FC Groningen laat kostbare punten liggen tegen PEC Zwolle

GRONINGEN – FC Groningen speelde afgelopen vrijdag in een ijskoude Euroborg gelijk tegen hekkensluiter PEC Zwolle. Het zwaarbevochten punt dat de ploeg van FC Groningen-trainer Danny Buijs daarmee uit het vuur sleepte was het hoogste haalbare. Als er al een winnaar uit de strijd naar voren had moeten komen, hadden de bezoekers uit Zwolle daarvoor de betere papieren in handen. Zover kwam het niet en dat was terecht: 1-1.

De zwaar gehavende ploeg van PEC Zwolle-trainer Dick Schreuder gooide in de beginfase niet direct alle remmen los, maar stichtte beduidend meer gevaar dan de Trots van het Noorden. Toch was het FC Groningen dat het dichtstbij de openingstreffer was, ware het niet dat de treffer van Cyril Ngonge na een kleine tien minuten spelen werd afgekeurd wegens buitenspel. PEC Zwolle leek daarvan bepaald niet onder de indruk en maakte gretig gebruik van de ruimte die FC Groningen op eigen helft prijsgaf. Waar de bezoekers FC Groningen-doelman Peter Leeuwenburgh nog niet echt aan het werk hadden gezet, liet Leeuwenburgh zich halverwege de eerste helft toch lelijk verassen door een afstandsschot van Mees de Wit: 0-1.

Het antwoord van FC Groningen was er niet en kwam er ook niet. De ploeg die in aanloop naar PEC Zwolle zonder twijfel goede resultaten boekte tegenover Go Ahead Eagles (0-1) en Fortuna Sittard (1-4) stelde met name in de eerste helft flink teleur. Of dat met de kwaliteiten van PEC Zwolle te maken had of met de zwakte van FC Groningen; meestal ligt de waarheid op dit soort vragen in het midden en dat was vrijdag niet anders. Waar het na afloop in eerste instantie ging over de wijze waarop de openingstreffer tot stand kwam, voorkwam Leeuwenburgh op slag van rust met een uitstekende redding een onoverbrugbare achterstand. Na de onderbreking begonnen beide teams ongewijzigd aan de tweede helft en leek het er in de eerste minuten op dat de boodschap van Buijs was geland. Ook dat was slechts van korte duur. Net als in de eerste helft kreeg FC Groningen ook na de onderbreking onvoldoende grip op de wedstrijd en was het vooral PEC Zwolle dat beter begreep dat het in deze wedstrijd nog alle kant op kon gaan. FC Groningen kon net als in de eerste helft niet domineren en dat was duidelijk zichtbaar, want het balbezit bleef zo goed als in balans.

Een kwartier voor tijd kreeg FC Groningen alsnog loon naar werken, al hielp PEC Zwolle daar een stevig handje aan mee, nadat Thomas van den Belt zijn eigen doelman Kostas Lamprou verraste in een poging de bal weg te werken. Pas in deze fase kwam er met een drietal wissels (Dammers, Abraham en Postema) aan de kant van FC Groningen het besef dat er met de nodige kunstgrepen wellicht meer in zat, maar het effect van de ingreep bleef binnen de lijnen onzichtbaar. Ver in blessuretijd mocht FC Groningen haar handen zelfs stevig dichtknijpen, nadat de laatste kans van PEC Zwolle op de lat uiteenspatte.

Een wanprestatie leverde FC Groningen zeker niet, maar PEC Zwolle dat na 15 wedstrijden nu zes punten bijeen heeft gesprokkeld, liet zien dat je met de juiste spelopvatting resultaat kunt halen. Of FC Groningen dat meeneemt in de volgende wedstrijd moet blijken. Zondag speelt FC Groningen wederom in eigen huis tegen Feyenoord. Daarna neemt de ploeg van Danny Buijs het op woensdag 15 december voor de beker op tegen Excelsior. Voordat de winterstop aanbreekt is FC Groningen op dinsdag 21 december nog te gast bij AZ en zaterdag 18 december bij Heracles Almelo. Na de winterstop moet alles gelijk weer op scherp staan. Op zondag 16 januari hervat FC Groningen de tweede seizoenshelft met een thuiswedstrijd tegen titelkandidaat PSV. Dan moet blijken of het linkerrijtje realistisch is of een vergezicht blijft.