GSVV probleemloos voorbij Ezinge; Opende op karakter langs Ropta Boys

STREEK- Zo vlak voor Pasen eindelijk weer een volledig programma. De reuzenkraker tussen Buitenpost en Drachtster Boys eindigde onbeslist: 1-1 (zie verslag elders). Het was gelijke spelen troef voor de andere toppers van de streek (Zuidhorn en Grootegast). Trotse koploper ’t Fean’58 is op titelkoers. Grijpskerk pakte eindelijk weer eens een zege. Opende veroverde drie broodnodige punten. GSVV won de streekderby van Ezinge.   Surhuisterveen was vrij.
De reuzenkraker tussen Buitenpost en Drachtster Boys eindigde onbeslist: 1-1. Fc. Grootegast hield in Bergum BCV op een gelijkspel. Opnieuw een puntje tegen een hooggeplaatste ploeg dus. Net als vorige week: prima eerste helft, tweede helft overleven. “Veel inzet en strijd, dat is mooi om te zien”, spreekt Jan Haan. “Kansen afmaken blijft lastig”.  Het gaat de goede kant op, al is er nog een lange weg te gaan voor de Fc.. Drie punten zou een keer echt helpen.  “Als we op deze weg doorgaan zit dat er zeker in.” In 2J heeft Zuidhorn er ook weer een puntje bij. Door het verlies van Meppel- vorige week nog spekkoper in Zuidhorn- is Zuidhorn weer uitgelopen op de naaste belager. Het was een volkomen terechte 0-0 tegen NEC. Zuidhorn was in het eerste helft goed, schepte ook kansen. Na de pauze had NEC een licht veldoverwicht. In de slotfase was Bart Brandts Buys nog dichtbij de 0-1 en werd een inzet van Tom Spijkerman onschadelijk gemaakt. Aan de andere kant moest de Zuidhorner doelman ook optreden. Een terecht gelijkspel. In 3 B houdt ’t Fean ’58 de ‘leiderstrui’. De Feansters maakten ook tegen Kollum geen misstap. Erwin Vos en Willem van Kammen zorgden voor de 0-2 eindstand. Grijpskerk won aan de vertrouwde Enk van Dokkum. “En dat werd tijd ook”, vond Jan Faber. De 1-0 kwam op naam van Sietse Jager en de 2-0 van Teie van der Hoek, die zijn tweede wedstrijd speelde na zijn blessure. “In de tweede helft hadden we iets anders staan. Dokkum kwam niet door de verdediging.” Verder valt de veelvuldig scorende Sietse Jager op. “Hij begon in het tweede, maar viel in door blessureleed. Hij is zo gegroeid en dat als 30-jarige. Hij hoort er gewoon in. Sietse speelt met het hart, het Grijpskerk-hart. In het vijfde zet hij zich ook volledig in.” In 3C kwam Niekerk sneu weg tegen Loppersum, dat in de allerlaatste minuut de winnende maakte: 2-3. “Onterecht”, vond Roy Kamps. Niekerk, dat het elftal moest aanpassen, kwam na de 0-1 op gelijke hoogte door Gert Jan de Vries, vervanger van de zieke Edwin Zwier. Het was een tumultueus duel, waarbij de arbiter niet op de hand was van Niekerk. De 1-2 viel doordat keeper Marijn Ottens de bal los liet, terwijl daarvoor een tegenstander hem tegen de grond werkte. Niekerk kwam wederom terug (2-2). In de laatste minuut de 2-3, ook discutabel, doordat twee Niekerkers met de hoofden tegen elkaar botsen, maar de scheidsechter liet doorgaan. In de tegenaanval werd een schot van richting veranderd: 2-3. , “We hadden verdiend te winnen”, vond Kamps. Aduard 2000 leed verlies tegen titelkandidaat The Knickerbockers. Al na 8 minuten keek Auwert tegen een 0-2 achterstand aan. Na twintig minuten was de wedstrijd voor Aduard, met strijd en leuk voetbal. Pas in de tweede helft kwam de paars-witte brigade tot score. Een geweldige slalom van Matthijs van Beusekom resulteerde in 1-2. De 2-2 hing serieus in de lucht, maar viel niet. In de 93e minuut viel de 1-3. “De eerste tien minuten waren we niet scherp. Dat is de les van vandaag”, aldus Henk Alssema.  Opende schopte Ropta Boys van zich af. Althans, dat was de lezing van Ropta Boys, waarvan enkele lieden in Opeinde stonden in plaats van Opende. Volgens Marcel Hiemstra won Opende op karakter. ‘Peen’ kwam met 1-0 voor via Jarno Westerhof, die een penalty benutte. Opende kroop een paar keer door het oog van de naald en kreeg alsnog de 1-1 tegen. Na rust voerde Ropta Boys de druk op. Opende toonde karakter en vechtlust, dat tien minuten voor tijd beloond werd door een rake kopstoot van Arnold Oosterbaan: 2-1.  ASC’75 versloeg Friese Boys op eigen terrein: 0-2.  Han Zwart en Tamme de Boer waren de goalgetters.  De Easterbuorren-ploeg blijft daardoor vijfde.  In 4D boekte OKVC een fortuinlijke winst bij staartploeg Corenos. Het was een gelijkopgaande strijd, het niveau niet goed. Corenos kwam met 1-0 voor. Timon van de Helm tekende voor 1-1. Tien minuten voor tijd verzilverde Edwin Slopsema een strafschop en trok Olhoof de zege over de streep: 1-2. “De gelukkige won vandaag”, vond trainer Bert de Vries, die er niet minder blij om was.  De top drie van 5C blijft intact. Al liet De Lauwers een punt liggen bij VVSV’09. Het was wel een doelpuntrijk gelijkspel: 4-4.  De Meertenust-elf moest na een half uur in de achtervolging (2-0 achter). Jeffrey Brink en Sander Wilpstra veegden de score weer van het bord: 2-2. Na rust ging het heen en weer. De Lauwers kwam weer achter, kwam weer op gelijke hoogte en leek via Bert Jager alsnog de volle buit te grijpen. In de laatste minuut werd het 4-4. “Alle lof voor VVSV dat er vol voor ging.” GSVV staat op de vijfde plek. Op t Kleaster wonnen de mannen van Gosse Tjalsma met 4-0 van Ezinge. GSVV kwam gelukkig op 1-0, maar was wel een klasse beter dan de Ezingers, die slechts twee keer bij het andere doel opdoken. Na de 4-0 ruststand verlapte het bij GSVV. Ezinge kreeg wat kansen, maar die werden niet verzilverd.  “Ik ben heel tevreden”, zegt Tjalsma. Ook over de weer bijna complete ploeg. “De basis staat er weer. In de breedte zijn we er nog niet. Zo speelde een B-junior mee”.   Zeester kwam slecht uit de startblokken tegen VVT, dat met 2-0 voor kwam. Zeester herstelde zich en kwam via Danny Beerda en Vince van der Veen- dit na een fantastische aanval via Jordy Knol en Beerda- weer langszij: 2-2. Dezelfde Van der Veen (paal) en Beerda had de rood-witten alsnog naar de verdiende zege moeten schieten, maar faalde voor open doel.