GSVV niet opgewassen tegen sterker Dokkum

GERKESKLOOSTER – Op eigen terrein was GSVV afgelopen zaterdag niet opgewassen tegen het bezoekende Dokkum. Hoewel slechts met één goal verschil werd verloren, kan gesteld worden dat GSVV geen aanspraak mocht maken op een beter resultaat. Dokkum verzuimde vooral in de eerste helft om ruimer afstand te nemen, waardoor GSVV in de wedstrijd bleef en zicht bleef houden op wellicht toch nog een punt. Dat punt kwam er niet en dat zou ook niet verdiend zijn geweest.

Voor GSVV-trainer Theo de Vries, die nauwe banden heeft met de club uit zijn woonplaats Dokkum, kende de tegenstander weinig geheimen. Beducht voor de offensieve kracht van Dokkum liet hij zijn elftal inzakken en hoopte hij vooral via de counter gevaarlijk te kunnen worden. Deze begrijpelijke tactiek kwam vooral in de eerste helft niet goed uit de verf. De aanval van de thuisploeg oogde onmachtig en kreeg daarnaast vanuit het middenveld ook maar weinig ondersteuning. GSVV opende de wedstrijd wel met veel strijdlust en gaf de bezoekers uit Dokkum daardoor niet echt de gelegenheid om goed in de wedstrijd te komen.
Een moment van onachtzaamheid leidde in de negentiende minuut tot het openingsdoelpunt van Dokkum. Een bal van achteruit werd door de vrijstaande Jordi Minnema prima aangenomen en achter de kansloze doelman Anne Weering van GSVV geschoten. Dokkum ging in het vervolg van de eerste helft op zoek naar de 0-2 en kreeg daarvoor ook een aantal doelrijpe kansen. In de 26e minuut was Dokkum dichtbij verdubbeling van de voorsprong, maar een schot op doel eindigde tot opluchting van GSVV op de binnenkant van de paal. Dokkum kwam vooral aan rechterkant steeds goed door, maar de voorzetten kwamen keer op keer niet goed genoeg aan. Ook doelman Anne Weening wist met een paar goede reddingen verdere schade voor de thuisclub te voorkomen. Kort voor rust liet GSVV een aardige aanval zien, waarbij het schot op doel van aanvaller Wichard Alink helaas werd geblokt.

Na enkele minuten spelen in de tweede helft incasseerde Lars Niewijk een gele kaart, toen hij een actie te laat inzette en een speler van Dokkum raakte. Zijn ploeggenoot Marco Kooistra was hem wat betreft het incasseren van een gele kaart in de eerste helft al voorgegaan. De meest opvallende man in de tweede helft werd overigens scheidsrechter Arnold Haan. Zijn manier van fluiten leidde in de eerste helft al tot de nodige irritatie en dat nam in de tweede helft alleen maar verder toe. De wisselwerking tussen de leidsman en de beide grensrechters verliep daarbij verre van optimaal. Kennelijk twijfelde Haan aan de oprechtheid van met name grensrechter Niewijk van de thuisclub, want hij negeerde een aantal keren diens vlagsignaal voor buitenspel. De irritatie over de scheidsrechter, die duidelijk niet de beste wedstrijd uit zijn carrière floot, was vooral zicht- en hoorbaar aan de kant van Dokkum. Het leverde een drietal spelers en trainer Dick Groen een gele kaart op. De irritatie aan Dokkumzijde werd mogelijk ook beïnvloed door het uitblijven van de geruststellende tweede goal. Het spel oogde aan Dokkumzijde nogal slordig, terwijl ook GSVV in de tweede helft wat vaker dreigend in de buurt van het vijandelijke doel kwam. Halverwege de tweede helft kwam Dokkum dan toch op 0-2. Scheidsrechter Haan paste de voordeelregel toe, nadat een speler van Dokkum op de rand van de 16 onderuit gelopen werd. Jordi Haan wist de bal daarna de juiste richting mee te geven, waarna deze bij de tweede paal binnenrolde. Het werd echter geen geruststellende voorsprong, aangezien GSVV binnen twee minuten de aansluitingstreffer maakte. Specialist Lars Niewijk mocht op 18 meter van het doel aanleggeven voor een vrije trap. De Dokkumer doelman pareerde het harde schot wel, maar was kansloos op de inzet vanuit de rebound door Tjipke van der Veen. In het restant van de wedstrijd was de 1-3 dichterbij dan de gelijkmaker. Toch had de onverdiende gelijkmaker nog kunnen vallen, maar de kopbal van Jacob van der Veen trof voor GSVV helaas geen doel. Aan de andere kant was Dokkum te onnauwkeurig om een derde goal te maken, terwijl ook doelman Weening er een paar keer goed het oog in had. De 1-2 overwinning leverde de Dokkumers de eerste drie punten in de nieuwe competitie op.
GSVV mag komende zaterdag bij VIOD Driesum proberen om van de hatelijke nul af te komen.

Trainer Theo de Vries van GSVV concludeerde na afloop dat zijn ploeg had gedaan wat mogelijk was: “Vorige week ging het in de tweede helft helemaal mis, omdat we te offensief bleven spelen. Vandaag heb ik ervoor gekozen om meer in te zakken. Die tactiek was achteraf gezien vorige week ook beter geweest. We kregen in de wedstrijd tegen Dokkum in de tweede helft een paar momentjes. Met een beetje geluk sleep je er dan toch nog een onverdiend punt uit. We nemen deze wedstrijd mee als leermoment en gaan vol goede moed verder”. Man van de wedstrijd: Anne WeeningOpstelling GSVV: Weening, Keuning (de Boer), Hoeksma, Niewijk, Jagersma, Van der Zaag, Kooistra, T. van der Veen, Alink, Storm, J. van der Veen (Pel).