste competitiewedstrijd”.