Grootegast rekent zich te snel rijk tegen Opende; mooie zeges Zuidhorn en Grijpskerk

|
| Foto: |

Voetbaloverzicht

STREEK – De ‘wedstrijd van de streek’ was Opende-Grootegast, dat zoals verwacht – nummer één tegen nummer laatst- in een Grootegaster zege eindigde, al bood Opende nog flink tegenpartij: 2-3. Zuidhorn en Grijpskerk boekten mooie en ruime overwinningen: respectievelijk 4-0 en 6-0.

Buitenpost ging in Leeuwarden onderuit tegen promovendus Blauw-Wit ’34. Trainer Rene van der Weij sprak voor Omrop Fryslan zijn teleurstelling uit en doelde met name op de 0-1 voorsprong die als sneeuw voor de zon verdween. Na de 3-1 rechtten de Blauwkes de rug weer en speelde Buitenpost zoals Van der Weij voor ogen had. De nederlaag kon niet worden voorkomen: 3-2. De derby tegen BCV zaterdag komt als gelegen, om iets recht te zetten. ’t Fean ’58 verloor zoals verwacht van nummer drie Be Quick. Het werd 4-0 in Dokkum. De zwaar gehavende Feansters konden het eerste half uur nog mee. Maar nadat Theo van der Meer zich verkeek op een vrije trap (1-0), trok de thuisclub de teugels strak aan en voorkwam dezelfde keeper een monsternederlaag als vorig seizoen. Komende zaterdag de kraker onderin: ’t Fean’58-ONT. De gemeentelijke derby tussen Opende en Grootegast werd een zege voor Grootegast. Niet geheel verrassend gezien de stand (nummer één tegen nummer laatst). De streekderby leefde al tijden en de driehonderd kijkers (het Peender deel dan) hoopten op een stunt van de rode lantaarndrager. Het plan van Opende was om het betere spel van de gasten te ontregelen door een compact middenveld. Dat lukte wel, maar toch stond Grootegast bij rust met 0-2 voor door doelpunten van Rick Buma en Ite Hoolssema. Na rust maakte Jeroen Beerlings er 0-3 van en rekende Grootegast zich rijk. Opende bleef komen en kwam in de eindfase nog sterk terug. Dankzij Arnold Oosterbaan en Jarno Westerhof beleefde de ploeg van Johannes Douma nog hete minuten aan de Olde Wierden. Eindstand: 2-3. “We zijn niet afgegaan. Ik ben dan ook niet ontevreden, ondanks de nederlaag”, aldus voorzitter Jan Dikkers. Fc. Grootegast ligt op koers en behoudt de koppositie. Zuidhorn speelde een hele goede wedstrijd tegen het nietige Zwaagwesteinde. Zuidhorn begon enorm gretig en dit resulteerde in de vroege 1-0 van Jan Peter Steenbergen. Na de 2-0 volgde ook al de derde, na een schitterende aanval. Het werd 4-0. Laurens Bloem miste ook nog een penalty. Door de ruime zege staat Zuidhorn weer wat steviger in de middenmoot. Grijpskerk leverde een uitstekende prestatie na twee mindere weken. Tegen Kollum scoorden de Smalruggen er lustig op los. Al moest het aan de vertrouwde Enk wel even door een zure appel. In de openingsfase miste Kollum een strafschop. Grijpskerk liet verder zien wie de baas was. Ron Stoutmeijer en Teie van der Hoek (beiden twee keer), Jarno Eeuwema en Raymond Pietens zorgden voor een 6-0 eindstand. De score had nog hoger kunnen uitvallen. Grijpskerk klom door de zege naar een vijfde plaats. Aduard 2000 verloor nipt van subtopper Appingedam. Aduard kwam achter door een volgens Rob Vliek dubieus doelpunt. “Bij het uittrappen zou onze keeper over de lijn zijn geweest. Daar let niemand op en de scheidsrechter kon het ook nooit zien, dat sloeg nergens op.” Na de 2-0 scoorden de bezoeker de aansluitingstreffer, nadat Jeffrey Eggens werd neergelegd en Remco van Merode vanaf de stip raak schoot. Aduard kreeg kansen op de gelijkmaker, wat ook wel het maximale was geweest. FC LEO snoepte een punt van SC Stiens, de nummer vier van de ranglijst. Stiens kreeg in de eerste helft geen uitgespeelde kansen, maar nam door een penalty en vrije trap wel een 0-2 voorsprong. Na de pauze knokten de Leensters zich knap langszij door treffers van Frank Veenwijk en Stan Buikema. Door de puntendeling klom LEO twee plaatsen. Marcel Hiemstra van Niekerk vond dat zijn ploeg verloren had van de ‘twaalfde man’, arbiter Bakker uit Ameland, die in zijn ogen verantwoordelijk was voor zowel de 1-0 van Niekerk (Jasper Siepelinga) als de 1-1. Tevens zag hij twee handsballen over het oog. “Niekerk kreeg na rust veel kansen, maar liep steeds tegen de matig fluitende Bakker aan. Dat erkende hij zelf ook na de wedstrijd.”, zei Hiemstra na de 1-2 nederlaag tegen VVS Oostwold. Saillant detail: KNVB heeft deze week uitgeroepen tot ‘Week van de Scheidsrechter’. Bedoeld om meer respect te hebben voor de ‘man in het zwart’. De Lauwers vierde de eerste overwinning. De 0-1 op Birdaard was dikverdiend. In de 72e minuut scoorde Bert Jager de enige treffer, een frommeldoelpunt. Maar vervolgens liepen de bezoekers achteruit en maakten het zichzelf moeilijk. De thuisclub kwam niet verder dan een scoringskans. Komende zaterdag wacht hekkensluiter GSVV, dat puntloos onderaan staat. Hekkensluiter GSVV moest zaterdag ook de nederlaag slikken tegen Twijzel: 0-3. De thuisclub maakte het de gasten in de beginfase even moeilijk, daarna nam Twijzel het heft in handen en mocht GSVV de handen dichtknijpen dat het bij rust 0-1 was. Na de 0-2 drong GSVV in het slotkwartier nog wel aan, op jacht naar de 1-2. De Friezen scoorden vervolgens de 0-3. VVSV’09 nam in de 25e minuut de leiding tegen Ezinge. Het feest was van korte duur. Op slag van rust stond het weer gelijk en in de tweede helft viel VVSV ver terug, om na de 1-4 in het laatste part nog één keer terug te komen: 2-4. De moed zakt Zeester zo langzamerhand in de schoenen, want opnieuw verloor de club uit Zoutkamp met een doelpunt verschil. De eerste zege leek binnen bereik met een 2-0 voorsprong. De tactiek van Zeester was duidelijk. Snel de lange bal hanteren en zo gevaarlijk te worden. Dit had aanvankelijk succes. OKVC wil het spel maken via het positiespel en was ook duidelijk beter. De afronding liet te wensen over. Zeester nam een 2-0 voorsprong via Vijko Postma en Johnnie Abas. Vlak voor rust viel de aansluitingstreffer via Jelmer Korf. Zeester kreeg een grote mogelijkheid op de 3-1. OKVC werd beloond voor het betere spel. Na de gelijkmaker was het Edwin Sieperda die beheerst de 2-3 maakte. Het was de eerste zege voor OKVC, dat weer naar boven kan kijken.

