‘Er is niets, dan ga je schilderen en opeens ontstaat er iets’

Kleintje Cultuur – Janet Hoving

ZUIDHORN – Janet Hoving was haar hele leven al creatief. Als kind knutselde, tekende en schilderde ze. Die creativiteit zat in de hele familie. Haar ouders hadden een boerderij in Oldehove. ‘Als mijn pake er was dan tekende hij vaak. Hij tekende dan bijvoorbeeld een paard en dat vond ik zo magisch! Ik vind dat met schilderen nog steeds. Er is niks en dan ga je schilderen en dan ontstaat er opeens iets.’

Janet volgde de HAVO en terwijl haar medestudenten vooral de HEAO en de MEAO opzochten, koos zij voor de cibap in Zwolle. ‘Ik koos voor de studierichting presenteren en etaleren. Dat was nog best spannend. Van de boerderij in Oldehove naar op kamers in Zwolle, dan word je echt in het diepe gegooid. Maar ik vond het ontzettend leuk. Toen ik op school zat kreeg ik al opdrachten van boeren uit de buurt die een bord voor de oprit wilden. Die borden schilderde ik. Die opdrachten kreeg ik natuurlijk ook omdat mijn vader daar een boerderij had. Sommige boeren wilden een koe, anderen de boerderij op het bord. Uiteindelijk kreeg ik een baan en ben ik met het schilderen van de borden opgehouden. Ik werd etaleur voor Snuffel, een keten winkels. Heel leuk werk, ik ging heel Noord Nederland door om de etalages in te richten.’
Uiteindelijk begon ze voor zichzelf als etaleur. ‘Ondernemen kriebelde altijd al. Mijn vader zei altijd: als ondernemer verdien je een dubbeltje. Dat kan wel eens een kwartje zijn, maar ook een stuiver. Het is dus altijd spannend. Ik had het druk genoeg en dus helemaal geen tijd om te schilderen, dus dat bleef erbij. Maar uiteindelijk gingen steeds meer winkels zelf etaleren en droogde het werk op. Ik heb nog een tijdje gewerkt in een babyzaak, waar ik babykamertjes inrichtte en ook etaleerde. Daar kwam ik op het idee om kussens voor kinderstoeltjes te gaan maken. Die zette ik op Marktplaats en dat begon al snel te lopen. Daar heb ik toen een webshop voor opgericht. Ook begon ik met hondenkleden. Inmiddels ben ik fulltime met die webshop bezig.’
Toen kwam corona. In plaats van dat Janet het rustiger kreeg zoals veel mensen, kreeg ze het juist drukker. ‘Er werd heel veel online geshopt. Maar ik had wel weer tijd om te gaan schilderen, omdat we niet meer uit gingen en aan huis zaten gekluisterd. Dus deed ik een paar online cursussen en pakte het schilderen weer op. Ik vind het heerlijk. Het is een flowactiviteit, je raakt in je eigen wereld verstrikt. Er ontstaat iets wat je van te voren niet weet. ‘
Janet exposeerde tijdens de etalageroute in Zuidhorn. ‘Ik hing in de etalage van de Pearl. Dat is best spannend, dat mensen opeens je werk gaan zien. En er iets van gaan vinden.
Dat creativiteit erfelijk is, is wel duidelijk. ‘Mijn jongste dochter schildert soms ook mee. Wat grappig is, is dat als ik vastloop, zij meteen precies ziet waar het anders moet. Ze heeft er dus echt oog voor.’ De webshop loopt nog steeds heel goed, maar inmiddels heeft Janet op Instagram ook flink wat volgers. ‘Ik zet daar mijn schilderijen op. Af en toe verkoop ik er een. Maar ik doe het vooral omdat ik het leuk vind.’ Schilderijen van Janet zijn te zien op: janethoving_artwork op Insta.