Gosse Koopmans maakt schilderij van Serious Request

Eastermar - Gosse Koopmans

Grandioze entourage op doek

EASTERMAR – Het spektakel rondom Serious Request in Leeuwarden mag dan inmiddels afgelopen zijn, kunstschilder Gosse Koopmans uit Eastermar hoopt ook na het radiospektakel van 3FM nog een flink bedrag binnen te halen voor het Rode Kruis. Toen het Glazen Huis van 3FM op het Wilhelminaplein in Leeuwarden stond, maakte hij een schilderij van dit tafereel. ‘Al geruime tijd was ik bezig met de gedachte iets te doen voor Serious Request. Ik heb lang gedacht over hoe ik dat zou kunnen doen, totdat ik op een ochtend de ingeving kreeg om te doen wat voor mij het meest voor de hand ligt. Namelijk schilderen op locatie, iets wat ik veel doe. Eerst ben ik gaan kijken naar de weersverwachtingen om de meest geschikte dag uit te zoeken om te gaan schilderen. Dat bleek vrijdag de twintigste te zijn. De dag ervoor ben ik gaan kijken op het plein, of ik iets zou kunnen met de sfeer en de situatie. Ik was meteen verkocht, want het was een grandioze entourage. Zeer veel positieve energie en een beeld, wat zich goed leende om vastgelegd te worden op een schilderij. De dag daarop ben ik naar Leeuwarden gegaan en heb een plek gevonden op de trappen van het Paleis van Justitie. Vanaf die plek heb ik het schilderij die middag gemaakt,’ vertelt Koopmans. Gosse Koopmans vindt het belangrijk dat het schilderij geld gaat opleveren voor het Rode Kruis. ‘Omdat het evenement dit jaar zo dicht bij huis georganiseerd werd, ben ik me gaan verdiepen in de actie. Het sprak me erg aan, aangezien het geld wordt besteed aan projecten voor kwetsbare kinderen. Bovendien leende dit evenement zich voor mij ook goed om te schilderen, dus het paste wat dat betreft ook qua beeld en onderwerp bij mij.’ Normaliter verkoopt Koopmans zijn schilderijen in de Koopmans Galerie in Earnewâld. Het is de eerste keer dat Koopmans een schilderij laat veilen. ‘Men kan een bod doen tot en met 31 januari 2014 via mijn eigen website www.gossekoopmans.nl. De hele opbrengst gaat naar Serious Request. Het schilderij is nu te zien in Galerie Koopmans tijdens de wintertentoonstelling.’ Deze wintertentoonstelling is meer dan de moeite waard om te bezoeken. Er zijn momenteel werken te zien van Hans Jouta (bronzen beelden), fotografie/poëzie van Abe de Vries, glaswerk van Edith Benedictus en olieverfschilderijen van Koopmans, die voor een groot deel geïnspireerd zijn door de winter. ‘Sneeuwlandschappen, schaatsers en natuur zijn te zien in deze winterexpositie. Van kinds af aan ben ik een fervent liefhebber van het schaatsen. Ik heb meerdere keren de Elfstedentocht geschaatst, wat ik ook in verschillende schilderijen heb verwerkt, en momenteel schaats ik twee keer per week op het ijs van Thialf. In het schaatsen zitten allerlei elementen die te maken hebben met verschillende aspecten van het bestaan, zoals emotie, discipline, balans, doorzettingsvermogen, omgaan met frustratie, het nastreven van een doel, willen winnen, maar juist ook het genieten. Bovendien is het een wonderlijk iets, dat wanneer de temperatuur onder het nulpunt komt, water verandert in ijs. Het blijft iets mysterieus, dat men zich plotseling kan voortbewegen op water, zonder te verdrinken, als het goed is. Dat heeft me altijd al geboeid.’ Voor het schilderij van Serious Request hoopt Koopmans minstens €4000,- op te halen voor het Rode Kruis. Een bod uitbrengen op het schilderij kan tot en met 31 januari 2014 via de website www.gossekoopmans.nl