Ezinge ten onder in finale nacompetitie tegen GSVV

|||
||| Foto: |||

GSVV promoveert naar de 4e klasse

GROOTEGAST –  Afgelopen zaterdag werd op het sportpark te Grootegast-Doezum de beslissingswegstrijd tussen GSVV en Ezinge gespeeld. Beide clubs speelden het afgelopen seizoen in de 5e klasse en plaatsten zich voor de nacompetitie. De wedstrijd in Grootegast was het sluitstuk van een serie nacompetitiewedstrijden, die volgens een knock-out systeem werden gespeeld. Ezinge maakte daarin indruk, door eerst in Warfstermolen 4e-klasser De Lauwers uit te schakelen en een week later hetzelfde te doen in Augustinusga tegen 4e-klasser ASC’75. Doordat GSVV in de reguliere competitie als tweede was geëindigd, was de club uit Gerkesklooster-Stroobos de 1e ronde vrijgesteld. In de 2e ronde werd door GSVV op eigen terrein Veendam 1894 uitgeschakeld. De favorietenrol leek voorafgaand aan de wedstrijd wat meer bij GSVV te liggen dan bij Ezinge. GSVV was al lange tijd (15 wedstrijden!) ongeslagen en ‘hikt’ al een aantal seizoenen tegen promotie aan. Ezinge was er uiteraard ook wel op gebrand om promotie af te dwingen, maar het behalen van de nacompetitie werd al als een prijs op zich gezien. Ezinge liet in de 2e helft van de competitie vooral zien over scorend vermogen te beschikken en dus zomaar eens een verrassende promovendus te kunnen worden.

De wedstrijd moest op ‘neutraal’ terrein worden gespeeld en aangezien beide clubs daarbij kunstgras wilden mijden, kwam men overeen om de wedstrijd op het complex van Fc. Grootegast te spelen.  Fc. Grootegast beschikt feitelijk over twee hoofdvelden, waarvan één met kunstgras. Beide velden liggen gunstig ten opzichte van de enkele maanden geleden in gebruik genomen nieuwe accommodatie van de Grootegasters. Om half drie werd er onder leiding van scheidsrechter J. Rutgers uit Coevorden, geassisteerd door neutrale grensrechters, afgetrapt.

Het werd geen grootse wedstrijd. Beide ploegen had zichtbaar wat last van de spanning, welke een dergelijke wedstrijd nou eenmaal altijd met zich meebrengt. GSVV zocht meteen het doel van Ezinge en kreeg in de openingsminuten twee corners op rij. Echt gevaarlijke momenten leverden deze voor het doel van Ezinge niet op. Namens Ezinge kreeg Nick Rosema de eerste schietkans. Zijn schot ging naast het doel van doelman Johannes van der Meer van GSVV. In de minuten die volgden trok vooral de nummer 8 van Ezinge, Edwart Gerritsen de aandacht. Hij brak drie keer over links door, waarbij hij één keer tot een voorzet kwam en twee keer door goed ingrijpen van laatste man Cor Hoeksma van GSVV werd gestuit. Ook een voorzet van de Ezinger aanvaller Sil Douwsma kreeg geen goed vervolg. Hierna pakte GSVV weer wat meer het initiatief en ging de bal wat gemakkelijker rond dan in de nerveuse openingsfase van de wedstrijd. In de 19e minuut viel bijna de openingstreffer. Ietze Durk Keuning loste een houdbaar ogend schot op het doel van Ezinge, waar doelman John Nooren niet goed op reageerde. Nooren liet de bal onder zich doorgaan, maar tot opluchting van Ezinge rolde de bal net naast het doel. In de 22e minuut reageerde aan de andere kant Johannes van der Meer goed op een inzet van Dennis Abbas. Twee minuten later viel dan toch opeens vrij onverwacht de openingsgoal. Lars Niewijk gaf een perfecte bal van achteruit op Wichard Alink, die de bal met het hoofd met een fraaie boog over de kansloze doelman John Nooren kopte. De achterstand was voor Ezinge het sein om meer de aanval te gaan zoeken en dat leverde ook de nodige dreiging op. Theo van der Meer greep daarbij nog een keer goed in en Nick Rosema schoot van afstand naast het doel van GSVV. Na een half uur spelen verkeek John Nooren zich op een lange bal. Hij dacht de bal eenvoudig te kunnen vangen, maar liet deze door zijn handen glippen. De bal ging (opnieuw) net naast het doel. In het laatste kwartier van de 1e helft kwam de wedstrijd weer wat in evenwicht. Ezinge bleef zoeken naar een opening, maar GSVV had de zaak verdedigend vrij goed onder controle. In de 38e minuut mocht Lars Niewijk namens GSVV aanleggen voor een vrije trap. Hij schoot de baal laag richting de verre hoek, maar een uitstekende redding van John Nooren voorkwam de 2-0. Vlak voor rust was Ezinge dichtbij de gelijkmaker, toen een voorzet vanaf rechts door Wiebe Leistra bij de 2e paal maar net naast werd gekopt. Vervolgens brak de rust met een 1-0 voorsprong voor GSVV aan.

