Fc. Grootegast in aantrekkelijke wedstrijd naar 5-1 winst op SC Twijzel

GROOTEGAST –  Na de eerste uitzege van het seizoen van een week eerder in en tegen Anjum, stond Fc. Grootegast afgelopen zaterdag voor de opdracht om thuis het aantal van drie punten te gaan verdubbelen. Het elftal van trainer Sjoerd Rozema voldeed volledig aan die opdracht en deed dat ook nog eens met aantrekkelijk voetbal. Na een 2-0 voorsprong in de rust, liepen de Grootegasters in de tweede helft uit naar 5-0. In de slotseconden redde SC Twijzel de eer door de eindstand op 5-1 te bepalen.

De wedstrijd, welke onder leiding stond van scheidsrechter J.H. Strampel, maakte opnieuw duidelijk dat de terugkeer van middenvelder Rolf Hazenberg voor meer balans in het elftal zorgt. Ook de komst van de ervaren Marcel Gelderloos, die centraal achterin speelt en in staat is om zijn medespelers te coachen, draagt daaraan bij. Het eerste wapenfeit deed zich voor in de 6e minuut, toen flankverdediger Kevin Houweling opstoomde en een prima voorzet losliet. Via de doelman van Twijzel belandde de bal voor de voeten van Albert Koers, maar hij wist de bal niet vol te raken en de juiste richting mee te geven. Niet veel later werd een voorzet van Rowan Top door spits Robert Kooistra te zacht ingekopt om de doelman van Twijzel te verontrusten. Maar de toon was gezet en Fc. Grootegast bleef volop de aanval zoeken. Nadat Bouwe Pompstra uit een voorzet van Rolf Hazenberg net niet wist af te ronden, was het in de 18e minuut wel raak. De afgemeten voorzet kwam opnieuw van Houweling en het eindstation was Mike Homan, die de bal aannam en na een lichaamsschijnbeweging geen moeite meer had om de doelman van Twijzel te passeren. Twee minuten later kreeg Robert Kooistra de bal van een verdediger van Twijzel op een presenteerblaadje en dat leverde de 2-0 op. Twijzel probeerde hierna wel wat terug te doen, maar Fc. Grootegast bleef er verdedigend goed het oog in houden en doelman van Gorp maakte een gevaarlijke inzet met één hand onschadelijk. Na een half uur spelen bediende Hazenberg met een splijtende pass Albert Koers, maar Koers schoot tot twee keer toe de bal tegen een verdediger van Twijzel aan. Robert Kooistra schoot de bal kort daarna wel prima in en de scheidsrechter wees al naar de stip. De grensrechter van Twijzel stond echter met de vlag omhoog en na kort overleg nam de scheidsrechter het advies van zijn assistent over. Na ruim een half uur spelen raakte middenvelder Albert Koers geblesseerd aan zijn enkel en hij kon niet verder spelen. Bert Beute maakte het elftal van Fc. Grootegast na een paar minuten weer compleet. Het laatste gevaar in de eerste helft kwam van Twijzel via een scherp aangesneden vrije trap, waarbij de bal zonder dat deze werd aangeraakt, voorbij de tweede paal over de achterlijn ging.

De tweede helft was nog maar amper begonnen of het stond 3-0. Robert Kooistra ging op de hem kenmerkende wijze op avontuur, maar liep zich vast. Hij heroverde op inzet de bal en bediende vanaf de achterlijn Mike Homan, die de bal eenvoudig kon binnenwerken. Hierna liet Twijzel zich enkele keren in aanvallend opzicht gelden, maar doelman van Gorp was telkens goed bij de les om het gevaar te bezweren. Met de 3-0 voorsprong zat Fc. Grootegast uiteraard op rozen. Twijzel probeerde het wel, maar bleek niet bij machte om terug in de wedstrijd te komen. Robert Kooistra moest helaas met een weer opspelende blessure het veld verlaten en werd vervangen door Johan Beute. Voor zover de wedstrijd nog niet beslist was, gebeurde dat zeker in de 68e minuut, via een werkelijk prachtig opgezette en uitgevoerde aanval van Fc. Grootegast. De bal ging via zeker vijf spelers razendsnel van voet tot voet en de aanval uit het boekje werd afgerond door Mike Homan, die daarmee zijn derde goal van de wedstrijd maakte. Tien minuten voor het einde leek Homan op weg naar zijn vierde goal, maar hij strandde op de doelman van Twijzel. Even later zette Homan samen met Rolf Hazenberg een aanval op en daarbij gaf Homan de assist op Hazenberg, die vervolgens zijn sterke spel ook met een doelpunt mocht bekronen. Onoplettendheid in de achterste linie leidde in de slotminuut tot een eretreffer voor Twijzel. Het betekende niet meer dan klein smetje op een verder uitstekende wedstrijd van Fc. Grootegast. Door de tweede opeenvolgende winstpartij verhuisden Rozema en zijn mannen van het rechter naar het linker rijtje op de ranglijst. Door de versterkte promotie- en degradatieregeling is het dit seizoen zaak om daar vooral te blijven. Dat lijkt op basis van de wedstrijd van zaterdag een reële doelstelling te zijn.

Trainer Sjoerd Rozema keek tevreden terug op de wedstrijd: “Onze vleugelspitsen hadden wat te weinig rendement en daarom lieten we ze wat meer naar binnen spelen. We kwamen daardoor meer aan voetballen toe. Het is vervolgens de kunst om de kop erbij te houden en de regie over te wedstrijd in handen te krijgen. Dat is ons vandaag goed gelukt en dat smaakt naar meer”.

Man van de wedstrijd: Stefan Scheerhoorn (bedienaar scorebord)

Opstelling Fc. Grootegast: van Gorp, Houweling, Gelderloos, Ausma, Schuil (van der Veen), Top (van der Mark), Hazenberg, Koers (B. Beute), Pompstra, Kooistra (J. Beute), Homan