FC Groningen heeft geen matige spelers, maar verbinding ontbreekt

GRONINGEN – Afgelopen zaterdag leed FC Groningen een verdiende nederlaag tegen Willem II. In Tilburg kwamen de Groningers er met name in de eerste helft niet aan te pas, waardoor de Trots van het Noorden in de rust al tegen een 2-0 achterstand aankeek. In het tweede bedrijf rechtte de ploeg van trainer/coach Danny Buijs de rug, maar verder dan één doelpunt van Tomas Suslov kwam FC Groningen niet. Hierdoor stond na negentig minuten voetballen een 2-1 eindstand op het scorebord. Duidelijk is geworden dat de FC, na het vertrek van de sterkhouders vlak voor het einde van de transferwindow, nog moet wennen. De huidige selectie van FC Groningen is zeker niet slecht, maar de verbinding in het elftal ontbreekt.

Net als in het duel tegen sc Heerenveen van een week eerder, begon FC Groningen ook afgelopen weekend slecht aan de wedstrijd. Het moet gezegd worden dat Willem II zeer fel begon, maar dat kun je verwachten als je op bezoek gaat bij een ploeg in vorm, die gesteund wordt door een kolkend stadion. De Groningers lieten zich vanaf de eerste minuut op elk vlak aftroeven. Opbouwen lukte niet, simpele passes kwamen niet aan en bij balverlies kwam van druk zetten en omschakelen weinig terecht. Geen enkele speler haalde in de eerste helft zijn niveau. Als er in de verdediging dan ook nog individuele fouten worden gemaakt, wordt het helemaal een lastig verhaal. Bij de 1-0 voor de Tilburgers ging Laros Duarte opzichtig in de fout. FC Groningen deed er alles aan om maar op te bouwen, terwijl het vanaf de eerste minuut onder druk stond. Als je niet lekker in de wedstrijd zit, kun je die bal gewoon beter naar de voorhoede rammen in plaats van het jezelf moeilijk maken. De 2-0 ontstond na een behoorlijke dekkingsfout achterin. Hier werden Mike te Wierik en Wessel Dammers, twee pure centrale verdedigers, toch behoorlijk gemist.

In de tweede helft ging FC Groningen een stuk beter spelen en stak het bovendien veel meer energie in de wedstrijd. De Trots van het Noorden zette de thuisploeg bij vlagen zowaar onder druk en kreeg zelfs een aantal goede mogelijkheden. Jammer genoeg leidde het slechts tot één treffer. Met 2-2 zou FC Groningen ook teveel hebben gekregen, gezien de gehele wedstrijd. Duidelijk werd echter wel dat de FC zeker kan voetballen. De Groningers hebben, na het vertrek van onder andere Azor Matusiwa, Ahmed El Messaoudi en Gabriel Gudmundsson, prima spelers gehaald. Een Duarte is echter geen Matusiwa en ook Yahya Kalley is zeker (nog) niet op het niveau van Gudmundsson. Van nieuweling Daleho Irandust wordt in Groningen veel verwacht, maar in Tilburg kon ook hij zich niet laten zien.

Voetbal is niet voor niets een teamsport. Met alleen individuele kwaliteiten bereik je niet zoveel. Je hebt een verbinder nodig, die het team op sleeptouw neemt. Iemand die dat als geen ander kon, was Matusiwa. Hij werkte ontzettend hard en was op het middenveld de verbindende schakel tussen de voor- en achterhoede. Daarnaast zette hij zijn medespelers op de juiste plek en had hij het spelletje goed door. Met de huidige onervarenheid in de selectie wil dat vooralsnog niet lukken. Als het slecht loopt, is er binnen het elftal niemand die de boel weer op de rit krijgt. Dat gebeurt pas wanneer Buijs en Adrie Poldervaart hun mannen kunnen toespreken in de rust en een aantal tactische omzettingen kunnen doen. Dat was tegen Willem II, zo bleek achteraf, al te laat.

Komende woensdag speelt FC Groningen de thuiswedstrijd tegen Vitesse en aanstaande zaterdagavond staat het altijd lastige uitduel tegen Ajax op het programma. Twee wedstrijden waarin ontzettend veel gevraagd wordt van de spelers van de FC. Met name tegen Ajax moet het collectief kloppen, wil je überhaupt kans maken op een resultaat. Als de Groningers net zo’n eerste helft spelen als afgelopen zaterdag, wordt het ongetwijfeld een hele vervelende avond.

Door: Tim Lambeck