Fc. Grootegast in doelpuntrijk duel onderuit tegen SC Berlikum

GROOTEGAST – Afgelopen zaterdag speelde Fc. Grootegast thuis tegen SC Berlikum. In de nacompetitie van het seizoen 2016-2017 stonden beide ploegen ook tegenover elkaar. Fc. Grootegast speelde destijds voor lijfsbehoud in de 2e klasse, terwijl SC Berlikum bij winst naar die klasse zou promoveren. Het werd toen een spectaculaire en gedenkwaardige wedstrijd, waarin maar liefst negen doelpunten vielen. Door de 5-4 overwinning behield Fc. Grootegast toen de status van 2e klasse. Een seizoen later volgde alsnog degradatie, gevolgd door een leegloop van spelers. Het werd zaterdag weer een doelpuntrijke ontmoeting, maar gedenkwaardig zal de wedstrijd voor Fc. Grootegast allerminst zijn. Er vielen deze keer zelfs tien doelpunten, maar het aandeel daarin bedroeg voor Fc. Grootegast ‘slechts’ drie.

De wedstrijd begon hoopvol voor Grootegast. Met de wind in de rug werd meteen de helft van de tegenstander gezocht en al in de 3e minuut had Albert Koers de 1-0 op de schoen, toen hij na een combinatie met Robert Kooistra alleen voor het doel kwam. Zijn inzet werd echter door de goalie van Berlikum tot corner verwerkt. Een minuut later diende zich de volgende doelrijpe kans al aan. Mike Homan bereikte met een voorzet vanaf links Robert Kooistra, maar de spits schoot rakelings naast. Vervolgens liet Berlikum een paar aardige aanvallen zien, waarbij de verdediging van Grootegast goed ingreep. In de 14e minuut gaf Johan Beute een lange bal op Mike Homan, die na een mooie aanname de bal met buitenkant links fraai binnenschoot. Lang stond de 1-0 niet op het scorebord, want twee minuten later werd een misverstand tussen doelman Jelmer van Gorp en verdediger Sjac Ausma door Berlikum genadeloos afgestraft. Meteen sloop er ook iets van onrust in het spel van Grootegast. Vooral in de Grootegaster verdediging namen de slordigheden toe. Na bijna een half uur spelen toucheerde Ausma in het eigen strafschopgebied een speler van Berlikum. Deze kwam nog wel tot een schot, maar dat ging naast. De scheidsrechter zag in de actie van Ausma een strafschop en deze werd onberispelijk binnengeschoten. Grootegast ging op zoek naar de gelijkmaker en dwong daarbij een aantal corners af, die veelal prima werden genomen door Rowan Top. Uit één van die corners werd de bal in de 36e minuut bij de 2e paal door een verdediger van Berlikum achter de eigen doelman gewerkt. In het restant van de 1e helft werd duidelijk dat de verdediging van Grootegast deze middag bleef grossieren in slordigheden en de aanvallers van Berlikum af en toe geen strobreed in de weg legden. Voor rust wist doelman Van Gorp met twee prima reddingen nog een nieuwe achterstand te voorkomen, maar na rust zou het helemaal misgaan. Met de wind in de rug en in de wetenschap dat Grootegast achterin deze middag zeer kwetsbaar oogde, trok Berlikum de wedstrijd vrij eenvoudig naar zich toe. In de 46e minuut kreeg Berlikum na een duwfout van Ausma net buiten het strafschopgebied een vrije trap. Vanaf de zijlijn was duidelijk te zien dat de muur niet goed stond. De speler van Berlikum die de vrije trap nam zag het ook en schoot de bal langs de muur rechtstreeks in het doel. Kort daarop werd slecht uitverdedigingen door Berlikum afgestraft en stond het 2-4. De vijfde goal van Berlikum ontstond uit weer een dood spelmoment. Aanvoerder Jelmer Schuil kreeg de bal van dichtbij tegen zijn arm geschoten en de scheidsrechter vond dat een strafschop waard. De strafschopnemer van Berlikum maakte weer geen fout en de 2-5 was een feit. Met nog een half uur op de klok probeerde Grootegast het tij nog wel te keren. Trainer Johannes Veenema paste meerdere wissels toe, maar veel effect sorteerde dit niet. De aanvallers van Berlikum bleven gevaarlijk en het was Ruben Eijzenga die met zijn 4e goal van de middag een voorzet tot voorbij doelman Van Gorp verlengde voor de 2-6. Grootegast meldde zich nog enkele keren voor het doel van Berlikum en vijf minuten voor tijd worstelde Robert Kooistra zich langs twee tegenstanders, schoot binnen en halveerde daarmee de achterstand tot 3-6. Het laatste woord was in de slotminuut voor Berlikum met de 10e goal van de middag. Na afloop was men aan de zijde van Berlikum lyrisch over het eigen aanvalsspel. Zonder aan het frivole spel van de Berlikum-aanvallers veel af te willen doen, laat de merkwaardige 3-7 eindstand zich toch vooral ook verklaren door de off-day van de defensie van Fc. Grootegast.

Aanvoerder Jelmer Schuil van Fc. Grootegast zocht na afloop niet naar excuses: “Het lag niet aan het weer of aan de scheidsrechter, maar aan onszelf. We hebben ons strijdplan gewoon heel slecht uitgevoerd. Meteen na rust kenden we een paar ongelukkige momenten, waaruit drie goals vielen. Vervelend, maar het is niet anders. Volgende week moeten we er weer staan en het veel beter gaan doen”.

Man van de wedstrijd: Ruben Eijzenga (SC Berlikum)

Opstelling Fc. Grootegast: van Gorp, Visser (Wierda), Ausma, de Jong, Schuil (Pompstra), Houweling, Koers (van der Wielen), J. Beute, Homan, Top, Kooistra