In de 2e helft kreeg GSVV meteen twee goede mogelijkheden om de score te verdubbelen. Eerst werd er net naast geschoten en vervolgens keerde Nooren een inzet van Oeds Kuipers. Kennelijk putte Ezinge hoop uit het missen van genoemde kansen, want er werd meer en meer op de aanval gespeeld en GSVV moest verdedigend een paar tandjes bijzetten. Bij Ezinge kwam rechtsback Jordy Huizing steeds goed mee op en hij leverde een aantal gevaarlijke voorzetten af. De bal hoefde daarbij ook maar één keer goed te vallen en de stand zou weer gelijk kunnen worden. Dit gebeurde helaas voor Ezinge niet. Enkele schoten werden goed geblokt door verdedigers van GSVV en ook doelman Johannes van der Meer greep op sommige momenten goed in. Halverwege de 2e helft paste trainer Leendert Nieborg van Ezinge een aanvallende wissel toe. Hij bracht Julian Kemkers voor Melle Gerritsen, die intussen tegen een gele kaart was opgelopen. Ezinge bleef proberen om een gaatje in de defensie van GSVV te vinden, maar slaagde daar maar niet in. Nadat Kemkers niet volgens de regels was gestuit door Cor Hoeksma, mocht Ezinge een vrije trap nemen. Hieruit ontstond een kopkans voor Jasper Dijkstra, maar hij werd afgevlagd voor buitenspel. Ezinge moest hoe dan ook scoren om nog kans te maken op promotie, maar het doelpunt viel – opnieuw op een onverwacht moment – aan de andere kant. Opeens was daar een prima pass van Wichard Alink op Marco Kooistra. Vanuit de hoek van strafschopgebied schoot Kooistra raak en bracht daarmee GSVV een flinke stap dichter bij de 4e klasse. Met nog slechts een kwartier te spelen moest Ezinge nog twee keer scoren om in ieder geval een verlenging af te dwingen. Daarnaast mocht er dan ook geen tegengoal meer vallen. Met de moed der wanhoop probeerde Ezinge nog wel iets te forceren, maar GSVV had het duel in de laatste fase van de wedstrijd volledig onder controle. Vier minuten voor tijd kwam GSVV op een voor Ezinge niet meer te overbruggen voorsprong van 3-0. Specialist Lars Niewijk mocht weer eens aanleggen voor een vrije trap. De verdediger schoot hard in, waarbij doelman Nooren de bal wel keerde maar niet weg kon werken. De attente Marco Kooistra had vervolgens geen enkele moeite om zijn 2e van de middag te maken. Trainer Theo Alink gunde twee wisselspelers hierna nog speeltijd en kon het restant van de wedstrijd met een gerust hart volgen. In de slotfase kreeg Dennis Abbas van Ezinge nog een gele kaart voorgehouden wegens commentaar op de leiding. Na het laatste fluitsignaal brak aan de kant van GSVV het feestgedruis los en keerde men later op de middag als 4e-klasser naar de eigen provincie terug. Voor Ezinge, dat ondanks het mislopen van promotie kan terugkijken op een prima seizoen, wacht opnieuw de 5e klasse. De kans is groot dat Ezinge daarbij opnieuw van zich laat spreken.

Man van de wedstrijd: Marco Kooistra.

Opstelling GSVV: Van der Meer, Laanstra, Hoeksma, Niewijk, Keuning, Kootstra, Jagersma, Storm, Alink, Kuipers, Kooistra.

Opstelling Ezinge: Nooren, Huizing, M. Gerritsen, D. Douwsma, Vergeer, E. Gerritsen, Dijkstra, Leistra, Douwsma, Rozema, Abbas

KADER

Feestelijke en gedenkwaardige afsluiting voetbalseizoen voor GSVV

GERKESKLOOSTER – Voetbalvereniging GSVV zette afgelopen zaterdag de kroon op een lang en succesvol seizoen. Afgelopen zaterdag werd namelijk in Grootegast in een rechtstreeks duel om promotie naar de 4e klasse tegen vv Ezinge gespeeld. GSVV won de wedstrijd met 3-0. Een uitgebreid verslag van deze wedstrijd is elders in deze krant opgenomen. De promotie werd bereikt onder leiding van oefenmeester Theo Alink uit het ‘eigen’ Stroobos, wiens zoon Wichard als topscorer ook als een belangrijke schakel in het succes gezien mag worden. Na een wat minder verlopen eerste seizoenshelft, werd vooral na de winterstop de basis gelegd voor de uiteindelijke promotie. GSVV bleef inclusief de nacompetitie maar liefst 16 duels ongeslagen.

Theo Alink leefde met zijn ploeg vol vertrouwen naar de ontmoeting met Ezinge toe. Na een wat aftastend begin was zijn ploeg volgens hem in Grootegast de bovenliggende partij. Na een doelpunt halverwege de 1e helft liet GSVV tegenstander Ezinge nog lang hoop houden op een goede afloop van de wedstrijd. In de 2e helft wist zijn ploeg echter de nul te houden, zelf nog twee keer te scoren en daarmee een terugkeer naar de 4e klasse te bewerkstelligen. Alink, die zijn 2e seizoen ingaat als trainer van GSVV,  heeft er alle vertrouwen in dat zijn ploeg zich een klasse hoger kan handhaven en zet in op een plaats in de middenmoot.

Het komende seizoen zal overigens een zeer vertrouwd gezicht ontbreken in de selectie van trainer Theo Alink. Doelman Johannes van der Meer, die liefst 11 seizoenen lang het doel van GSVV verdedigde, heeft besloten om met ingang van het volgende seizoen een balletje te gaan trappen in een lager elftal. Van der Meer vertrok als 11-jarig voetballertje ooit naar vv Buitenpost. Daar werd hij ontdekt als doelman en al op zijn 16e stond hij bij het eerste elftal onder de lat. Na 10 (!) seizoenen in de hoofdmacht van Buitenpost besloot hij om terug te keren naar zijn oude liefde GSVV, om daar nog een tijdje met zijn broer en vrienden te kunnen voetballen. Het werden uiteindelijk dus 11 seizoenen. Van der Meer vertelde het fantastisch te vinden om zijn lange carrière als doelman bij de club  -waar zijn hart ligt-  te kunnen afsluiten met promotie naar de 4e klasse. Voor de sympathieke doelman is de cirkel daarmee rond.