Geen winnaar in Westerkwartierderby

||
|| Foto: ||

Wedstrijd Aduard 2000 – Grijpskerk eindigt in 1-1 gelijkspel

ADUARD –  In Aduard stond afgelopen zaterdag de Westerkwartierderby Aduard 2000 – Grijpskerk op het programma. Vijf seizoenen geleden troffen beide ploegen elkaar voor het laatst in een competitiewedstrijd in Aduard, welke destijds een 2-2 eindstand opleverde. Grijpskerk verzamelde dit seizoen tot afgelopen zaterdag vijf punten meer dan Aduard 2000. De Grijpskerkers bivakkeren daarmee in de middenmoot van de 3e klasse C. Aduard 2000 kijkt vooralsnog vooral naar beneden en staat slechts drie punten boven de nummer laatst. De wedstrijd leverde afgelopen zaterdag, net als vijf seizoenen geleden, geen winnaar op. Na 90 minuten was de stand 1-1. Hoewel aan beide kanten de technische staf achteraf vond dat er ook wel een overwinning in had gezeten, was de puntendeling gezien het wedstrijdverloop wel terecht te noemen.

Na het eerste fluitsignaal van de prima leidende scheidsrechter Peter Pool uit Rottevalle werd er één minuut lang niet gevoetbald. In navolging van het profvoetbal werd afgelopen weekend hiermee ook bij de amateurs een krachtig statement gemaakt tegen racisme. Toen de bal na deze ‘protestminuut’ ging rollen, kwam de wedstrijd maar moeizaam op gang. Zoals verwacht liet Grijpskerk zien dat het over meer voetballend vermogen beschikt, maar Aduard compenseerde dat vrij aardig met een dosis wilskracht en prima wedstrijdinstelling. Over en weer leverden de aanvallende intenties in de beginfase wel enig gevaar op, maar van echt grote kansen was toen nog geen sprake. De eerste echte kans viel pas in de 21e minuut te noteren en die was voor Grijpskerk. Doelman Iddo Kooistra van Aduard keerde daarbij de inzet van Dajo Klunder ten koste van een hoekschop met de voet. Vervolgens kreeg ook Aduard een grote mogelijkheid om op voorsprong te komen, maar Guido Weening zag zijn inzet bij de eerste paal net naast het doel gaan. Het ontbreken van meerdere doelrijpe kansen was vooral ook te wijten aan slordig spel van beide tams. Ongeveer tien minuten voor het rustsignaal kreeg Joost Schoenmaker namens Grijpskerk opeens een grote kans op de openingstreffer. Schoenmaker veroverde op de rand van ‘de zestien’ de bal op de treuzelende Aduard-verdediger Hugo ter Horst. Schoenmaker dook alleen voor doelman Jager op, maar moest in hem zijn meerder erkennen. Jager voorkwam opnieuw met de voet een tegendoelpunt. De eerste helft werd zonder doelpunten afgesloten.

In de tweede helft veranderde het spelbeeld niet veel, maar het was wel duidelijk dat beide ploegen geen genoegen wilden nemen met een doelpuntloos gelijkspel. Grijpskerk greep in de loop van de tweede helft wat meer het initiatief, maar Aduard bleef goed tegenspel bieden en zocht daar waar het kon ook de aanval. Joost Schoenmaker liet enkele keren zijn aanvallende talenten zien, maar hij was deze middag weinig gelukkig in zijn acties. Na ruim tien minuten in de tweede helft kwam doelman Postma opeens ver uit zijn doel, in een poging om een aanval van Aduard te onderbreken. In de botsing die volgde met een speler van Aduard, blesseerde Postma zich daarbij dusdanig, dat hij zich moest laten vervangen door de pas 16-jarige reservedoelman Niels van der Veen. Na het oponthoud slalomde Schoenmaker door de Aduarder defensie en gaf hij de bal breed op Teie van der Hoek, die de bal in kansrijke positie echter maar half raakte en zo een goede kans om zeep hielp. Trainer Rinie Jurna van Grijpskerk besloot halverwege de tweede helft zijn volgende wissel toe te passen en bracht Marco Brander in voor Van der Hoek. Kort daarop werd ook aan de kant van Aduard gewisseld. Mark Carsouw kwam in het veld voor Arjen Baarda. In een fase dat Grijpskerk het meeste recht op een doelpunt had, viel dan ook eindelijk de 0-1. Het was illustratief voor de wedstrijd dat Grijpskerk daarvoor de hulp nodig had van een speler van Aduard. Doelman Kooistra riep overduidelijk ‘los’, toen vanaf de rechterkant van het veld een bal hoog werd voorgegeven. Norbert van der Kamp luisterde hier niet naar en kopte vallend in een poging om naast te koppen, de bal onhoudbaar achter zijn eigen doelman. Aduard was even van slag en zag kort daarop Schoenmaker bijna de score verdubbelen. Tot opluchting van de thuisploeg schoot Schoenmaker na een slalom de bal te laconiek in en bracht Postma andermaal redding. Aduard rechtte vervolgens de rug, waarbij vooral Arend-Jan Linde het voortouw nam. Trainer Roy Kamps dirigeerde zijn mannen naar voren en ging achterin één op één spelen. Ook bracht hij Marc Veltens in voor Rick Kazemier. Bij Grijpskerk werd Schoenmaker vervangen door Raymond Pietens. Namens Aduard was Leon Smits vervolgens dichtbij de gelijkmaker. Hij nam de bal met de borst aan, haalde goed uit, maar zag de bal een metertje naast gaan. Het was de opmaat naar een opwindende slotfase, waarin doelman Kooistra nog een keer prima redde en de jeugdige doelman Van der Veen aan de overkant een afstandsschot losliet, maar Aduard daarvan niet kon profiteren. Niet veel later viel de toch wel verdiende gelijkmaker voor Aduard via Marc Veltens, die goed reageerde op een pass van achteruit en met een schuiver doelman Van der Veen het nakijken gaf. Aduard rook zelfs nog even aan de overwinning, maar doelman Van der Veen wenste daar niet aan mee te werken en liet nog een prima redding zien. Zo kreeg de wedstrijd geen winnaar en moesten beide ploegen zich tevreden stellen met een punt.

Beide trainers waren na afloop van mening dat er voor hun ploeg wel een overwinning had ingezeten. Grijpskerk trainer Rinie Jurna wees daarbij vooral op de kansen die Joost Schoenmaker kreeg, maar die deze middag niet aan hem waren besteed. “Wij kregen denk ik te weinig met een punt en zij zijn er heel erg blij mee”, vertelt Jurna. “Wij hebben een jong team en we spelen naar onze mogelijkheden”. Aduard trainer Roy Kamps was tevreden over het spel van zijn ploeg: “Zij kregen de betere kansen, maar ik vond ons beter spelen. Na een ongelukkige eigen goal hebben we veerkracht getoond en er veel energie ingegooid. We hadden toen wel recht op nog een tweede goal. Maar ik ben vooral ook blij met het behaalde punt. We hebben Grijpskerk goed partij geboden”.

Man van de wedstrijd: Arend-Jan Linde