Frouwina Bloem tovert muren om tot kunstwerken

‘Je mag meer achterlaten dan alleen je kunstwerk’

BRILTIL – Elke kunstenaar heeft weer een ander canvas. Waar de ene schilder een wit doek voor zich heeft, schildert kunstenaar Frouwina Bloem hele muren vol. Van levensechte landschappen en dieren tot superhelden uit Marvelfilms of karakters uit videospelletjes.

‘Ik heb van alles gedaan voordat ik van mijn hobby mijn werk heb gemaakt,’ vertelt Frouwina Bloem. ‘Ik kon me op school nooit zo goed concentreren, waardoor ik helaas niet de havo kon doen en dus ook niet door kon stromen naar de kunstacademie. Ik wilde graag naar de Schilderschool in Zwolle, tegenwoordig het Cibap. In die tijd was er nog geen studiefinanciering en zou ik zo’n 400 gulden aan treinkosten maandelijks moeten betalen. Ik woonde toen namelijk in Zuidhorn. Ik heb hierdoor geen professionele scholing gehad op het gebied van kunst en ben andere baantjes gaan zoeken. Op een gegeven moment kwam ik bij KPN terecht. In de laatste periode dat ik daar werkte zat ik vooral tussen de techneuten en begon alles grotendeels over business en omzet te gaan. Ik begon mezelf af te vragen of ik dit nog wel wilde. Ik werd er ongelukkig van. Ik merkte dat ik graag mijn creatieve ei wat meer kwijt zou willen kunnen.’ Bloem heeft de creativiteit niet van een vreemde. ‘Mijn vader werkte in de restauratie en was veel bezig met schilderen, houtimitatie, marmeren et cetera. Samen pakten we wat klussen op. Op een gegeven moment kreeg ik de vraag om een grote roze muur te beschilderen bij het kinderdagverblijf waar mijn zoon ook zat. Dat was een muur van 17 meter, een superleuke klus. Toen wist ik het zeker. Dit moet ik doen. Ik ga voor mezelf beginnen.’ In 2007 schreef de kunstenaar zich in bij de Kamer van Koophandel en sindsdien heeft ze altijd opdrachten gehad. ‘Ik heb van alles gedaan. Kabouters schilderen, naambordjes en natuurlijk ook grote wanden. Het was wel opeens iets geks. Je hebt van het ene op het andere moment geen hobby meer, want het wordt je werk. Ik besloot mijn andere kunstprojecten af te sluiten en me volledig op muurschilderingen te richten.’

Bloem heeft veel verschillende opdrachten mogen doen. Van vakantiehuizen op de Waddeneilanden tot klussen in verzorgtehuizen en kinderkamers. ‘De opdrachten variëren zeer. Zo had ik eens een klus in het Zonnehuis. Daar lag een felgroene vloer. Dat was nog best een uitdaging. Je wilt namelijk het kunstwerk wel met de omgeving combineren. Het mag niet met elkaar vloeken. Rondom de dieren liet ik de groene tinten van de vloer terugkomen zodat het mooi in elkaar overvloeide.’ Bloem pakt haar laptop erbij en laat een aantal indrukwekkende werken zien. Van een prachtige trein in het thema van het klassieke leesplankje in Leek tot een screenshot van een documentaire over de visserij op een muur op Ameland of een prachtig en persoonlijk beeld van Australië. ‘Geen dag is hetzelfde. Je komt bij veel mensen echt persoonlijk thuis. We beginnen altijd gewoon even met een bakje koffie en bespreken de opdracht. Je bouwt in een korte tijd toch een band met elkaar op. Ik schilderde eens een Disneywerk bij een zwangere jongedame. Zij heeft die twee- en halve dag achter mij gezeten en we hebben veel gepraat. Ik zit dan natuurlijk met de rug naar haar toe, maar voor mijn gevoel maakt dat het voor mensen makkelijker om hun verhaal te doen. De verhalen die je hoort, je bent soms net een maatschappelijk werker,’ lacht Bloem. ‘Dat maakt het vak wel heel mooi. Je mag meer achterlaten dan alleen je kunstwerk.’ Raadpleeg Instagrampagina @frouwinabloem voor een kijkje in haar werk.