Gelukkige overwinning voor GSVV tegen buurman ASC’75

|||||
||||| Foto: |||||

AUGUSTINUSGA – ASC ’75 ontving afgelopen zaterdag op eigen terrein ‘buurman’ GSVV. De belangen waren vooraf aan beiden kanten duidelijk. ASC ’75 zou bij winst de tweede plaats op de ranglijst behouden, terwijl GSVV bij een overwinning in de buurt van die tweede plaats zou kunnen komen. ASC ’75 deed zichzelf met name in de eerste helft tekort, door een handvol grote kansen niet te benutten. Het verschil zou dus in de tweede helft gemaakt moeten worden. Opnieuw waren de meeste kansen voor de thuisclub, maar een doelpunt van rechtsachter Cor Hoeksma van GSVV betekende dat de drie punten meegenomen werden naar Gerkesklooster.

In de openingsfase was het meeste balbezit voor GSVV, dat ook enkele keren gevaarlijk werd. ASC-doelman Allard van den Bosch werkte in de 3e minuut ternauwernood een verraderlijk schot met één hand tot corner en voorkwam even later met een prima ingreep dat Jesse Eghuizen uit een pass van Marco Kooistra tot een afronding kon komen. Rond de 10e minuut viel het eerste wapenfeit van ASC te noteren. Han Zwart trok de bal vanaf de achterlijn voor, waarna de bal voor de voeten van Hielke van Dijk terecht kwam. Van Dijk raakte de bal niet vol, maar zag de bal wel onbereikbaar voor doelman Joren van Manen via de buitenkant van de paal over de achterlijn rollen. ASC werd vervolgens dreigender en speelde meer op de helft van de tegenstander. GSVV moest terug en beperkte zich wat meer tot uitvallen, via het beweeglijke spitsenduo Wichard Alink en Marco Kooistra. Dit oogde wel een aantal keren dreigend, maar leidde niet echt tot grote of doelrijpe kansen. Die kwamen er wel voor ASC. Zo bracht Timon van den Bosch eerst Han Zwart in stelling en even later Hielke van Dijk. Zwart schoot de bal hard en laag voorlangs het vijandelijke doel en Van Dijk schoot de bal een meter naast. Na ruim een half uur spelen kopte ASC-verdediger Niels Weening de bal na een hoekschop van Tamme de Boer prima in, maar doelman Van Manen wist de bal te keren. In de herkansing zocht Weening het doel net iets te hoog. Mede door enkele prima ingrepen van verdediger Tjipke van der Veen, wist GSVV de eerste helft schadevrij door te komen.

In de tweede helft was het duel weer wat meer in evenwicht. De betere kansen bleven echter voor ASC, maar de mannen van trainer Arend de Boer hadden het vizier duidelijk niet op scherp staan. ASC kreeg meerdere hoekschoppen te nemen, maar ook daaruit werd niet gescoord. Johan Nicolai was er nog het dichtstbij, maar hij tilde de bal van dichtbij net over de lat. GSVV werd vooral weer gevaarlijk via een paar snelle uitvallen. In de 68e minuut dacht GSVV op voorsprong te komen, maar er was al gevlagd en gefloten voor buitenspel. Zes minuten later was het bijna raak voor GSVV, toen Eghuizen Kooistra aanspeelde. Kooistra haalde in één keer uit, maar Van Manen sloeg de bal met een prima reflex tot corner. Het was uitstel van executie. De afgeslagen bal vanuit de corner, kwam voor de voeten van de vrijstaande Cor Hoeksma. Zijn inzet werd onderweg nog getoucheerd, maar belandde via de handen van doelman Van der Bosch in het doel. In het laatste kwartier viel ASC met de moed der wanhoop aan, maar GSVV toonde zich vastberaden om de 0-1 over de streep te trekken en zo ASC de rekening te presenteren voor de gemiste kansen. Aan de kant van GSVV was Wichard Alink intussen vanwege liesklachten vervangen door Niels Pel en bij ASC paste Arend de Boer een dubbele wissel toe. Hij bracht Eric Posthumus en Fokke Veenstra in voor Johan Nicolai en Roelof Tuinstra. Kort voor tijd was Han Zwart dichtbij de gelijkmaker. Hij schoot een vrije trap richting de kruising, maar doelman Van Manen wist de bal tot corner te verwerken. In de extra tijd keerde doelman Van den Bosch nog een inzet van Gerrit Jagersma en schoot Tamme de Boer nog een keer hoog over. Het voert wat te ver om van een ‘gestolen’ overwinning voor GSVV te spreken, maar feit is wel dat de gelukkigste de wedstrijd heeft gewonnen.

Trainer ASC-trainer Arend de Boer reageerde na afloop teleurgesteld: “We misten vooral in de eerste helft meerdere opgelegde kansen en hadden toen al het verschil kunnen en moeten maken. Als je zelf de kansen niet benut, dan weet je dat de tegenstander vaak wel een goal gaat maken. Die voetbalwet trad vanmiddag in werking”. Zijn collega Theo de Vries van GSVV was uiteraard blij met de 3 punten: “Voor ons was het aanhaken of toch eerst weer afhaken. Nu houden we zicht op de bovenste plaatsen. Een gelijkspel had de verhoudingen denk ik wat beter weergegeven. Maar daar klaag ik uiteraard niet over”.

Man van de wedstrijd: Cor Hoeksma

Opstelling ASC ’75: A. van den Bosch, Tuinstra (Veenstra}, Pool, Weening, Alma, Wijma, van Dijk, Nicolai (Posthumus), T. van den Bosch, Zwart

Opstelling GSVV: van Manen, Keuning, Hoeksma, Bosma, Jagersma, Tj. van der Veen, Eghuizen, Storm, J. van der Veen, Alink (N. Pel), Kooistra