Fc Grootegast blijft zich in de gevarenzone begeven

facebook

GROOTEGAST – In Grootegast werd afgelopen zaterdag een wedstrijd gespeeld met grote belangen voor beide ploegen. Zowel Fc. Grootegast als tegenstander Wykels Hallum moeten in de slotfase van de competitie alle zeilen bijzetten, om de nacompetitie voor handhaving in de 3e klasse te ontlopen. Er is daarbij in de 3e klasse C sprake van een gevecht tussen een handvol clubs. Voor drie van de vijf wacht aan het einde van de competitie onvermijdelijk de nacompetitie. Zowel de thuisploeg als de bezoekers hielden slechts één punt aan de wedstijd over. Schrale troost daarbij vormde het feit, dat ook de directie concurrentie niet meer dan één punt kon bijschrijven. De topspanning zal de komende twee wedstrijden nog even aanhouden.

Fc. Grootegast kon opnieuw niet op volle oorlogssterkte aantreden. Dit gegeven werd door interim-trainer Harm Visser overigens achteraf niet als excuus gebruikt. Hij toonde zich tevreden met het feit dat de beschikbare spelers zich realiseren dat ze ergens voor strijden en daar ook naar voetbalden. Vanaf de aftrap speelde Fc. Grootegast met veel tempo en zocht het nadrukkelijk naar openingen. De eerste kans was daarbij voor de bedrijvige Bouwe Pompstra. Na een pass van Derwin van der Wielen koos hij in kansrijke positie voor een aanname en niet voor een direct schot op doel. Een verdediger van Wykels Hallum kon de bal daardoor tijdig wegwerken. Ook daarna kwam het meeste gevaar van de kant van de thuisclub, waarbij de pas 17-jarige Roy van der Tuin door zijn onbevangen stijl van spelen het meest opviel. In de 22e minuut trok verdediger Marcel Gelderloos namens Fc. Grootegast net over de middellijn aan de noodrem, om zo een doorbraak van een tegenstander te verijdelen. De scheidsrechter van dienst nam even de tijd om over deze actie na te denken en koos vervolgens voor een rode kaart. De protesten van de kant van Fc. Grootegast, vonden daarbij geen gehoor. Het spelbeeld veranderde door de veldverwijdering van Gelderloos nauwelijks. Fc. Grootegast bleef de aanval zoeken en behield het optische overwicht. Na een fraaie lichaamsschijnbeweging brak van der Tuin op de linkerflank door en bediende hij Pompstra, wiens schot een halve meter naast het doel ging. Rond de 35e minuut werd een combinatie tussen Kevin Houweling en Bouwe Pompstra op de rechterflank gevolgd door een voorzet van Pompstra op het hoofd van Mike Homan. De fraaie kopbal van Homan viel buiten bereik van de doelman binnen en Fc. Grootegast had met een man minder de zo gewenste voorsprong te pakken. Na dit doelpunt liet Wykels Hallum zich in aanvallend opzicht meer gelden en moest doelman van Gorp een aantal keren handelend optreden. Hij deed dat naar behoren. De 1-0 bleef tot het rustsignaal op het scorebord staan. De geblesseerd geraakte Rowan Top bleef in de rust met een enkelblessure in de kleedkamer achter en werd vervangen door Jelke Visser. In de 1e minuut na rust was Fc. Grootegast zeer dicht bij een tweede goal, toen de doelman van Wykels Hallum op het verkeerde been stond en een niet erg hard ingeschoten bal van Pompstra, via de paal in zijn richting rolde. De doelman kon de bal vervolgens eenvoudig oprapen. De Wykels forceerde daarna kort achter elkaar twee corners en uit de tweede was het raak voor de gasten. Na een kort genomen hoekschop volgde een schot op doel, waarbij het uitzicht van doelman van Gorp dusdanig werd belemmerd, dat hij de bal te laat zag aankomen en mistastte. In de 52e minuut haalde Pompstra weer eens de achterlijn en gaf hij prima voor op van der Tuin. De jongeling zag zijn schot echter geblokt worden. Kort daarna werd hij onreglementair gestuit ten koste van een gele kaart voor een speler van Wykels Hallum. Homan schoot de toegekende vrije trap via de muur over het doel. Beide ploegen gingen op jacht naar een tweede goal, er werd echter niet meer gescoord. De moegestreden Pompstra werd in de slotfase vervangen door Rick van Dellen, maar ook hij wist het verschil niet meer te maken. De man van de wedstrijd Roy van der Tuin vestigde nog twee keer de aandacht op zich. Eerst weer met een onnavolgbare passeeractie en even later kreeg hij een gele kaart, toen hij bij een aanvallende actie de bal met de hand meenam. Bij Fc. Grootegast hinkte men na afloop op twee gedachten. Trainer Harm Visser verwoordde het als volgt: ‘Er is de laatste weken sprake van een kentering. Ik zie een strijdbare ploeg, die zo goed mogelijk uitvoering geeft aan het strijdplan. Er kunnen maar liefst zes ploegen degraderen en we blijven er alles aan doen om er daar niet één van te worden. We zullen uit de laatste twee wedstrijden er alles aan doen om resultaat te halen. Ik heb er alle vertrouwen in.’

Man van de wedstrijd: Roy van de Tuin

Opstelling Fc. Grootegast: van Gorp, Ausma, Gelderloos, Koers, van der Wielen, Schuil, Houweling, van der Tuin, Pompstra (van Dellen), Homan, Top (Visser), Homan.