FC Groningen naar winst tegen Willem II

GRONINGEN – Bijna 18.000 toeschouwers zagen FC Groningen zaterdagavond winnen van Willem II. Na een klein kwartier kopte FC Groningen-verdediger Bjorn Meijer een voorzet van ploeggenoot Bart van Hintum tegen de touwen en dat was voldoende voor de zevende overwinning van het seizoen.

De zege was over het geheel genomen verdiend, maar het had net als een week eerder in Zwolle ook anders kunnen aflopen. In de slotfase was Willem II nog een paar keer dichtbij de gelijkmaker, maar FC Groningen overleefde de strijd uiteindelijk zonder kleerscheuren. In de beginfase liet FC Groningen voor eigen publiek weer eens duidelijk zien wat de intenties waren. Dat werd ook beloond nadat de voorzet die FC Groningen-verdediger Bart van Hintum vanaf de linkerkant het strafschopgebied in slingerde op de juiste waarde werd geschat door Bjorn Meijer. De jonge verdediger van FC Groningen maakte met de treffer zijn eerste doelpunt in de Eredivisie.

Waar FC Groningen in de eerste helft weinig weggaf aan de bezoekers uit Tilburg, had het antwoord van Willem II er wel kunnen komen op het moment dat Willem II-aanvaller Ché Nunnely alleen op FC Groningen-doelman Peter Leeuwenburgh af mocht gaan, maar FC Groningen-verdediger Neraysho Kasanwirjo voorkwam met een sprint dat de aanvaller gevaarlijk werd. FC Groningen had het zich op slag van rust gemakkelijker kunnen maken als FC Groningen-aanvaller Michael de Leeuw een verre ingooi van Van Hintum beter had verwerkt. De Leeuw kreeg de bal niet goed onder controle en daarmee ging de kans verloren en werd de rust bereikt met een magere voorsprong. Ook na de onderbreking behield FC Groningen een licht overwicht op Willem II, maar tot grote kansen leidde het niet. FC Groningen-aanvaller Jørgen Strand Larsen was na een uur spelen wel in de buurt van de 2-0, maar zijn kopbal belandde in de handen van Willem II-doelman Timon Wellenreuter. Temeer omdat de tweede goal van FC Groningen uitbleef, bleven de bezoekers geloven dat er iets te halen viel. In de zoektocht naar de gelijkmaker was Willem II in de laatste minuten van de wedstrijd bijna succesvol. Allereerst bleef een omhaal van Willem II-aanvaller Jizz Hornkamp zonder resultaat en even later vloog een schot van Willem II-middenvelder Dries Saddiki rakelings voorlangs. Net als een week eerder tegen Ajax keken de Tilburgers na afloop van het laatste fluitsignaal tegen hetzelfde eindresultaat aan. FC Groningen mocht weer eens de volle winst bijschrijven in een fase waarin met name tegen de laagvliegers van de Eredivisie nogal wat punten bleven liggen.

FC Groningen maakt zich de komende periode op voor een lastige serie wedstrijden. De ploeg van FC Groningen-trainer Danny Buijs staat na afgelopen weekend op de tiende plek van de ranglijst en gaat zaterdagavond op bezoek bij Feyenoord. Een week later speelt FC Groningen in eigen huis tegen NEC, waarna de maand maart op zondag 20 maart wordt afgesloten met een uitwedstrijd tegen FC Utrecht. Ploegen waartegen FC Groningen wel degelijk resultaat kan behalen, want FC Groningen heeft in het nieuwe jaar laten zien dat het meer in haar mars heeft dan het niveau dat de ploeg in de eerste seizoenshelft op de mat legde. Aan de eerste confrontatie met Feyenoord hield FC Groningen een punt over: 1-1. De nummer drie van de ranglijst verloor afgelopen zondag met 2-1 van AZ. Als Jørgen Strand Larsen zijn doelpuntentotaal van negen treffers in de resterende tien wedstrijden nog verder opschroeft kunnen er nog mooie tijden aanbreken. De spits, waarvan nog niet helemaal zeker is of hij ook komend seizoen het shirt van FC Groningen draagt, verkeert in uitstekende vorm en kan FC Groningen brengen waar de ploeg aan het einde van de rit wil staan.