Fc. Grootegast doet zichzelf tekort tegen Zwaagwesteinde

facebook

GROOTEGASTNet als veel andere clubs is voor Fc. Grootegast dit seizoen, waarin sprake is van een versterkte promotie- en degradatieregeling, rechtstreekse handhaving de hoofddoelstelling. De thuiswedstrijd van afgelopen zaterdag tegen Zwaagwesteinde werd vooraf gezien als een wedstrijd waarin de eerste driepunter na de winterstop behaald zou kunnen worden en dus ook dichterbij die doelstelling. De mogelijkheden en kansen om dat ook daadwerkelijk voor elkaar te krijgen kreeg Fc. Grootegast volop. Maar als uit de vele mogelijkheden en kansen slechts één keer wordt gescoord, is een driepunter geen vanzelfsprekendheid. In Zwaagwesteinde trof Fc. Grootegast een tegenstander, die veel wilskracht aan de dag legde en uit aanzienlijk minder kansen en mogelijkheden twee keer wist te scoren. De staf van Zwaagwesteinde sprak dan ook van een ‘gestolen’ overwinning. Door met 1-2 te verliezen deed Fc. Grootegast zichzelf duidelijk tekort.

Trainer Harm Visser, die als interim voor de tussentijds vertrokken hoofdtrainer Sjoerd Rozema is aangesteld, stuurde een drie-vier-drie formatie het veld in. Fc. Grootegast kwam al in de 2e minuut op achterstand. Een crosspass belandde bij de linkerspits van Zwaagwesteinde en uit diens voorzet werd de bal binnengeschoten. De verdediging van Fc. Grootegast zag er bij deze snelle tegengoal niet echt goed uit. Fc. Grootegast toonde zich overigens allerminst aangeslagen en ging op zoek naar de gelijkmaker. Nadat doelman Theo van der Meer een tweede tegengoal voorkwam, was het in de 8e minuut aan de andere kant wel raak. De doelman van Zwaagwesteinde verliet zijn doel om de bal weg te werken, maar slaagde daar onvoldoende in. Mike Homan zag vervolgens kans om vanaf de rand van het strafschopgebied met een boog de bal in het door de doelman verlaten doel te plaatsen. Gesteund door de vlotte gelijkmaker ging Fc. Grootegast gedreven op zoek naar een voorsprong. Met name de snelle Rowan Top wist enkele keren gevaarlijk door te breken, maar zijn voorzetten kwamen telkens net niet goed bij een medespeler terecht. Ook liep hij zich een keer vast op de verdediging van Zwaagwesteinde. Ook zijn medespelers kwamen tot een aantal goed opgezette aanvallen, maar het raffinement om daaruit te scoren ontbrak daarbij. Kort voor rust moest trainer Visser noodgedwongen al zijn tweede wissel toepassen. In het begin van de wedstrijd verliet de ziek geworden Jelmar Schuil het veld en kort voor rust moest ook de bij een verdedigende actie geblesseerd geraakte Bert Beute zich laten vervangen. Nanne van Hielkema en Yannick Heeringa toonden zich overigens waardige vervangers. Kort voor rust moest doelman van der Meer nog een keer handelend optreden om een nieuwe achterstand te voorkomen. De 1-1 ruststand was een logische en gaf de verhoudingen in het veld ook wel aardig weer. De tweede helft was vervolgens meer onderhoudend dan de eerste en dat was vooral de verdienste van thuisclub Fc. Grootegast. Onder regie van de goed spelende Rolf Hazenberg werd Zwaagwesteinde op de eigen helft teruggedrongen en moest het zich beperken tot verdedigen. Dit leidde tot een groot optisch overwicht van Fc. Grootegast, maar opnieuw liet het gebrek aan raffinement zich gelden. Ook kreeg de doelman van Zwaagwesteinde de kans om in de wedstrijd te groeien en een aantal uitstekende reddingen te verrichten. De 2-1 hing zeer nadrukkelijk in de lucht, maar wilde maar niet vallen. Rowan Top kreeg daarop een uitgelezen kans na een uitbraak over rechts, maar opnieuw lag de doelman van Zwaagwesteinde in de weg. Derwin van der Wielen schoot na een corner net naast en Rolf Hazenberg zag na een volgende corner zijn kopbal ternauwernood van de doellijn gehaald worden. Door de kansen niet te benutten, riep Fc. Grootegast een aloude voetbalwet over zich af. Het geroutineerde Zwaagwesteinde bleef namelijk bij de schaarse uitvallen ook gevaarlijk en zou tegen de verhouding in kunnen gaan doen wat Fc. Grootegast naliet. Theo van der Meer moest nog een keer gestrekt naar de hoek om met één hand een achterstand te voorkomen. Vervolgens leek Rolf Hazenberg na een steekbal van Bouwe Pompstra te kunnen scoren, maar dit werd opnieuw door de doelman van Zwaagwesteinde verijdeld. Trainer Visser bracht voor het laatste kwartier de van een ziekte herstelde spits Robert Kooistra nog in het veld voor Derwin van der Wielen. Maar ook met deze verse kracht lukte het maar niet om de zo gewenste en toch ook wel verdiende voorsprong te forceren. En toen trad dus de al gevreesde voetbalwet daadwerkelijk in werking. Zwaagwesteinde kwam via een schot in de verre hoek wel op voorsprong. Dit was voor Fc. Grootegast het sein om alles op alles te zetten om toch nog een punt uit het vuur te slepen. Robert Kooistra had de gelijkmaker in de slotminuut op de schoen, maar hij zag zijn inzet van dichtbij gekeerd worden door de uitblinkende doelman van Zwaagwesteinde, die zijn fout uit de eerste helft meer dan goedmaakte. De eindconclusie was dat Fc. Grootegast de 1-2 nederlaag toch vooral aan zichzelf te wijten had.

Trainer Harm Visser vond zijn ploeg vooral in de tweede helft voetballend het verschil maken, maar de wedstrijd werd volgens hem op details beslist. Eén van die details is het benutten van kansen en dat deed Zwaagwesteinde beter. Ook in voorgaande wedstrijden brak dit zijn ploeg op, waardoor er uit de drie wedstrijden onder zijn leiding slechts één punt behaald werd. Visser wanhoopt zeker niet en heeft vertrouwen in het verdere verloop van de competitie: “De spelers zijn gretig en leergierig en positieve resultaten kunnen met onze manier van spelen niet uitblijven. Ik heb alle vertrouwen in handhaving en dat gevoel is in de spelersgroep ook overduidelijk aanwezig. We blijven er met elkaar hard voor werken”.

Man van de wedstrijd: Rowan Top

Opstelling Fc. Grootegast: Van der Meer, Schuil (van Hielkema), Gelderloos, Beute(Heeringa), Koers, Houweling, Homan, Hazenberg, Pompstra, Top, van der Wielen ( Kooistra)