Fc. Grootegast eindelijk weer eens in het linkerrijtje

|||
||| Foto: |||

GROOTEGAST – In Grootegast stond afgelopen zaterdag de wedstrijd Fc. Grootegast – ONT op het programma. Twee seizoenen geleden werd deze wedstrijd voor het laatst gespeeld, maar dan wel een klasse hoger.  Beide teams degradeerden destijds en zagen sindsdien nogal wat spelers vertrekken, stoppen of voor een lager elftal kiezen. Voor zowel Fc. Grootegast als ONT betekende dit dat er een stevige verjongingskuur moest worden doorgevoerd en aan een nieuw team moest worden gebouwd. Op voorhand maakte het de wedstrijd van afgelopen zaterdag een interessante testcase voor beide trainers. Bij Fc. Grootegast startten twee spelers in de basis, die vorig jaar nog bij de B-junioren actief waren. Met name de 17-jarige spits Robert Kooistra valt bij het Grootegaster publiek daarbij zeer in de smaak. De jongeling speelt met een tomeloze inzet en heeft in aanvallend opzicht veel dreiging in zijn spel.

Na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Bert Volders uit Bedum liet Fc. Grootegast meteen aanvallende intenties zien. Zo schoot Tim Veenstra in de eerste minuut een bal hard voorlangs en zocht Robert Kooistra, nadat hij de bal met het hoofd meenam, het doel een paar meter te hoog. Zonder tot groots spel te komen, had Fc. Grootegast de overhand. Het spel van ONT werd goed ontregeld en achterin greep de Grootegaster verdediging daar waar nodig resoluut in. Verder oogde het spel van beide ploegen vooral slordig en daardoor bleven beide verdedigingen zonder al te veel moeite overeind. Doelman Jelmer van Gorp van Fc. Grootegast werd in de eerste helft niet of nauwelijks getest. Na ongeveer een half uur spelen liet ONT voor het eerst een gevaarlijke aanval zien, maar er was niemand voor de goal aanwezig om op een lage voorzet te reageren. Maar ook aan de overkant regende het geen kansen. Wel liet de altijd bedrijvige Bouwe Pompstra nog een paar aardige acties zien, waarbij hij vanaf ongeveer 25 meter nog een keer naast de het vijandelijke doel schoot. Op slag van rust werd Kooistra nog een keer goed bediend door Tim Veenstra, maar hij kwam niet verder dan een krachteloos schot. De rust brak aan met de zogeheten brilstand.

In de tweede helft kwam ONT iets beter in haar spel en kwam het ook meer in de buurt van het Grootegaster doel. ONT werd ook gevaarlijker, maar zoals gezegd, de Grootegaster verdediging stond goed en gaf nauwelijks iets weg. De vraag is dan altijd of dat een eigen verdienste is of dat de aanval van de tegenpartij het laat afweten. Afgelopen zaterdag was het van allebei een beetje. Maar kansen komen er altijd en zo greep Remco de Jong nog een keer goed in bij een dreigende aanval van ONT en schoot hij de bal ternauwernood over de achterlijn. Kort daarna kwam Fc. Grootegast goed weg toen een boogbal vanaf links op de kruising van paal en lat eindigde. Bij Fc. Grootegast kwam Tjerk Poortinga in de 67e minuut Joran Hoekstra aflossen. In de fase dat ONT meer naar voren speelde was het opeens raak aan de andere kant. Pompstra kwam in een kansrijke positie in balbezit en had voor eigen succes kunnen gaan. Hij besloot echter om af te leggen op de inlopende Veenstra, die vanaf de rechterkant de bal hard en strak in de ‘lange hoek’ schoot. Voor ONT was deze tegengoal het sein om meer risico te nemen en op zoek te gaan naar de gelijkmaker. In de fase die volgde, werd het ‘nieuwe gezicht’ van Fc. Grootegast zichtbaar. Johannes Veenema heeft in korte tijd een team neergezet dat bereid is om voor elkaar te werken en de kop niet te laten hangen. In de 71e minuut keerde Jelmer van Gorp een van dichtbij ingeschoten bal. Bij de uitbraak die volgde werd Kooistra hard geraakt door de ver uit zijn doel komende sluitpost van ONT. Kooistra raakte zodanig geblesseerd dat hij moest worden vervangen door Kevin Houweling. In de 77e minuut moest de doelman van ONT wederom ver uit zijn goal komen om een dreigende doorbraak van Tjerk Poortinga onschadelijk te maken. Acht minuten voor tijd paste de trainer van ONT in een poging om nog iets te forceren, een dubbele wissel toe. Bijna profiteerde Fc. Grootegast nog van de ruimte die ONT daarbij weggaf. Na een prima interceptie van Kevin Houweling kon Tjerk Poortinga de bal meegeven aan Remco Koers, maar laatstgenoemde schoot net naast. Niet veel later floot scheidsrechter Volders voor het einde. Volgens ingewijden was het een wedstrijd die geen winnaar verdiende, maar op basis van de teamgeest die Fc. Grootegast aan de dag legde, kwamen de punten terecht bij de ploeg die daar het meeste recht op had.

Matchwinnaar Veenstra glunderde na afloop van oor tot oor: “Ik heb dit seizoen al een paar keer de 1-1 gemaakt, maar nu zette ik Fc. Grootegast op voorsprong. Bouwe zocht naar een schietkans, maar gaf de bal af aan mij en ik raakte de bal vervolgens perfect. Ik werd kort voor tijd gewisseld, maar het is een heerlijk gevoel als jouw goal uiteindelijk de winnende blijkt te zijn”. Zijn trainer Johannes Veenema was uiteraard zeer in zijn nopjes met de overwinning. Hij oordeelde als volgt: “Ik wist vooraf dat het duel op details beslist zou worden. Wij hadden de eerste helft minimaal één goal moeten scoren. Zij waren onrustig en wij slordig aan de bal. In de tweede helft moesten we veel meer duelleren en dan is het onbeschrijflijk mooi dat mijn team daarin laat zien dat er stappen worden gemaakt”.

Nipte maar terechte overwinning voor Fc. Grootegast

Man van de wedstrijd: Tim Veenstra.

Opstelling Fc. Grootegast: Van Gorp, Schuil, B. Beute, de Jong, Ausma, Hoekstra (Poortinga), Homan, Pompstra, Koers, Kooistra (Houweling), Veenstra (Kuipers).