Grootegast komt laat op stoom tegen LEO; Niekerk weerstaat kampioenskandidaat

Voetbaloverzicht

STREEK – De streekderby FC LEO-FC Grootegast werd een derby-onwaardige 2-7. Grijpskerk is terug op aarde na het verlies in Rottevalle. Buitenpost staat alweer stevig in de subtop, na winst op Omlandia. Aduard 2000 was opnieuw dichtbij een stunt. Niekerk hield kampioenskandidaat Amicitia op een gelijkspel. VVSV’09 kreeg dubbele cijfers om de oren. Zuidhorn speelde een bijzonder attractieve wedstrijd tegen Heerenveense Boys (zie verslag elders).

Buitenpost speelde thuis tegen Omlandia, de bekende opponent uit Ten Boer. ‘De Blauwkes’ zegevierden met 3-1. Buitenpost kwam flitsend uit de startblokken. Joran Olijve nam de ploeg van Rene van der Weij bij de hand door twee keer te scoren. De oppermachtige thuisclub verzuimde ruimer afstand te nemen. Na rust kwamen de Grunningers toch terug (2-1) en was het ‘vrouwen en kinderen’ eerst bij Buitenpost. Dorian Berisha maakte pas vlak voor tijd een einde aan de onzekerheid, die in de ploeg sloop. Buitenpost staat er opnieuw goed voor en bezet de vierde stek. ’t Fean ’58 ontving Nijland, voormalig derde klasser uit Wymbriseradiel. Het bleef doelpuntloos: 0-0. De Feansters hadden het lastig met het countervoetbal van de gasten. Doelman Theo van der Meer voorkwam in de eerste helft de 0-1. De thuisclub acteerde voor rust beter dan in de tweede helft. ’t Fean kon zich wel leven met het gelijkspel tegen de debutant die zowaar de leiding heeft. De streekderby FC LEO-FC Grootegast zou volgens de bookmakers een duidelijke prooi voor Grootegast worden. Dat werd het ook, maar daar zag het aanvankelijk niet naar uit. De Leensters stonden na veertig minuten op een 2-1 voorsprong. In de laatste vijf minuten voor de thee scoorden de gasten twee keer tegen: 2-3. “En dat heeft ons genekt”, weet routinier Eduard Zuidema zeker. Direct na de pauze werd het 2-4 en was de strijd gestreden. Grootegast liep nog uit naar 2-7. “Zonde. Er was veel publiek. Maar zij gaan voor het hoogste en wij voor handhaving”, gaf Zuidema het verschil aan. Johannes Douma, trainer van Grootegast, erkende dat zijn ploeg het lastig had. “We waren niet scherp. We hadden in de eerste helft al afstand moeten nemen. Het is een leermoment; elke wedstrijd moet je er vanaf minuut 1 staan”. Overigens scoorde Rick Buma liefst vier van de zeven treffers. Grootegast deelt nu de koppositie met Marum. LEO bivakkeert voorlopig in de onderste regionen. Grijpskerk moest afreizen naar Rottevalle, de nummer 9 van vorig jaar in deze klasse. Het zegt niets, Grijpskerk ging de boot in: 4-3. Het winnende doelpunt viel vlak voor tijd. “Rottevalle stond steeds aan de goede kant van de score. We kregen kansen op 4-4, maar het had ook 7-7 kunnen worden”, meende leider Jeen Brioels, die het verder een stevige pot vond: “de mannen van Rottevalle tegen de jongens van Grijpskerk”. De jongens zijn terug op aarde. Aduard 2000 speelde uit bij VVG, de ongenaakbare koploper tot dusver. “Net toen we dachten hij valt niet meer werd het toch 1-0”, schetste Rob Vliek de winnende treffer van de stadjers. Een dubieuze vrije trap van Jhonny Meter die de kruising in vloog. Aduard had de zaak op orde en was voorbereid op een tweede stunt (na Pelikaan S, red.). “We hebben het perfect gedaan tegen deze ploeg die nog sterker is dan vorig jaar”. Opende stuitte op Wykels Hallum, dat wisselvallig is begonnen, maar wel hoog geklasseerd staat. Niet voor niets. Opende moest buigen: 1-5. Het beeld was anders. En bekend. “We kregen zeven, acht opgelegde kansen”, zag Jan Dikkers. Het verschil: de kleine kansjes van Wykels gingen erin, de reuzenkansen van ons niet. De jonge jongens missen het gochme. Het is leergeld dat je moet betalen”. Er past wel de nuance. Opende speelde wel tegen spelers als Jurjen Bosch, die een Cambuur –verleden heeft. Niekerk mocht aantreden tegen Amicitia VMC, dat nog de volle buit had. Na het drama van vorige week zette Niekerk het meer dan recht. In tegenstelling tot vorige week gaf Niekerk zaterdag wel volop strijd. “En dan dwing je een terechte uitslag van 3-3 af”, vond trainer Marcel Hiemstra. De 3-3 werd in de laatste minuut afgedwongen. In een alles of niets-slotoffensief kreeg de thuisclub de beloning. Dennis van der Velde was de maker. Beide andere doelpunten werden gemaakt door Edwin Zwier. “We kunnen met opgeheven hoofd naar de volgende wedstrijd”, zei Hiemstra. De Lauwers had niets te vertellen tegen VIOD dat met 0-4 Warfstermolen en omstreken verliet. “Het was te verwachten, dit is de kampioensploeg ‘par excellence’”, omschreef trainer Gerlof Kootstra in zijn beste Frans. “Een punt was een bonuspunt geweest. Hier moet je je bij neerleggen”. Hekkensluiter GSVV kreeg Lions ’66 uit Leeuwarden op bezoek. De promovendus stond bij rust al voor en won uiteindelijk ook ruim: 1-4. In de voorbereiding kwam het euvel al aan het licht: GSVV ontbeert een echte spits. Wichard Alink maakte dan wel de eretreffer voor de ploeg van It Kleaster . VVSV’09 moest in Twijzelerheide aantreden tegen VVT en werd er niet vrolijk van: 11-1 nederlaag! Wiebe Aardema van de thuisclub was met zes doelpunten bijzonder productief. Zeester was sparringpartner van Haulerwijk, maar de ‘nieuwe’ ploeg uit Zoutkamp liet niet met zich sollen. Het werd opnieuw een minieme nederlaag: 0-1. Na de 0-1 kreeg Zeester nog voor rust een grote kans op 1-1, maar de Friese keeper bracht redding. Na rust hadden de gasten een groot overwicht, maar leverde het geen doelpunten meer op. OKVC speelde ‘op verplaatsing’, bij Drogeham. De Hamsters en Olhoof hielden het op 1-1. Pieter Sieperda scoorde namens OKVC. Dat er evenwicht is tussen beide ploegen blijkt uit de actuele stand, waarin beide clubs in alles precies gelijk staan.

