Grijpskerk voert na overwinning op TLC de ranglijst aan

Grijpskerk –  Afgelopen zaterdag boekte Grijpskerk de derde overwinning van het seizoen. Tegenstander was TLC uit Leek-Tolbert, dat met de cijfers 5-2 naar de andere kant van de A7 teruggestuurd werd. Grijpskerk behield haar ongeslagen status en staat nu met 11 punten uit 5 wedstrijden op basis van een beter doelsaldo op de eerste plaats van de ranglijst. De competitie is nog lang, maar Grijpskerk heeft ontegenzeggelijk een team, dat mee kan blijven doen om de bovenste plaatsen. Van euforie is echter nog geen sprake en zeker niet bij de ervaren oefenmeester Rinie Jurna. Als geen ander weet hij dat er elke wedstrijd optimaal gepresteerd moet worden om de hoge klassering vast te houden.

In de eerste 20 minuten zag het er niet naar uit dat Grijpskerk een ruime overwinning zou behalen. TLC kwam goed uit de startblokken en greep met prima combinatiespel het initiatief. Het leidde niet tot doelrijpe kansen, maar die kreeg Grijpskerk ook niet. De thuisploeg probeerde vooral via de lange bal de spitsen Joost Schoenmaker en Brian Tefi te bereiken, maar daar kwam in het eerste deel van de wedstrijd nagenoeg niets van terecht. De eerste doelrijpe kans was na een minuut of twintig spelen dan ook voor TLC. Topschutter Jetse Tuithof schoot de bal echter ruim voorlangs. Vier minuten later was het Jelle Schoemaker van Grijpskerk, die de wedstrijd openbrak. Net over de middellijn zette de lichtvoetige aanvaller een versnelling in, die de verdedigers van TLC te machtig was. Schoenmaker snelde een paar tegenstanders voorbij en passeerde doelman Tjeerd van Dijk van dichtbij met een simpele voetbeweging. Met dit doelpunt kantelde de wedstrijd. TLC was niet langer bovenliggend en Grijpskerk kwam beter in de wedstrijd. Na een klein half uur spelen zette de verder vrij onzichtbare Brian Tefi met een prima uithaal van buiten de zestien de 2-0 op het scorebord. Het aangeslagen TLC leek rijp voor meer tegengoals, maar Grijpskerk liet enkele prima mogelijkheden op meer goals liggen. Vijf minuten voor rust was de eerste gele kaart van de wedstrijd voor Steinar Miedema van TLC, die veel te laat een tackle inzette op de opstomende Matthias Penninga. Kort voor rust werd TLC gevaarlijk vanuit een corner. Doelman Dirk-Jan Postma werkte de bal niet goed weg, maar zag tot zijn opluchting dat de bal door een ploeggenoot werd weggewerkt. Iets later kreeg Brian Tefi een uitgelezen kans om de 3-0 te maken, maar hij schoot in kansrijke positie ruim naast. De vraag was of TLC er in de tweede helft nog weer een wedstrijd van zou weten te maken. Die intentie werd door TLC zeker aan de dag gelegd, want aan strijdlust ontbrak het niet. De verdediging van Grijpskerk gaf echter nauwelijks iets weg en in aanvallend opzicht werd de thuisclub gevaarlijker dan de bezoekers. In de 59e minuut ging de bal voor Grijpskerk op de stip. Jelle Schoenmaker liet een prima aanname volgen door een passeeractie, maar hij werd daarbij binnen het strafschopgebied neergehaald. Jesse Broeils voltrok vanaf elf meter onberispelijk het vonnis. Het sierde TLC dat het ook na deze onoverbrugbare lijkende achterstand bleef strijden voor een beter resultaat. Met nog ongeveer 25 minuten op de klok verkleinde Jetse Tuithof de achterstand tot 3-1. Hij kreeg de bal in de zestien wat gelukkig voor de voeten en schoot op doel. Volgens de Grijpskerk-verdediging werd de bal nog aangeraakt door een buitenspel staande speler, voordat deze achter doelman Postma verdween. Zowel de grensrechter als de scheidsrechter constateerden dit niet, zodat de treffer werd goedgekeurd. TLC had nog tijd om op zoek te gaan naar de aansluitingstreffer, maar die kwam er ondanks enkele verwoede pogingen niet. Het leidde tot de nodige irritaties bij de gasten en dat kwam hun spel niet ten goede. Vrijwel elke beslissing van de scheidsrechter werd bekritiseerd. De definitieve beslissing viel in de 81e minuut, toen Joost Schoenmaker na een doorkopbal van invaller Bjorn Baar vrij baan kreeg en zijn doelpunt kon meepikken. Volgens de grensrechter van TLC kreeg Schoenmaker de bal in buitenspelpositie, maar de scheidsrechter ging niet in die visie mee en keurde de treffer goed. Met nog enkele minuten te spelen ging de bal na een overtreding van Stefan Reker ook voor TLC op de stip. Sven Postma schoot beheerst raak en bracht de achterstand terug tot 4-2. Toch was het laatste woord aan Grijpskerk, want meteen na de aftrap verlengde de kort daarvoor ingevallen Wouter Postma een pass van achteruit van Jesse Broeils met het hoofd voor de 5-2 eindstand. Trainer Hemmo de Wal van TLC baalde dat zijn ploeg het overwicht in de eerste 20 minuten daarna niet kon vasthouden en daardoor de grip op het duel kwijtraakte. Hij berustte in de nederlaag, maar vond wel dat deze te hoog was uitgevallen. Trainer Rinie Jurna van Grijpskerk zag ook dat zijn ploeg in de eerste 20 minuten niet echt thuis gaf: “We waren daarna beter bij de les en scoorden een paar prima goals. Ik ben vooral ook tevreden met de inbreng van de jonge wisselspelers, die het team niet zwakker maakten. We staan nu mee bovenaan, maar ik reken me nog niet rijk. We bekijken het van week tot week en mogen geen enkele wedstrijd te licht opvatten”.

Man van de wedstrijd: Jelle Schoenmaker

Opstelling Grijpskerk: D.J. Postma, Penninga, van de Kamp, Reker, Leijenaar (Soldaat), Broeils, de Boer (W. Postma), Schreurs, Jelle Schoenmaker, Joost Schoenmaker, Tefi (Baar).

Opstelling TLC: van Dijk, Postma, Sandroesie (Bolwijn), Aalders, Thijs, Miedema, Vegter, Mossel (de Bruin), J. Tuithof, de Jong, R. Tuithof