FC Groningen krijgt NEC in blessuretijd op de knieën

GRONINGEN – FC Groningen pakte zaterdagavond de volle winst in een wedstrijd die snel niet snel zal worden vergeten. Waar NEC vroeg in de eerste helft met tien man verder moest, stelde FC Groningen pas in blessuretijd orde op zaken: 4-3.

De wedstrijd kende een buitengewoon spectaculaire openingsfase, want in het eerste half uur werden er al vijf goals aan het scoreverloop toevertrouwd. De eerste treffer die FC Groningen-aanvaller Michael de Leeuw maakte met het hoofd na een afgemeten voorzet van ploeggenoot Tomas Suslov was er eentje om in te lijsten. Niettemin was het antwoord van NEC er snel, want waar het eerste schot nog kon worden gekeerd, had NEC-spits Ali Akman niet veel tijd nodig om de rebound succesvol af te ronden. De vroege voorsprong werd daarmee direct ongedaan gemaakt en FC Groningen had snel daarna zelfs op achterstand kunnen komen, maar de inzet van NEC-aanvaller Jonathan Okita kwam niet verder dan de lat.

Het veelbesproken moment dat volgde toen NEC’er Souffian Elkarouani met rood moest vertrekken zou in het voordeel van FC Groningen moeten uitpakken, maar het tegendeel was waar. FC Groningen kwam niet veel later nog wel op voorsprong via FC Groningen-aanvaller Jørgen Strand Larsen die daarmee zijn tiende goal van het seizoen maakte, maar daarna nam NEC de regie grotendeels over. Na een klein halfuur liet NEC-middenvelder Lasse Schöne FC Groningen-doelman Peter Leeuwenburgh kansloos door een vrije trap over de muur binnen te werken. Nog geen drie minuten later verloor FC Groningen-verdediger Neraysho Kasanwirjo de bal aan Magnus Mattsson die in het verdere verloop van de aanval geen fout maakte en de defensieve misser keihard afstrafte. De zoektocht naar de gelijkmaker leverde aan beide kanten grote kansen op, maar FC Groningen slaagde er na de onderbreking niet in om NEC snel stuk te spelen. Uiteindelijk waren het de invallers die het verschil in de score tot uitdrukking brachten. Tien minuten voor het einde van de officiële speeltijd kopte FC Groningen-aanvaller Romano Postema een voorzet van FC Groningen-verdediger  Damil Dankerlui tegen de touwen. In blessuretijd tekende wederom Postema voor de bevrijdende treffer die FC Groningen de volle winst bezorgde. Met de overwinning steeg FC Groningen naar de felbegeerde achtste plek van de ranglijst. De positie die een ticket naar de play-offs voor Europees voetbal verschaft.

Waar een gelijkspel de verhouding beter had weergegeven, hield FC Groningen net als een week eerder tegen Feyenoord (1-1) weer eens resultaat over. Hoewel het verschil met de achtervolgers niet groot is en het gat met nummer zeven FC Utrecht een gelijk aantal punten bedraagt, staat FC Groningen momenteel op de plek waar je de ploeg aan het einde van de rit zou mogen verwachten. Na een mindere fase tegen ploegen die vechten om lijfsbehoud in de kelder van de Eredivisie is FC Groningen de laatste weken bezig aan een sterke serie en dat komt niet alleen tot uitdrukking in het resultaat, maar ook in de wijze waarop het resultaat tot stand komt. Dat maakt de komende wedstrijd die zondag wordt gespeeld tegen FC Utrecht extra interessant. Stopt de weg die FC Groningen omhoog is ingeslagen, of heeft de ploeg nog meer in haar mars en wordt het gat richting de zevende plek verder verkleind? De ploeg uit Utrecht pakte uit de laatste vijf wedstrijden vijf punten en zal voor eigen publiek gebrand zijn op een goed resultaat. Zeker na de 0-1 nederlaag tegen PSV van afgelopen weekend. Na de uitwedstrijd tegen FC Utrecht, die zondag al om 12.15 uur van start gaat, neemt FC Groningen het veertien dagen later in eigen huis op tegen koploper Ajax.