Fc Grootegast en FC LEO als nummer één de winterstop in

Voetbaloverzicht

STREEK – Fc Grootegast,en FC LEO gaan als nummer één de winterstop in. Beide ploegen wonnen ook de laatste wedstrijd in 2014. Voor de Leensters resteert nog het uitspelen van de gestaakte wedstrijd tegen Ropta Boys. Ook Opende en Zuidhorn kunnen met een goed gevoel aan de kerstdis. Voor een uitgebreid verslag van de streekderby Grijpskerk-Zuidhorn zie elders in deze krant. ASC’75-De Lauwers werd afgelast. De vijfde klassers VVSV’09, OKVC, GVB en Zeester hebben al winterstop.
In de derde klasse B had Fc Grootegast aan de Leegens een hele zware dobber aan middenmoter Minnertsga. Nadat beide ploegen de paal troffen, namen de gasten de leiding. In de tweede helft had Grootegast het nog altijd lastig met een aandringend Minnertsga. Een wervelende soloactie van Ite Hoolsema strandde bijtijds. Bennie Kits scoorde uit de vrije trap. Fc nam het commando definitief over en Kits zorgde ook voor de 2-1. Grootegast blijft daardoor leider. Aduard 2000 zakte een plaatsje op de ranglijst na verlies tegen achtervolger NEC Delfzijl. Het was een tumultueus duel aan de boorden van de zee. De paars-witten keken al vroeg tegen een achterstand aan, maar vochten terug. Haye van der Werff- de laatste weken op dreef- tekende voor de gelijkmaker. Vervolgens ging een speler van NEC over het been van Remco van Merode. Niet Van Merode, maar Albert Nieuwenhuis kreeg rood. De scheidsrechter was even in de war, waarna de aanvoerder alsnog de kaart kreeg. Vlak daarna een discutabele penalty (vermeend hands Kai Bellink), wat tevens de beslissing werd: 2-1. FC LEO behield de koppositie na de 3-0 winst op subtopper SC Twijzel. Het was geen eenvoudige overwinning. Het was voor beide ploegen ‘werkvoetbal’. Lang bleef er 1-0 op het bord staan aan de JS Van Weerdenstraat. In de 95e en 97e minuut werd de score uitgebreid en kreeg LEO loon naar werken. Marco Rietema (twee) en Rowan Rozema waren de makers. LEO moet zaterdag nog het gestaakte duel tegen Ropta Boys inhalen en kan niet meer achterhaald worden. De voorsprong op Opende is vijf punten. Opende blijft wel in het spoor van de streekgenoot. De Peendermantsjes versloegen VCR in Rinsumageest.  VCR vond dat de routine de doorslag had gegeven. Leider/voorzitter Jan Dikkers kon zich erin vinden. Oudgedienden Silco Hiemstra en Mark Koop scoorden beide goals. Hiemstra is terug van een blessure, terwijl ook Jellinus Helmus speelde als in zijn beste jaren. Na de rode kaart voor Henry van der Wal die zich vergreep aan lastpost Rienk de Haas kreeg Opende het even moeilijk. Mark Koop zorgde vlak voor tijd voor de bevrijdende 0-2. Overigens kreeg Opende in het duel zes gele kaarten. Hoe dan ook,  de nasmaak van vorige week- verlies tegen de hekkensluiter Drogeham- werd weggespoeld.  Niekerk liet drie kostbare punten liggen tegen datzelfde Drogeham, op It Doltsje. Een gehavend Niekerk- onder meer Jeroen Beerlings was niet inzetbaar- kwam op 1-0 via Elko van der Veen. Vlot daarna scoorden de Hamsters uit de enige kans de 1-1. Niekerk viel de hele wedstrijd aan, maar kreeg Drogeham niet op de knieën.  “De vervangers deden het geweldig, maar met een Jeroen Beerlings erbij hadden we Drogeham overlopen”, weet Sjoerd Visser, die vindt dat Niekerk hoger had kunnen staan dan de negende plaats. “We gaan ook zeker niet terug naar de vijfde klasse”. Eenrum had geen enkele moeite met Engelbert. Al voor rust was het pleit beslecht. Nick Rijzinga uit een strafschop, tweemaal Siebrand Solinger, Tim Veenstra en Jesse Schaap zorgden voor een 5-0 pauzestand. Na rust werd het duel rustig uitgespeeld. Na de tegentreffer van Engelbert zorgde Dorian Disse voor de eindstand: 6-1.
De roodbaadjes sluiten de eerste helft van de competitie af op een verdienstelijke zevende plaats, met slechts vier punten achterstand op een plaats die recht geeft op promotiewedstrijden naar de derde klasse. Kloosterburen had een makkie aan Froombosch: 1-5. Na 45 minuten stond het al 0-5 door goals van Jasper Wiersum (twee), Marcel Remeijn, Arjan van der Laan en Peter Reitsma. In de tweede helft konden de Westerkloosters het grote verschil niet in meer goals uitdrukken. Komende zondag is er nog de inhaalwedstrijd tegen Blauw-Geel uit ‘Grunn’. Kloosterburen verdedigt dan de tweede plek. Zuidhorn is de aansluiting met de top een beetje kwijt na de flinke 6-2 nederlaag in Woldendorp. De groenen zijn na een geweldige serie wisselvalliger geworden. WEO kwam door de winst dichterbij Zuidhorn, dat nu zesde staat. De verschillen in de top zijn echter klein.