Fc. Grootegast legt oud-speler vast als nieuwe hoofdtrainer

GROOTEGAST – Fc. Grootegast heeft voor het komende seizoen de 31-jarige Arjan Veenstra als nieuwe hoofdtrainer vastgelegd. Het is zowel een opmerkelijke als ook een verklaarbare keuze. Veenstra maakt sinds 2016 deel uit van de selectie van het ambitieuze VEV ’67 en fungeert er tevens als Hoofd Jeugdopleidingen en trainer van de JO-19. Tot 2016 doorliep hij bij Fc. Grootegast alle jeugdelftallen en speelde er eveneens in de hoofmacht. Een verhuizing naar Leek en de ambitie om het hogerop te proberen vormden destijds de aanleiding voor zijn overstap naar VEV ’67. Een terugkeer van het ‘geel’ naar het ‘groen’, voelt voor Veenstra als een soort thuiskomen.

Het is voor Veenstra, die in het dagelijks leven als docent lichamelijke opvoeding werkt bij Noordersport, wel een keuze geweest waar hij lang en goed over nagedacht heeft. Dat bleek ook wel tijdens het interview dat De Streekkrant kort voor de jaarwisseling met hem hield. Op de vraag hoe hij tot zijn toch wel opmerkelijke keuze is gekomen, geeft hij een helder antwoord: “Ik heb mezelf de vraag gesteld waar ik nog energie van krijg. Ik ben zelf beslist geen trainingsbeest. Ik vind voetbal een geweldige sport en het zou voor mij geen straf zijn geweest om nog een jaar als speler actief te blijven. Maar ik vind training geven minstens zo leuk en als trainer heb je vanuit een andere verantwoordelijkheid ook een andere invloed op de prestaties die er geleverd moeten worden. Ik merkte dat ik als persoon toe ben aan deze stap. Ik heb het bij VEV ’67 altijd geweldig naar mijn zin gehad en dat zal tot het einde van dit seizoen ook zo blijven. Ik wil het daar goed afsluiten. Het is een prachtige vereniging en ik ben VEV ’67 dankbaar voor het feit dat ik me er als voetballer, trainer en ook als mens verder heb kunnen ontwikkelen. Dit maakt ook dat ik de stap als hoofdtrainer naar de club waar ik ben opgegroeid durf te zetten. Ik ben al ruim tien jaar actief als jeugdtrainer en daarbij was Fc. Grootegast ook mijn eerste club. In de huidige selectie zitten spelers, welke ik destijds in de jeugd ook heb getraind en ook spelers waar ik zelf mee heb gevoetbald.” Angst dat het daardoor allemaal ‘te eigen’ zou kunnen blijken te zijn, heeft Veenstra niet. Hij stelt: “Dat risico is volgens mij goed te tackelen door vast te houden aan een aantal principes. Je moet duidelijk en consequent zijn en iedereen gelijkwaardig behandelen. Verder moet je goed uitleggen wat je doet en waarom. Tot slot moet je zorgen voor een groepsgevoel, waar iedereen bij betrokken is.”

Jannes de Boer, die deel uitmaakt van de Technische Commissie (TC) van Fc. Grootegast, hoorde het betoog van Veenstra met instemming aan en oordeelt als volgt: “Arjan gaf op enig moment aan dat hij dacht aan stoppen met actief voetballen, hoofdtrainer wilde worden en graag in beeld wilde komen bij Fc. Grootegast als daar een vacature zou zijn. Bij onze club kennen we hem natuurlijk goed en omgekeerd geldt dat ook. Wij moesten op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer en Arjan was voor ons meteen wel een interessante optie. We hebben een vacature opgesteld en daarbij werd Arjan één van de sollicitanten. Het gevoel dat we bij hem hadden en zijn brief maakten dat we met hem in gesprek zijn gegaan en binnen de club hebben overlegd. Van een kandidaat werd hij al vrij snel dé kandidaat. We vonden het niet meer nodig om met meer kandidaten in gesprek te gaan en hebben meteen doorgepakt. Dat vond Arjan ook heel plezierig. We hebben een vrij nieuwe TC en dan is het fijn dat je met een nieuw startende trainer samen iets kunt gaan ontwikkelen en opbouwen.” Tijdens het interview was de ambitie daarvoor bij de nieuwe trainer duidelijk voelbaar: “De huidige selectie van Fc. Grootegast heeft veel potentie en er dient zich ook nog eens een talentvolle nieuwe lichting aan. Ik zie het als mijn opdracht en uitdaging om die potentie om te zetten in kwaliteit. Als dat lukt kan succes niet uitblijven en dat levert plezier op. Succes en plezier zijn in het voetbal onlosmakelijk met elkaar verbonden”. Op de slotvraag of hij als de nood aan de man komt zelf nog weer binnen de lijnen als speler actief zal worden, heeft de welbespraakte Veenstra meteen een antwoord klaar: “Dat gaat niet gebeuren. Als de nood wel een keer erg hoog mocht worden, ga ik een beroep doen op mijn tweelingbroer Tim, die bij Fc. Grootegast in het 3e elftal speelt.” En dan lachend: “Een broederdienst kan hij natuurlijk niet weigeren.”