Grijpskerk laat te laat ware gezicht zien en krijgt draai om de oren

||||
|||| Foto: ||||

GRIJPSKERK – In de derde klasse C stond afgelopen zaterdag de wedstrijd Grijpskerk tegen Holwierde op het programma. Grijpskerk, de kampioen van de gelijke spelen - de ploeg pakte al zesmaal een punt -, keek uit naar de wedstrijd. Holwierde heeft een punt minder en bij winst zou Grijpskerk op 24 punten komen en aansluiting met de subtop vinden. Dat zou moeten lukken, want de ploeg van trainer Jurna speelde vorige week buitengewoon knap gelijk tegen koploper Be Quick 1887 uit Haren, dat al zeven punten voorsprong heeft op de nummer twee. Door de knappe prestatie van de roodhemden waren de verwachtingen afgelopen zaterdag op sportpark ‘De Enk’  dan ook hoog gespannen. Het pakte echter heel anders uit.

Al na drie minuten moest doelman Postma de bal uit het net vissen. De waarschuwing voor een op handen zijnde afstraffing kwam vier minuten later toen Holwierde opnieuw scoorde, maar de scheidsrechter deze goals wegens (vermeend) buitenspel afkeurde. In de elfde minuut werd de onvermijdelijke 0-2 gescoord door een onnodig veroorzaakte vrije trap op de rand van het eigen 16-meter gebied. De bal verdween via de lat onhoudbaar achter doelman Postma en zo keek Grijpskerk al na dik tien minuten spelen tegen een 0-2 achterstand aan. De ploeg was geen schim van die van een week ervoor. Het ontbrak eigenlijk aan alles wat nodig is om een wedstrijd te winnen. Achterin had met name de rechtsback Penninga het zwaar en werd in de rust gewisseld. De middenvelders werden overlopen doordat opkomende backs niet werden opgepakt en de verdedigers achteruit liepen. Zo werd het middenveld van Grijpskerk overlopen, kwam het niet in de duels en de tactische overmacht van Holwierde legde de ploeg lam. Het maakte al vanaf de tegengoal een aangeslagen indruk. Eenmaal in balbezit werd de bal vrijwel direct weer ingeleverd. De spitsen werden niet bereikt en vanaf de bank zag de technische leiding Jurna/Hoolsema het helemaal fout gaan. Pas in de 21e minuut werd Grijpskerk voor het eerst dreigend, zonder dat het uitmondde in een kans. Een actie van Jesse Broeils leverde een behoorlijke voorzet op, maar typerend voor de eerste helft stond er niemand in positie er iets mee te doen. Doelman Postma voorkwam met aan aantal reddingen een blamage, maar ging zelf na dik een half uur voetballen in de fout, door onder een hoekschop door te lopen en zo stond na 33 minuten de ijskoude stand van 0-3 op het scorebord. Het enig wapenfeit dat Grijpskerk er in de eerste helft tegenoverstelde, was een gevaarlijke diepe bal op spits en topscoorder Schoenmaker, maar hij faalde. En dus donderde het tijdens de rust in de kleedkamer. Een kansloze 0-3 achterstand en ergens ook nog eens onnodig, want twee doelpunten vielen uit dode spelmomenten.

Na het onweer in de kleedkamer, klaarde het tijdens de tweede helft behoorlijk op. Trainer Jurna had ingegrepen en had Tillema en Klunder ingebracht ten koste van Broeils en Penninga. Natuurlijk waren niet alleen deze spelers verantwoordelijk voor de malaise van de eerste helft, maar feit is dat het de tweede helft een stuk beter draaide. Er werd beter door gedekt en sneller naar voren gespeeld, waardoor de middenvelders in de duels konden komen. Holwierde werd teruggedrongen op eigen helft en daar ligt juist hun kwetsbaarheid. Voorin hebben de Noord-Groningers zeer handige spitsen die bovendien graag en veel van positie wisselen en daardoor een ware plaag vormden voor de defensie. Achterin zijn de krachten een stuk minder en daar maakte Grijpskerk de tweede helft dan toch gebruik van. Al na vijf minuten in die tweede helft had Schoenmaker pech door snoeihard de paal te raken en ook in de rebound werd het net niet gevonden. Het had zomaar de 1-3 kunnen betekenen en de wedstrijd op zijn kop kunnen zetten. Een paar minuten later was het dan toch zover. Een mooie aanval werd afgerond door Teie van de Hoek: 1-3 en Grijpskerk rook bloed. Het drong aan en werd een paar maal behoorlijk dreigend. Het verschil tussen de eerste en tweede helft was groot. Maar zoals het zo vaak gaat in het voetbal is er een ijzeren wet die zegt dat als je zelf niet scoort, de tegenstander het wel doet. Zo ook nu. In de 58e minuut werd het niet 2-3 maar 1-4. Onverdiend, maar ook een beetje kenmerkend. Het was het gevolg van zwak verdedigen. Toch lieten de mannen van coach Jurna het hoofd niet hangen en dat verdient een compliment voor deze jonge groep. Ze trachten zich terug te vechten in de wedstrijd en een paar minuten na de tegengoal kreeg de goed spelende aanvoerder Van de Kamp vanaf elf meter de kans een te makkelijk gegeven strafschop te verzilveren en dat buitenkansje liet hij zich niet ontnemen: 2-4. Nog een half uur had Grijpskerk iets aan de achterstand te doen. Met geloof en passie werd de jacht op een doelpunt ingezet, maar alle inzet ten spijt, het net werd niet meer gevonden. Het kleine beetje geluk ontbrak en voor de wedstrijd was dat jammer. De aansluitingstreffer had voor een spannend slot kunnen zorgen, want de verdediging van Holwierde had een lastige tweede helft. Uiteindelijk viel de treffer vlak voor tijd dan toch weer aan de andere kant, toen doelman Postma een afstandschot los liet en de doorgelopen spits makkelijk de vijfde Holwierdse treffer liet aantekenen. Uiteindelijk een verdiende nederlaag, gezien het spelbeeld van de eerste helft. Een veerkrachtige tweede helft voorkwam echter een enorm pak slaag en zo bleef de schade beperkt tot een flinke nederlaag, maar ook een perspectiefrijke tweede helft.

Trainer Jurna: “Eerste helft bedroevend, goed herstel”
Trainer Jurna was geschrokken van de eerste helft maar kan het herstel waarderen. “Als je na twee minuten spelen al een tegentreffer krijgt, dan doet dat wat met de groep. Ik heb te maken met zeven of acht 18 tot 20 jarigen en dat is gewoon een heel jonge groep. Dan merk je dat zo’n tik hard aankomt. Als je een paar minuten later weer een doelpunt tegen krijgt, dan helpt dat niet. We werden angstig, verloren alle duels, werden tactisch overspeeld en durfden niet meer vooruit te voetballen. In de rust heb ik geprobeerd dingen recht te zetten, mensen aan te spreken en samen met een paar wissels probeer je dan het tij te keren. Van de tweede helft heb ik best genoten. Toen lukte het wel. We durfden weer te voetballen en speelden met een hele andere energie. Met iets meer geluk maak je zelf een doelpunt meer en de tegenstander een minder en kom je zelfs terug in de wedstrijd. Dat lukte dan niet, maar de tweede helft is zoals we willen voetballen. Ik ben al blij dat we met deze jonge jongens in een hele zware klasse al zoveel punten gepakt hebben. Bij een jonge groep hoort wisselvalligheid. Ik neem ze niets kwalijk en hopelijk leren ze van deze wedstrijd”.