Surhuisterveen speelde zondag bij Smilde’94 en liet weinig heel van de Drenten: 0-6. Een duidelijke zaak. “Daar kun je mee thuiskomen en ik kom net thuis”, grapt trainer Andre de Vries. Surhuisterveen kwam op slag van rust voor en dat was niet onverdiend, want de gasten hadden een licht overwicht. In de tweede helft had Surhuisterveen het slechts lastig met een opgefokt Smilde, waarvan een speler rood kreeg. Surhuisterveen kwam niet in de problemen. Bart Cazemier en Leon van Dijk scoorden beiden twee keer. . Eenrum moest thuis tegen Westerwolde. De club had vooraf weinig vertrouwen – aangezien de ‘roodbaadjes’ vijf basisspelers misten- en dacht dat een gelijkspel het hoogst haalbare was. Het werd zowaar een 1-0- overwinning! Nick Rijzinga was de gevierde man. Eenrum staat na dit resultaat knap vierde. Kloosterburen had wat goed te maken. In Froombosch werd even gram gehaald: 0-6. Voor de Westerkloosters scoorde Marcel Remijn twee keer. De overige schutters: Lex Stok, Joost Gerdes, Marco Bos en Jasper Wiersum. Kloosterburen hangt nu nog in de staart, bij een volgende zege op VVK komt de subtop in zicht.