Fiona Zondervan schittert in Vrouw & Werkplaats

DEN HORN – Afgelopen week nam Fiona Zondervan het exemplaar van het boek Vrouw & Werkplaats – 26 vrouwen over hun werkplaats, gereedschap en vakbekwaamheid in ontvangst. Zondervan is hierin met nog 25 andere vrouwen geportretteerd door fotograaf Otto Kalkhoven. 

Otto Kalkhoven (1965) werkt sinds 1999 als professioneel fotograaf. Ambachten, het ‘land’leven, culinair, interieur, portretten, hij vindt het allemaal even leuk om te doen. 

Fotograferen is zijn vak, houtbewerking zijn hobby. Vanuit deze twee passies ontstonden twee uitgaven van het boek Man & Werkplaats waarin hij diverse ambachtsmannen portretteerde. Otto wilde weten of werkplaatsen vandaag de dag nog steeds een typisch mannelijk fenomeen zijn. Zouden werkplaatsen van vrouwen er anders uitzien, hoe staan zij in het ambachtsveld? Hij kwam in contact met beeldhouwer Fiona Zondervan die haar werkplaats heeft in Den Horn.  Zondervan: “Na de middelbare school begon ik met een opleiding om in de zorg met kinderen te werken. De creatieve kant ervan beviel me erg goed. Daarop ging ik korte tijd naar de Kunstacademie, die zich destijds op conceptuele kunst richtte. Dat trok mij niet. Maar ik leerde er wel dat ik goed bleek te zijn in het maken van 3D-vormen. Ik heb het vak vervolgens bij beeldhouwers geleerd. Ik heb het steenhouwen nog met de hand geleerd, maar het scheelt tijd en spierkracht om machines te gebruiken. Ik werk graag met stenen omdat je een beetje met ze moet meebewegen. Met een steen moet je samenwerken, je kunt je wil niet aan een steen opleggen. Dat is de uitdaging. Daardoor is beeldhouwen voor je hoofd en lijf zwaar werk dat je maar een paar uur per dag kunt volhouden.”