Zondag verspeelde Eenrum twee punten tegen laagvlieger Meeden. Twee heel gemakkelijk gegeven, eigenlijk volkomen onterechte, benutte strafschoppen tegen; vier opgelegde kansen laten liggen én zelf geen elfmeters krijgen waar ze wel op de plaats waren geweest waren hier mede debet aan. Voor de Roodbaadjes vonden Tim Veenstra en Siebrand Solinger het net: 2-2. De Marnebewoners zakten naar de vierde plaats, maar presteren al met al nog steeds naar behoren. Surhuisterveen verspeelde een 2-0 voorsprong. Ferdy Graeler (al in de zevende minuut) en Leon van Dijk, vlak voor rust, bracht de thuisclub de ‘vorentscheidung’. In de tweede helft maakte THOR in korte tijd de achterstand ongedaan: 2-2. “Voor THOR was het winstpunt, voor ons een verliespunt”, zo moet je het zien vond trainer Andre de Vries, die verder uitermate tevreden is. Met een vierde plaats staat Surhuisterveen er prima bij. Kloosterburen is bezig met een wisselvallig seizoen. Tegen subtopper Groen Geel vielen de doelpunten achterin weer als rijpe appelen: 5-2. GVB, Klein Duimpje, moest opboksen tegen Grote Reus, Blue Boys en dat was te veel van het goede. De einduitslag was nog dragelijk: 3-1.